Grillatut munakoisot ja sauvasekoittimella soseutettu tomaatti-pähkinäkastike tekevät pasta-annoksesta täyteläisen. Kuvat: Mikko Hannula
Grillatut munakoisot ja sauvasekoittimella soseutettu tomaatti-pähkinäkastike tekevät pasta-annoksesta täyteläisen. Kuvat: Mikko Hannula

Yrttejä, tuoreita raaka-aineita ja pastaa. Kesäruoka on helppoa ja nopeaa, kun soosit surauttaa sauvasekoittimella. Enää tarvitsee keittää pasta!

Grillattu munakoisopasta

4 annosta

Valmistusaika 30 min

1 munakoiso

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

300 g kirsikkatomaatteja

150 g cashewpähkinöitä

2 rkl balsamicoa

1 tl suolaa

2 tl hunajaa

½ tl pippuria

400 g pastaa

Viimeistelyyn

basilikaa

parmesanjuustoa

1 Leikkaa munakoiso pituussuunnassa puoliksi ja edelleen siivuiksi. Kuumenna grilli tai parilapannu. Grillaa munakoisot molemmin puolin, nostele kulhoon ja ripotele päälle suola sekä öljy. Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen.

2 Kokoa sauvasekoittimen kulhoon tomaatit, pähkinät, balsamico, suola, hunaja ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

3 Valuta pasta ja kaada takaisin kattilaan. Kaada kastike pastan joukkoon ja sekoita hellalla niin, että kastike lämpenee myös. Pyörittele joukkoon munakoisot. Koristele parmesaanilla ja basilikalla.

Vinkki! Isoon pastakattilaan voi huoletta laittaa ruokalusikallisen suolaa. Silloin pastasta tulee maukasta!
Vinkki! Isoon pastakattilaan voi huoletta laittaa ruokalusikallisen suolaa. Silloin pastasta tulee maukasta!

Kesäinen lohipasta

4 annosta

Valmistusaika 15 min

400 g pastaa

400 g lohta

2 varsisipulia

5 retiisiä

2 avokadoa

2 avomaankurkkua

3 rkl soijaa

2 rkl oliiviöljyä

2 limettiä

1 Laita pastalle vesi kiehumaan. Pilko sillä välin lohi pieniksi kuutioiksi. Siivuta retiisit ja sipulit. Kuutioi avokadojen hedelmäliha ja leikkaa juustohöylällä kurkut suikaleiksi.

2 Keitä ja valuta pasta. Lisää kuuman pastan joukkoon lohikuutiot ja vihannekset. Sekoita hyvin. Lisää soija ja öljy. Purista limettien mehu pastan joukkoon ja sekoita.

Kokeile pekonin sijaan paahtaa ilmakuivattua kinkkua pannulla.
Kokeile pekonin sijaan paahtaa ilmakuivattua kinkkua pannulla.

Kermainen herne-pekonipasta

4 annosta

Valmistusaika 20 min

1 keltasipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

2 dl valkoviiniä

2 dl kermaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

400 g pastaa

1 pkt (170 g) pekonia

200 g herneitä

(tuore tai pakaste)

1 Laita pastalle vesi kiehumaan. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Lämmitä pienessä metallikasarissa öljy ja kuullota sipuleita ja valkosipulia, kunnes ne ovat pehmenneet eli noin 5 minuuttia. Lisää viini ja kerma sekä suola ja pippuri. Anna kiehua.

2 Suolaa vesi ja laita pasta kiehuvaan veteen. Pilko pekoni pieneksi ja lisää palat kylmälle pannulle. Käännä levy täydelle teholle ja paahda pekoneita, kunnes ne ovat ruskistuneet eli noin 7 minuuttia.

3 Valuta pasta ja sekoita pekonit pastan joukkoon. Lisää kastikkeen joukkoon herneet ja soseuta sauvasekoittimella karkeasti. Sekoita pastan joukkoon.

Valitse tähän pastaan meheviä broilerin paistileikkeitä, joissa on enemmän rasvaa kuin rintapaloissa.
Valitse tähän pastaan meheviä broilerin paistileikkeitä, joissa on enemmän rasvaa kuin rintapaloissa.

Kanapasta korianteripestolla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

400 g broilerin

paistileikettä

2 rkl öljyä

1 sitruuna

400 g pastaa

Pesto

50 g parmesanjuustoa

1 dl (kuorittuja) manteleita

1 ruukku korianteria

½ dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 Valmista ensin pesto. Raasta juusto pieneksi ja rouhi mantelit. Irrottele korianterinlehdet huolettomasti ruukusta. Ala hienontaa korianterin lehtiä morttelilla vähän kerrallaan. Lisää sitten mantelit ja hienonna myös niitä. Sekoita joukkoon juusto ja mausteet. Ohenna lopuksi öljyllä. Jos sinulla ei ole morttelia, tee pesto sauvasekoittimella. Siirrä pesto isohkoon kulhoon.

2 Kuivaa kanan paistileikkeet ja leikkaa muutamaan osaan. Kuumenna pannu keskilämmöllä ja lisää öljy. Paista broilerit läpikypsiksi, eli noin 10 minuuttia käännellen välillä. Nosta kypsät palat peston joukkoon. Anna niiden marinoitua sillä välin, kun keität pastan.

3 Raasta sitruunan kuori tai kuori se kuoriraudalla. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi, lisää kuoriraaste ja suola. Keitä pasta. Purista sitruunan mehu peston joukkoon. Valuta pasta ja sekoita peston ja broilerien joukkoon.

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.