Soppa365
Valmis repäistäväksi! Pesto-peltileipä on täydellinen pari sopalle tai salaatille.
Valmis repäistäväksi! Pesto-peltileipä on täydellinen pari sopalle tai salaatille.

Nyt on helppoa! Pellin kokoinen, muhkea leipätaikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Makunsa leipä saa valmispestosta.

Peltileivän ideana on taklata leiväntarve yhden pellin taktiikalla. Tässä muhkeassa peltileivässä on makuaineena reilu purkillinen punaista pestoa. Siitä leipä saa myös tarvittavan öljyn ja osan suolasta.

Mitä pehmeämmän taikinan teet, sitä mehevämpi leivästä tulee. Ainakaan tämän peltileivän taikinaa ei tarvitse vaivata, joten voit tehdä sen upottamatta käsiäsi taikinaan. Taikinan taputtelu pellille on kuitenkin helpointa tehdä käsin. Pyöräytä kädet tällöin kunnolla jauhoissa ja ripottele jauhoja myös leivän pinnalle.

Leipä saa kohota rauhassa tunnin ajan. Jos haluat, voit kuitenkin nopeuttaa kohoamista nostamalla pellin uuniin, jossa on lämpöä noin 50 astetta. Peitä pellille taputeltu leipä toisella, ylösalaisin käännetyllä pellillä ja nosta uuniin kohoamaan. Tasaisessa lämmössä leipä kohoaa paistovalmiiksi jopa alle puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä peltikikka on kätevä myös silloin, kun annat leivän kohota huoneenlämmössä. Taikina on nimittäin niin kosteaa, että se tarraa kiinni leivinliinaan tai kelmuun. Sen sijaan päälle ylösalaisin nostettu toinen pelti toimii hyvänä kupuna, jonka ansiosta taikina saa rauhassa nousta paistovalmiiksi ilman että sen pinta kuivuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarjoa leipä uunituoreena, keiton tai salaatin seurana. Voit paloitella leivän valmiiksi tai antaa jokaisen repäistä kimpaleen oman nälkänsä mukaan.

 

Pesto-peltileipä

16 palaa

10 min + 1 t 50 min paistaminen

8 dl vettä

1 dl punaista pestoa

1 pkt (50 g) hiivaa

2 rkl siirappia

1–1½ tl suolaa

5 dl neljän viljan hiutaleita

noin 10 dl vehnäjauhoja

Pinnalle

noin 1 dl punaista pestoa

1 dl pinjansiemeniä

  1. Sekoita huoneenlämpöinen vesi ja pesto keskenään. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola. Sekoita joukkoon puurohiutaleet ja vehnäjauhot.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja taputtele se jauhotetuin käsin pellin kokoiseksi levyksi. Lisää päälle pesto nokareina ja vetäise se veitsellä viiruiksi taikinaan. Ripottele päälle pinjansiemenet. Anna leivän kohota esimerkiksi toisella, ylösalaisin käännetyllä pellillä peitettynä noin tunnin ajan.
  3. Paista kohonnutta leipää 200-asteisen uunin alaosassa 40–50 minuuttia. Leipä on valmis, kun se tuntuu keveältä: voit kokeeksi nostaa leipää hieman pelliltä tarttumalla leivinpaperin kulmaan.

Vinkki! Vaikka pesto on suolaista, pellin kokoiseen leipään tarvitaan silti myös suolaa. Suolan määrä (1–1½ tl) on arvio, sillä pestojen suolaisuus vaihtelee.

Resepti: Emilia Kolari, Kodin Kuvalehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla