Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Erilaiset jauhot ja siemenet tuovat makua peltisämpylöihin.

1. Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa taikinaa voimakkaasti noin 10 minuuttia.

2. Voitele noin neljän litran ­vetoinen astia öljyllä ja laita taikina siihen. Jauhota taikinan pinta kevyesti ja peitä se kelmulla tai pane astia pussiin (älä kuitenkaan sulje pussia ­liian tiiviisti).

3. Pane taikina jääkaappiin seuraavaan päivään saakka (noin 12–15 tuntia).

4. Ota taikina kylmästä, kippaa se leivinpaperin päälle pellille, painele kevyesti ja jätä nousemaan liinan alle lämpöiseen paikkaan noin tunniksi. ­Ripauta hieman jauhoja taikinan pinnalle, ettei se tartu liinaan kiinni.

5. Jaa taikina sämpyläpaloiksi esimerkiksi muoviraapalla. Jauhota tai öljyä pinta. Voit voidella sämpylät myös ­vedellä tai kananmunalla ja ­ripotella pintaan siemeniä, ­jyviä tai leseitä. Ennen kuin laitat sämpylät paistumaan, suihkauta kuumaan uuniin hieman vettä esimerkiksi sumutuspullolla. Paista noin 20 minuuttia 225-asteisessa ­uunissa.

Resepti

Annoksia:
12
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + kohotusaika 12 tuntia + paistoaika 20 minuuttia

Resepti

viileää vettä
15
g
tuorehiivaa
1
rkl
suolaa
1
tl
ruokosokeria
4
dl
spelttijauhoja
2
dl
karkeita ruisjauhoja
4 ½–5dl vehnäjauhoja
kurpitsansiemeniä
auringonkukansiemeniä
2
rkl
oliiviöljyä (+ lisää taikina-astian voiteluun)