Me Naiset
|
Katja Nordlund
Ruokavuosi siirtyi kevääseen, kun suloinen parsa ilmestyi vihannestiskiin.
Ruokavuosi siirtyi kevääseen, kun suloinen parsa ilmestyi vihannestiskiin.

Tankoparsa on mutkaton herkku – sen kun kuorit, keität ja nautit. Seuralaisia vaihtamalla saat siihen aina uutta makua.

Näin keväällä parsaa saa miltei joka kaupasta, kun ulkomailta tuodut niput saapuvat vihannestiskeille. Myöhemmin kypsyvää kotimaista parsaa riittää vain harvoille.

Tankoparsa on valkoista tai vihreää, ja valkoinenkin olisi vihreää, jos sitä ei olisi kasvuvaiheessa peitetty mullalla. Värien välinen makuero on pieni, valkoinen on hiukan miedompi kuin vihreä.

Kaupassa kannattaa valita parsaa, joka on napakkaa ja jonka nuput ovat kiinteät. Jos joudut säilyttämään nippua, pistä se jääkaapin kylmimpään osaan kosteaan pyyhkeeseen tai paperiin käärittynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keitetty parsa

2–3 annosta (alkuruokana tai lisukkeena)
Valmistusaika: 15 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 nippu (500 g) parsaa
2 l vettä
1 rkl suolaa
2 tl sokeria

Kuori parsan sitkeä kuori varovasti nupusta alaspäin. Kuoriminen käy kätevimmin, kun parsa makaa leikkuulautaa vasten. Aloita kuoriminen pari senttiä nupun alapuolelta. Perunankuorimisveitsi käy puuhaan hyvin.

Leikkaa parsojen kannasta kova puumainen osa pois. Mitä tuoreempi parsa, sitä lyhyemmältä matkalta kanta on ehtinyt kuivahtaa. Yleensä pari senttiä riittää, mutta joskus kuivunutta osaa on jopa yli viisi senttiä.

Parsat on helpoin keittää laakeassa kasarissa makuultaan. Mausta vesi suolalla ja sokerilla. Lisää parsat kiehuvaan veteen.

Parsan keittoaika on noin viisi minuuttia, vihreät kypsyvät jopa nopeammin. Paksut versot vaativat pidemmän kypsymisajan. Älä keitä parsaa lötköksi, vaan jätä se hiukan napakaksi, vaikka vanhat keittokirjat kehottavatkin keittämään tätä herkkää herkkua kymmeniä minuutteja. Oikea kypsyys on tietysti makuasia.

Valuta parsat keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päällä. Voit tarjota parsat kuumina tai kylminä. Jos tarjoat ne kylminä, jäähdytä ne heti keittämisen jälkeen kylmässä vedessä.

Seuralaisia parsalle

- majoneesi
- öljy ja viinietikka
- sitruunanmehu ja -kuori
- ilmakuivattu kinkku
- juustot
- hollandaise-voivaahtokastike on parsan perinteisin kumppani. Kastiketta myydään kaupassa valmiina.

Aiemmin julkaistuja Me Naisten reseptejä voit hakea Kiloklubin sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla