Loppukesälle lettukestit!

Muurinpohjaletut

12–15 lettua

Valmistusaika: 40 minuuttia

3 munaa

1 l maitoa

3 dl vehnäjauhoja

2 dl ohrajauhoja

1 tl suolaa

1/2 dl sulatettua margariinia tai voita

paistamiseen margariinia tai voita

Riko munien rakenne. Lisää puolet maidosta ja sekoita. Vatkaa jauhot joukkoon ennen kuin lisäät loput maidosta. Lisää suola ja rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ennen paistamista. Voit tehdä taikinan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Kuumenna muurinpohjapannu. Laita pannulle nokare rasvaa, ja anna sen kuumentua vaahdoksi ennen taikinan lisäämistä. Kaada taikina ulkoreunasta alkaen, ja levitä se lastalla ohueksi kerrokseksi. Kun lettu on hyytynyt myös keskeltä, käännä se ja paista toinen puoli.

Tarjoa letut sokerin, hillon tai marjojen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat jäätelö ja kermavaahto. Suolaiseksi täytteeksi sopii helppo jauhelihatäyte.

Vinkki: Joidenkin mielestä lettu on mehevämpi, kun siitä paistaa vain toisen puolen. Kun letun keskusta on hyytynyt, älä käännä sitä, vaan taittele se heti tarjolle.

Vinkki: Saat lettuihin pähkinäistä makua, kun vaihdat ohrajauhot spelttijauhoihin.

Helppo jauhelihatäyte

Valmistusaika: 10 minuuttia

1 pieni sipuli

400 g jauhelihaa

1 rkl öljyä

1 prk (200 g ) maustettua ranskankermaa (esimerkiksi omena-piparjuuri)

1/2 dl hienonnettua persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannussa, ja kuullota sipuli siinä. Lisää jauheliha ruskistumaan. Kun jauheliha on kypsää, lisää pannulle ranskankerma. Mausta seos persiljalla.

Sitruuna-hunajaletut

8 kpl

Valmistusaika: 1 tunti

2 munaa

3 dl maitoa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

2 rkl sitruunamehua

2 rkl sulatettu margariinia tai voita

paistamiseen margariinia tai voita

kastike:

1 sitruunan kuori ja mehu

75 g voita

1/2 dl hunajaa

1/4 dl sokeria

1/2 dl sitruslikööriä (esimerkiksi Limoncelloa)

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää loppu maito. Mausta taikina sokerilla ja sitruunamehulla. Lisää rasva. Anna taikinan seistä puoli tuntia (tai pidempään) ennen paistamista.

Kuumenna lettupannu. Paista vähässä rasvassa isoja, ohuita lettuja. Jätä letut odottamaan kastikkeen valmistuksen ajaksi.

Tee kastike. Raasta sitruunasta ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista mehu. Sulata voi pannussa miedolla lämmöllä. Lisää sitruunankuoret voihin hautumaan pariksi minuutiksi. Lisää loput ainekset ja sekoita kastike tasaiseksi.

Taita letut kahdesti kaksinkerroin niin että niistä tulee kolmioita. Nosta lettukolmiot pannulle kuuman kastikkeen päälle. Lusikoi kastiketta lettujen päälle. Pidä pannua levyllä kunnes letut kuumenevat kastikkeessa.

Tarjoa sitruunaletut jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Kookosletut

20 kpl

Valmistusaika: 50 minuuttia

2 munaa

4 dl kookosmaitoa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

3/4 dl sokeria

1 dl kookoshiutaleita

paistamiseen margariinia tai voita

kastike:

3/4 dl vadelmahilloa

1/4 dl lämmintä vettä

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon kookosmaito, jauhot, sokeri ja kookoshiutaleet. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.

Kuumenna lettupannu. Laita syvennöksiin pienet nokareet rasvaa. Lusikoi päälle taikinaa ja paista letut miedolla lämmöllä molemmin puolin.

Sekoita vadelmahillosta ja lämpimästä vedestä kastike lettujen kanssa tarjottavaksi. Tarjoa lisänä marjoja tai pilkottuja hedelmiä.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.