Papujen, herneiden ja linssien maukkaasta maailmasta löytyy suosikki jokaiselle.

Savukalaleivät

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 prk (400/250 g) käyttövalmiita valkoisia papuja
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl  hienonnettua tilliä
suolaa ja pippuria
200 g savulohta
leipää
salaatinlehtiä (tai rucolaa)

Huuhdo pavut kylmällä vedellä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna myös tilli. Laita pavut, valkosipuli, öljy sekä mehu kulhoon ja painele ainekset haarukalla tahnaksi. Mausta seos tillillä, suolalla ja pippurilla. Perkaa kala ruodottomaksi. Paahda leivät ja lusikoi niille paputahnaa. Nosta päälle salaatinlehti ja savukalaa.

Vinkki! Jos keität pavut itse, käytä 1 dl valkoisia papuja.

Kevään voimasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 prk (400/200 g) käyttö­valmiita kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1/2 mieto chili
1 dl tuoretta basilikaa
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl kuivattuja aprikooseja
1 omena
1/2 sitruuna (mehu ja kuori)
salaatteja
4 tomaattia
1 punasipuli

Kastike:
100 g chevre-juustoa
1 dl ranskankermaa
1 dl maitoa
1 rkl juoksevaa hunajaa

Tee ensin kastike. Hienonna juusto kerman ja maidon joukkoon. Mausta hunajalla. Huuhdo kikherneet kylmällä vedellä ja valuta. Hienonna valkosipuli, chili ja basilika herneiden joukkoon.

Paahda pähkinät kuumalla pannulla. Pilko aprikoosit ja omena. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Sekoita ne omenoihin. Revi salaatti, lohko tomaatit ja suikaloi sipuli. Sekoita salaatin ainekset keskenään ja lisää kastike joukkoon.

Vinkki! Jos keität kikherneet itse, käytä 1 1/2 dl kuivattuja kikherneitä.

Linssikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1–2 rkl tuoretta inkivääriä
2 tl garam masala -maustetta
1 tl kurkumaa
3 dl punaisia linssejä
12 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
1 sitruunan mehu
tuoretta korianteria
suolaa ja pippuria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne pehmeiksi öljyssä. Raasta tai hienonna inkivääri ja lisää se mausteiden kanssa pannulle. Paista minuutin ajan. Mittaa linssit, vesi ja liemikuutio kattilaan, keitä 15 minuuttia. Soseuta keitto halutessasi. Mausta sitruunamehulla ja hienonnetulla korianterilla. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Hernepihvit

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + liotusaika 10 tuntia

2 dl kuivia herneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 muna
1 1/2 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
öljyä paistamiseen

Huuhtele herneet ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli. Valuta. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna herneet, sipuli, valkosipulinkynnet, muna ja mausteet tehosekoittimessa. Lisää tilkka vettä, jos massa on liian jäykkää. Muotoile massasta kostutetuin käsin sentin paksuisia pieniä pihvejä (halkaisija 3–4 cm).

Kaada pannulle noin kahden sentin kerros öljyä. Kuumenna rasva ja paista pihvit siinä nopeasti kullanruskeiksi. Älä lado pannua liian täyteen, vaan paista pihvit erissä. Nosta paistuneet pihvit talouspaperille, jotta ylimääräinen rasva ei vetistä niiden pintaa. Tarjoa pihvit valmiin tsatsikin kanssa.

Lue lisää erilaisista pavuista ja niillä kokkaamisesta: Papujen lyhyt oppimäärä

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.