Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

1. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna rasva pannulla ja kuullota siinä sipulia ja pekonia 3 minuuttia. Lisää valkosipuli ja rosmariini. Kuullota pari ­minuuttia.

3. Mittaa speltti pannulle ja paista käännellen minuutin ajan. Lisää mehu ja keitä, kunnes neste haihtuu. Lisää pannulle ­kanaliemi ja sienet. Peitä keitos kannella ja kypsennä 15 minuuttia välillä sekoit­taen. Leikkaa punakaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Lisää kaali pannulle ja kypsennä vielä 10 minuuttia, sekoita välillä.

4. Raasta juusto ja lisää se hunajan kanssa kuuman speltin joukkoon. Purista sitruunan mehu ruokaan. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia

Resepti

85
g
pekonia
1
kpl
sipuli
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita tai öljyä
1
tl
rosmariinia
3
dl
helmispelttiä (esim. Sunspelt)
3
dl
omenamehua
1
tl
kuumaa kanalientä (kuutiosta)
10
g
kuivattuja sieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
100
g
punakaalia
150
g
parmesaanijuustoa
1
rkl
hunajaa
sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.