Mansikat? Check! Juhannusruusut? Check! Pavlova on maustettu huumaavan tuoksuisella ruusuvedellä.
Mansikat? Check! Juhannusruusut? Check! Pavlova on maustettu huumaavan tuoksuisella ruusuvedellä.

Ei juhannusta ilman mansikkakakkua. Makea marenkipohja tekeytyy uunissa pitkään, mutta ei vaadi leipojaltaan paljoa.

Marenki herättää turhaa pelkoa työläydellään. Se vaatii uunissa useamman tunnin, mutta aktiivista kokkausaikaa vain vähän.

Marengin vatkaamisessa tärkeintä on muistaa puhtaat välineet, sillä valkuainen ei vaahtoudu likaisessa tai märässä kulhossa. Keltuaista ei saa myöskään päästä joukkoon. Sokeri lisätään kulhoon pienissä erissä, ja valmiin vaahdon tunnistaa siitä, että se on kiiltävää ja niin kovaa että kulhon voi kääntää ylösalaisin, eikä mitään tipu päähän.

Marenkiin lisätään sitruunamehua, sillä hapon ansiosta marenki kuivuu pinnasta, mutta jää sisältä tahmeaksi. Voit korvata pohjan sitruunamehun myös etikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos marengin valmistus kuumottaa yhä, käytä kaupan valmista marenkilevyä. Kakku on silloin alle puolessa tunnissa pöydässä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaniljapavlova ja ruusumehustetut mansikat

8 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia + marengin paistaminen ja jäähdyttäminen noin 3 tuntia

4 kananmunan valkuaista

2 ½ dl hienoa sokeria (Siro)

2 tl maissitärkkelystä (Maizena)

1 tl sitruunan mehua

Täyte

2 dl vispikermaa

1 prk (200 g) maustettua vaniljarahkaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

¼ dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Ruusumehustetut mansikat

250 g mansikoita

1 rkl tomusokeria

2 tl ruusuvettä

4 tl hienonnettua sitruunamelissaa

  1. Vatkaa valkuaisia kulhossa kevyesti. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.
  2. Piirrä leivinpaperiarkille kakkualustasi kokoinen ympyrä. Öljyä ympyrä kevyesti, jotta kypsä marenkilevy irtoaa helpommin. Levitä alueelle kerros valkuaisvaahtoa. Nostele reunoille loppu vaahto ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja.
  3. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1 ½ –2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea. Laita lämpö pois ja jätä marenki kuivumaan (noin tunniksi) jäähtyneeseen uuniin.
  4. Tee ruusumehustetut mansikat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna mehustua noin 25 minuuttia.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele loput ainekset joukkoon.
  6. Kokoa pavlova vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se ei vety. Nosta marenkilevyn päälle vaniljavaahtoa ja päälle ruusumehustettuja mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla