Me Naiset
|
Katja Nordlund

Loppukesälle lettukestit!

Muurinpohjaletut

12–15 lettua

Valmistusaika: 40 minuuttia

3 munaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 l maitoa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 dl vehnäjauhoja

2 dl ohrajauhoja

1 tl suolaa

1/2 dl sulatettua margariinia tai voita

paistamiseen margariinia tai voita

Riko munien rakenne. Lisää puolet maidosta ja sekoita. Vatkaa jauhot joukkoon ennen kuin lisäät loput maidosta. Lisää suola ja rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ennen paistamista. Voit tehdä taikinan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Kuumenna muurinpohjapannu. Laita pannulle nokare rasvaa, ja anna sen kuumentua vaahdoksi ennen taikinan lisäämistä. Kaada taikina ulkoreunasta alkaen, ja levitä se lastalla ohueksi kerrokseksi. Kun lettu on hyytynyt myös keskeltä, käännä se ja paista toinen puoli.

Tarjoa letut sokerin, hillon tai marjojen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat jäätelö ja kermavaahto. Suolaiseksi täytteeksi sopii helppo jauhelihatäyte.

Vinkki: Joidenkin mielestä lettu on mehevämpi, kun siitä paistaa vain toisen puolen. Kun letun keskusta on hyytynyt, älä käännä sitä, vaan taittele se heti tarjolle.

Vinkki: Saat lettuihin pähkinäistä makua, kun vaihdat ohrajauhot spelttijauhoihin.

Helppo jauhelihatäyte

Valmistusaika: 10 minuuttia

1 pieni sipuli

400 g jauhelihaa

1 rkl öljyä

1 prk (200 g ) maustettua ranskankermaa (esimerkiksi omena-piparjuuri)

1/2 dl hienonnettua persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannussa, ja kuullota sipuli siinä. Lisää jauheliha ruskistumaan. Kun jauheliha on kypsää, lisää pannulle ranskankerma. Mausta seos persiljalla.

Sitruuna-hunajaletut

8 kpl

Valmistusaika: 1 tunti

2 munaa

3 dl maitoa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

2 rkl sitruunamehua

2 rkl sulatettu margariinia tai voita

paistamiseen margariinia tai voita

kastike:

1 sitruunan kuori ja mehu

75 g voita

1/2 dl hunajaa

1/4 dl sokeria

1/2 dl sitruslikööriä (esimerkiksi Limoncelloa)

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää loppu maito. Mausta taikina sokerilla ja sitruunamehulla. Lisää rasva. Anna taikinan seistä puoli tuntia (tai pidempään) ennen paistamista.

Kuumenna lettupannu. Paista vähässä rasvassa isoja, ohuita lettuja. Jätä letut odottamaan kastikkeen valmistuksen ajaksi.

Tee kastike. Raasta sitruunasta ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista mehu. Sulata voi pannussa miedolla lämmöllä. Lisää sitruunankuoret voihin hautumaan pariksi minuutiksi. Lisää loput ainekset ja sekoita kastike tasaiseksi.

Taita letut kahdesti kaksinkerroin niin että niistä tulee kolmioita. Nosta lettukolmiot pannulle kuuman kastikkeen päälle. Lusikoi kastiketta lettujen päälle. Pidä pannua levyllä kunnes letut kuumenevat kastikkeessa.

Tarjoa sitruunaletut jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Kookosletut

20 kpl

Valmistusaika: 50 minuuttia

2 munaa

4 dl kookosmaitoa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

3/4 dl sokeria

1 dl kookoshiutaleita

paistamiseen margariinia tai voita

kastike:

3/4 dl vadelmahilloa

1/4 dl lämmintä vettä

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon kookosmaito, jauhot, sokeri ja kookoshiutaleet. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.

Kuumenna lettupannu. Laita syvennöksiin pienet nokareet rasvaa. Lusikoi päälle taikinaa ja paista letut miedolla lämmöllä molemmin puolin.

Sekoita vadelmahillosta ja lämpimästä vedestä kastike lettujen kanssa tarjottavaksi. Tarjoa lisänä marjoja tai pilkottuja hedelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla