Kesäiset pastaruuat höystetään kasviksilla.

Kuvat Pia Inberg

Munakoisopasta

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

300 g pastaa
1 munakoiso (noin 400 g)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl kuivattua chiliä
1 dl kivettömiä oliiveja
150 g kotijuustoa
1 ruukku basilikaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi puoliympyröiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista munakoisot pienissä erissä öljyssä, ja nosta ne odottamaan.

Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää ruskistetut munakoisot. Anna hautua pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, mausteet ja oliivit. Hauduta noin 10 minuuttia.

Murusta kotijuusto ja suikaloi basilika. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Ripottele päälle juusto ja basilika.

Lohi-pastasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

300 g pastaa
1 avokado
200 g graavi- tai kylmäsavulohta
1 pussi (jää)salaattia
300 g sokeriherneitä (tuoreita tai pakaste)

Kastike:
1 rkl öljyä
1 rkl limetinmehua
2 rkl vettä
1/2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
2 tl wasabitahnaa

Koristeeksi seesaminsiemeniä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja pilko avokado, leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi ja revi salaatti. Valmista kastike ravistamalla ainekset keskenään.

Valuta kypsä pasta ja yhdistä se salaatin muiden ainesten kanssa. Kaada kastike salaatille. Koristele ruoka seesaminsiemenillä.

Vinkki! Käytä salaatissa sokeriherneenpalkojen sijaan tuoreita riivittyjä herneitä.

Raikas tomaattipasta 

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

300 g spagettia
500 g minitomaatteja
1 sipuli varsineen
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl persiljaa
4 rkl parmesaanilastuja

Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan. Puolita tomaatit. Laita tomaatit kulhoon ja painele niitä ruokalusikalla litteiksi.

Hienonna sipuli, sen varsi ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä sipuleita keskilämmöllä minuutin ajan. Lisää etikka, tomaatit, suola ja pippuri. Kääntele pari kolme minuuttia, kunnes tomaatit kuumenevat kauttaaltaan.

Hienonna persilja ja sekoita se tomaattikastikkeeseen. Lisää valutettu spagetti kasariin, sekoita ja tarjoa parmesaanilastujen kanssa.

Artisokka-pestopasta

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

300 g spagettia
3 rkl pinjansiemeniä
15 cm purjoa
8 kpl öljyyn säilöttyjä grillattuja artisokkia
4 rkl valmista pestoa
koristeeksi sipulinvarsi tai ruohosipulia

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, kunnes niihin tulee kullanruskea väri. Siirrä siemenet sivuun odottamaan.

Pese purjo ja hienonna se. Leikkaa artisokat neljään osaan. Kuumenna 2 rkl artisokkien öljyä pannulla ja kuullota siinä purjosilppu. Lisää artisokat, pinjansiemenet ja pesto pannulle ja anna seoksen kuumentua.

Sekoita kastike kypsän spagetin joukkoon. Silppua koristeeksi sipulinvartta tai ruohosipulia.

Vaihtoehtoja valkoiselle pastalle

  • Täysjyväpasta
    Tummassa täysjyväpastassa on käytetty kaikki vehnänjyvän osat. Siksi siinä on enemmän ravintoaineita ja kuitua kuin perinteisessä pastassa.
  • Rikastetut pastat
    Pastataikinaan lisätyt kikherneet, linssit, speltti, kaura ja pellavansiemenet tuovat pastaan omega-3-rasvahappoja, kuitua ja proteiinia.
  • Maissipasta
    Täysin maissista valmistettu, kauniin keltainen pasta sopii keliaakikoille.