Loppukesälle lettukestit!

Muurinpohjaletut

12–15 lettua

Valmistusaika: 40 minuuttia

3 munaa

1 l maitoa

3 dl vehnäjauhoja

2 dl ohrajauhoja

1 tl suolaa

1/2 dl sulatettua margariinia tai voita

paistamiseen margariinia tai voita

Riko munien rakenne. Lisää puolet maidosta ja sekoita. Vatkaa jauhot joukkoon ennen kuin lisäät loput maidosta. Lisää suola ja rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ennen paistamista. Voit tehdä taikinan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Kuumenna muurinpohjapannu. Laita pannulle nokare rasvaa, ja anna sen kuumentua vaahdoksi ennen taikinan lisäämistä. Kaada taikina ulkoreunasta alkaen, ja levitä se lastalla ohueksi kerrokseksi. Kun lettu on hyytynyt myös keskeltä, käännä se ja paista toinen puoli.

Tarjoa letut sokerin, hillon tai marjojen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat jäätelö ja kermavaahto. Suolaiseksi täytteeksi sopii helppo jauhelihatäyte.

Vinkki: Joidenkin mielestä lettu on mehevämpi, kun siitä paistaa vain toisen puolen. Kun letun keskusta on hyytynyt, älä käännä sitä, vaan taittele se heti tarjolle.

Vinkki: Saat lettuihin pähkinäistä makua, kun vaihdat ohrajauhot spelttijauhoihin.

Helppo jauhelihatäyte

Valmistusaika: 10 minuuttia

1 pieni sipuli

400 g jauhelihaa

1 rkl öljyä

1 prk (200 g ) maustettua ranskankermaa (esimerkiksi omena-piparjuuri)

1/2 dl hienonnettua persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannussa, ja kuullota sipuli siinä. Lisää jauheliha ruskistumaan. Kun jauheliha on kypsää, lisää pannulle ranskankerma. Mausta seos persiljalla.

Sitruuna-hunajaletut

8 kpl

Valmistusaika: 1 tunti

2 munaa

3 dl maitoa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

2 rkl sitruunamehua

2 rkl sulatettu margariinia tai voita

paistamiseen margariinia tai voita

kastike:

1 sitruunan kuori ja mehu

75 g voita

1/2 dl hunajaa

1/4 dl sokeria

1/2 dl sitruslikööriä (esimerkiksi Limoncelloa)

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää loppu maito. Mausta taikina sokerilla ja sitruunamehulla. Lisää rasva. Anna taikinan seistä puoli tuntia (tai pidempään) ennen paistamista.

Kuumenna lettupannu. Paista vähässä rasvassa isoja, ohuita lettuja. Jätä letut odottamaan kastikkeen valmistuksen ajaksi.

Tee kastike. Raasta sitruunasta ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista mehu. Sulata voi pannussa miedolla lämmöllä. Lisää sitruunankuoret voihin hautumaan pariksi minuutiksi. Lisää loput ainekset ja sekoita kastike tasaiseksi.

Taita letut kahdesti kaksinkerroin niin että niistä tulee kolmioita. Nosta lettukolmiot pannulle kuuman kastikkeen päälle. Lusikoi kastiketta lettujen päälle. Pidä pannua levyllä kunnes letut kuumenevat kastikkeessa.

Tarjoa sitruunaletut jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Kookosletut

20 kpl

Valmistusaika: 50 minuuttia

2 munaa

4 dl kookosmaitoa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

3/4 dl sokeria

1 dl kookoshiutaleita

paistamiseen margariinia tai voita

kastike:

3/4 dl vadelmahilloa

1/4 dl lämmintä vettä

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon kookosmaito, jauhot, sokeri ja kookoshiutaleet. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.

Kuumenna lettupannu. Laita syvennöksiin pienet nokareet rasvaa. Lusikoi päälle taikinaa ja paista letut miedolla lämmöllä molemmin puolin.

Sekoita vadelmahillosta ja lämpimästä vedestä kastike lettujen kanssa tarjottavaksi. Tarjoa lisänä marjoja tai pilkottuja hedelmiä.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.