Lihaa ja perunoita lautasella on, mutta vielä pitäisi keksiä jotain kasviksista.

Kuvat Pia Inberg

Uunikaali

4–8 annosta lisukkeeksi
Valmistusaika: 1 tunti

1/2 (noin 1 kg) valkokaali
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 rkl öljyä

Kastike:
15 mantelia
1/2 dl hienonnettua persiljaa
1/2 dl öljyä
100 g vuohenjuustoa

Leikkaa kaali 3–4 lohkoksi. Irrota kanta. Nosta lohkot uunipannulle. Kuori ja hienonna sipuli. Ripottele sipulisilppu, suola ja pippuri kaalilohkojen päälle, valele päälle öljy. Paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia tai kunnes kaali on pehmennyt sopivasti.

Tee kastike. Hienonna mantelit ja persilja, lisää öljy. Murusta juusto kastikkeeseen. Tarjoa kaalilohkot ja mantelikastike
lisukkeena tai kevyenä kasvisruokana.

Fenkolisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1/2 fenkoli
1 dl kermaviiliä
suolaa ja pippuria
1/4 sitruunaa (mehu ja kuori)
tilliä

Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä. Raasta sitruunan ohut keltainen kuorikerros ja purista hedelmästä mehu. Sekoita mehu, kuoriraaste ja mausteet kermaviiliin. Sekoita salaatti.

Papuhössäkkä

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

300–400 g vihreitä papuja (pakaste)
200 g maissia (pakaste)
1/2 rkl tuoretta inkivääriä
1/2 chili (tuore tai kuivattu)
1 valkosipulinkynsi
1/2 rkl seesamiöljyä
1/2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa

Ota pavut ja maissit sulamaan huoneenlämpöön. Hienonna inkivääri, chili ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljyt pannulla ja paista kasvikset, inkivääri, chili ja valkosipuli siinä pikaisesti. Lisää suola.

Hernelisäke

6 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 prk (250 g) käyttövalmiita kikherneitä
1/2 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl öljyä
1/4 tl jauhettua juustokuminaa
1/4 tl jauhettua korianteria
1/4 tl paprikajauhetta
200 g herneitä (purkista tai pakasteesta)
3/4 dl omenamehua
150 g mungpavun ituja
1/2 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl tuoretta, hienonnettua
korianteria

Huuhdo kikherneet lävikössä kylmän juoksevan veden alla.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Raasta inkivääri.
Kuumenna öljy pannulla ja hauduta sipuleita ja inkivääriä 3–4 minuuttia.

Lisää mausteet ja kikherneet. Hauduta muutama minuutti.
Jos käytät purkkiherneitä, huuhdo ne kylmän juoksevan veden alla. Lisää herneet ja mehu pannulle. Kuumenna seosta sen verran, että herneet lämpenevät. Lisää mausteeksi suolaa, sitruunamehua ja korianteria.

Helpotusta arkeen

Kasvislisäkettä ei tarvitse rakentaa alusta asti itse. Kaupasta löytyy monta valmista ehdokasta:

  • valmisruokahyllyn salaatit ja raasteet
  • pakastealtaan kasvissekoitukset
  • säilykehyllyn kasvis- ja papupurkit
  • marinoidut sienet ja latva-artisokat
  • paahdetut paprikat
  • hapankaali