Kesäiset pastaruuat höystetään kasviksilla.

Kuvat Pia Inberg

Munakoisopasta

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

300 g pastaa
1 munakoiso (noin 400 g)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl kuivattua chiliä
1 dl kivettömiä oliiveja
150 g kotijuustoa
1 ruukku basilikaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi puoliympyröiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista munakoisot pienissä erissä öljyssä, ja nosta ne odottamaan.

Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää ruskistetut munakoisot. Anna hautua pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, mausteet ja oliivit. Hauduta noin 10 minuuttia.

Murusta kotijuusto ja suikaloi basilika. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Ripottele päälle juusto ja basilika.

Lohi-pastasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

300 g pastaa
1 avokado
200 g graavi- tai kylmäsavulohta
1 pussi (jää)salaattia
300 g sokeriherneitä (tuoreita tai pakaste)

Kastike:
1 rkl öljyä
1 rkl limetinmehua
2 rkl vettä
1/2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
2 tl wasabitahnaa

Koristeeksi seesaminsiemeniä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja pilko avokado, leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi ja revi salaatti. Valmista kastike ravistamalla ainekset keskenään.

Valuta kypsä pasta ja yhdistä se salaatin muiden ainesten kanssa. Kaada kastike salaatille. Koristele ruoka seesaminsiemenillä.

Vinkki! Käytä salaatissa sokeriherneenpalkojen sijaan tuoreita riivittyjä herneitä.

Raikas tomaattipasta 

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

300 g spagettia
500 g minitomaatteja
1 sipuli varsineen
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl persiljaa
4 rkl parmesaanilastuja

Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan. Puolita tomaatit. Laita tomaatit kulhoon ja painele niitä ruokalusikalla litteiksi.

Hienonna sipuli, sen varsi ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä sipuleita keskilämmöllä minuutin ajan. Lisää etikka, tomaatit, suola ja pippuri. Kääntele pari kolme minuuttia, kunnes tomaatit kuumenevat kauttaaltaan.

Hienonna persilja ja sekoita se tomaattikastikkeeseen. Lisää valutettu spagetti kasariin, sekoita ja tarjoa parmesaanilastujen kanssa.

Artisokka-pestopasta

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

300 g spagettia
3 rkl pinjansiemeniä
15 cm purjoa
8 kpl öljyyn säilöttyjä grillattuja artisokkia
4 rkl valmista pestoa
koristeeksi sipulinvarsi tai ruohosipulia

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, kunnes niihin tulee kullanruskea väri. Siirrä siemenet sivuun odottamaan.

Pese purjo ja hienonna se. Leikkaa artisokat neljään osaan. Kuumenna 2 rkl artisokkien öljyä pannulla ja kuullota siinä purjosilppu. Lisää artisokat, pinjansiemenet ja pesto pannulle ja anna seoksen kuumentua.

Sekoita kastike kypsän spagetin joukkoon. Silppua koristeeksi sipulinvartta tai ruohosipulia.

Vaihtoehtoja valkoiselle pastalle

  • Täysjyväpasta
    Tummassa täysjyväpastassa on käytetty kaikki vehnänjyvän osat. Siksi siinä on enemmän ravintoaineita ja kuitua kuin perinteisessä pastassa.
  • Rikastetut pastat
    Pastataikinaan lisätyt kikherneet, linssit, speltti, kaura ja pellavansiemenet tuovat pastaan omega-3-rasvahappoja, kuitua ja proteiinia.
  • Maissipasta
    Täysin maissista valmistettu, kauniin keltainen pasta sopii keliaakikoille.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?