Suklaa-mangokakkua, eipä vähän!

Suklaa-mangokakku

10–12 annosta

Valmistusaika: 40 minuuttia

 

1 pussi suklaanmakuista kakku- ja muffinimixiä (Sunnuntai tai vastaava)

täyte:

200 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia tai Viola)

200 g maitorahkaa

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 prk (á 125 g) mangososetta (lastenruoka)

1 prk (220 g) mangoa (säilyke)

Vuoraa pyöreän kakkuvuoan pohja (halkaisija 18–23 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Valmista pohja paketin ohjeen mukaan. Ota paistoajassa huomi­oon vuoan muoto – laakeassa astiassa taikina kypsyy nopeammin. Pohja on kypsä, kun siihen painettuun tikkuun ei tartu enää taikinaa.

Anna kakun jäähtyä ennen täyttämistä.

Leikkaa pohja kahteen tai kolmeen ker­rokseen (riippuen paksuudesta). Leikkaa varovasti, sillä kakku murenee helposti.

Vatkaa juusto ja rahka yhteen. Lisää sokerit ja mangosose, sekoita tasaiseksi. Kuutioi mangopalat. Jaa täyte ja mango­kuutiot kakun kerroksiin ja päälle. Koris­tele kakku pienillä mintun tai sitruuna­melissan lehdillä.

 

Suklaa-banaanikakku

16 annosta

Valmistusaika: 1 1/2 tuntia + odotusaika 3–5 tuntia

 

6 munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1/2 dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

täyte:

1 dl kuohu- tai vispikermaa

200 g vaniljatuorejuustoa (kasvirasvavalmiste)

1 dl pähkinäsuklaalevitettä (esimerkiksi Nutella)

3 banaania

50 g suklaata (ei välttämätön)

kostutus:

3 dl sitruunalimua

kuorrutus:

1 syötävä kakkukuva koristeluun (halkaisija noin 22 cm)

3 dl vispi- tai kuohukermaa

2 dl vaniljarahkaa

 

Vuoraa pyöreän vuoan (halkaisija 23 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat voilla tai margariinilla. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa seos siivilän läpi munavaahtoon. Sekoita varovasti.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 30–40 minuuttia, kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä 15 minuuttia ennen kuin kumoat sen vuoasta.

Leikkaa pohja kolmeen kerrok­seen.

Valmista täyte. Vaahdota kerma ja sekoita siihen juusto ja pähkinälevite. Levite notkistuu, kun lämmität sitä mikrossa. Viipaloi banaanit. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.

Kostuta kerrokset limulla. Levitä puolet täytteestä pohjalle, asettele päälle banaaniviipaleita. Valuta ba­naaneille sulaa suklaata. Toista sama toiseen kerrokseen. Vatkaa kuorrut­teen kerma vaahdoksi ja sekoita sii­hen vaniljarahka. Levitä kuorrutetta kakun kannelle ja paina siihen kuva kuivin käsin. Painele kuvan reunoja, jotta ne painuvat kiinni kakkuun. Aseta kuva jo 4–5 tuntia ennen ka­kun tarjoamista, jotta se kostuessaan asettuu kakun päälle kauniisti. Laita loput kuorrutteesta siksi aikaa jää­kaappiin.

Kuorruta kakun reunat kerma-rahkaseoksella ennen tarjoilua.

 

Mansikka-valkosuklaakakku

16 annosta

Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

 

6 munaa

2 dl sokeria

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

kostutus:

3 dl (tuorepuristettua) appelsiini­mehua

täyte ja kuorrutus:

200 g valkoista suklaata

4 dl kuohu- tai vispikermaa

1 1/2 l mansikoita

1/2 dl kuorittuja pistaaseja (ei välttämätön)

Aloita kakun valmistus täytteestä. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvan kuumaksi. Kaada puolet kermasta suklaapalo­jen päälle. Anna seistä puoli minuut­tia. Sekoita, kunnes suklaa sulaa. Li­sää loput kermasta ja sekoita tasai­seksi. Peitä kulho ja pane se jääkaap­piin vähintään tunniksi. Seoksen pi­tää jäähtyä kunnolla, joten voit teh­dä sen jo edellisenä päivänä.

Leivo pohja. Levitä pyöreän vuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle lei­vinpaperi ja voitele reunat voilla tai margariinilla. Laita uuni kuumene­maan 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivin­jauhe keskenään ja sihtaa siivilän läpi munavaahtoon. Sekoita varovasti.

Kaada taikina vuokaan ja paista uu­nissa 30–40 minuuttia, kunnes kak­kuun painettuun tikkuun ei tartu tai­kinaa. Anna kakun jäähtyä 15 minuut­tia ennen kuin kumoat sen vuoasta.

Leikkaa pohja kolmeen kerrok­seen.

Vatkaa kylmä valkosuklaaseos kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Puhdista ja lohko mansikat. Rouhi pistaasit. Kostuta kakun alin kerros mehulla lusikan tai siveltimen avulla. Jos tarjoat kakun vasta seuraavana päivänä, kostuta alinta kerrosta vä­hemmän kuin ylempiä, sillä kosteus valuu yön aikana alaspäin. Levitä neljäsosa suklaavaahdosta alimpaan väliin, lado päälle mansikanlohkoja. Toista sama toiseen kerrokseen. Muista kostuttaa myös kakun kansi. Sivele kansi ja reunat suklaavaahdol­la. Nosta kakku kylmään muutamaksi tunniksi, jotta vaahto jähmettyy. Koristele kakku mansikoilla ja rouhi­tulla pistaasilla.

Vinkki! Tähän kakkuun sopivat myös vadelmat ja kirsikat.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.