Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Erilaiset jauhot ja siemenet tuovat makua peltisämpylöihin.

1. Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa taikinaa voimakkaasti noin 10 minuuttia.

2. Voitele noin neljän litran ­vetoinen astia öljyllä ja laita taikina siihen. Jauhota taikinan pinta kevyesti ja peitä se kelmulla tai pane astia pussiin (älä kuitenkaan sulje pussia ­liian tiiviisti).

3. Pane taikina jääkaappiin seuraavaan päivään saakka (noin 12–15 tuntia).

4. Ota taikina kylmästä, kippaa se leivinpaperin päälle pellille, painele kevyesti ja jätä nousemaan liinan alle lämpöiseen paikkaan noin tunniksi. ­Ripauta hieman jauhoja taikinan pinnalle, ettei se tartu liinaan kiinni.

5. Jaa taikina sämpyläpaloiksi esimerkiksi muoviraapalla. Jauhota tai öljyä pinta. Voit voidella sämpylät myös ­vedellä tai kananmunalla ja ­ripotella pintaan siemeniä, ­jyviä tai leseitä. Ennen kuin laitat sämpylät paistumaan, suihkauta kuumaan uuniin hieman vettä esimerkiksi sumutuspullolla. Paista noin 20 minuuttia 225-asteisessa ­uunissa.

Resepti

Annoksia:
12
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + kohotusaika 12 tuntia + paistoaika 20 minuuttia

Resepti

viileää vettä
15
g
tuorehiivaa
1
rkl
suolaa
1
tl
ruokosokeria
4
dl
spelttijauhoja
2
dl
karkeita ruisjauhoja
4 ½–5dl vehnäjauhoja
kurpitsansiemeniä
auringonkukansiemeniä
2
rkl
oliiviöljyä (+ lisää taikina-astian voiteluun)
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.