Soppa365
Rapea kuori ja pehmeä sisus. Tästä eivät sämpylät parane!
Rapea kuori ja pehmeä sisus. Tästä eivät sämpylät parane!

Rapeakuoriset, kuohkeat kotisämpylät ovat helpompia tehdä kuin uskotkaan. Ainekset niihin saattavat jo löytyä keittiöstäsi.

  1. Jätä sämpylätaikina löysäksi. Rapeakuoriset, sisältä kuohkeat sämpylät valmistuvat löysästä taikinasta. Vaivaa taikina hyvin, jotta siihen sitoutuu ilmaa ja saat hyvän sitkon, jonka varassa taikina pääsee kohoamaan kuohkeaksi.
     
  2. Anna taikinan kohota rauhassa. Valmis taikina saa kohota vedottomassa paikassa kaikessa rauhassa, jopa puolitoista tuntia. Kohotuksen aikana maku ja rakenne paranevat.
     
  3. Jaa taikina sämpylöiksi rennosti lastalla, älä pyörittele. Älä vaivaa kohonnutta taikinaa vaan käsittele sitä hellästi ja jaa taikina paloiksi lastalla. Näin ilmakuplat eivät hajoa ja taikina säilytää kuohkeutensa.
     
  4. Paista kuumassa uunissa. Näin sämpylöistä tulee erityisen rapeita.

 

Rapeat sämpylät

16 kpl

30 min + 2 t kohotus ja paistaminen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5 dl vettä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 dl maitoa

25 g hiivaa

1 rkl sokeria

2 tl suolaa

8 dl vehnäjauhoja

4½ dl hiivaleipäjauhoja

jauhoja leipomiseen

  1. Mittaa vesi ja maito kattilaan. Lämmitä kädenlämpöiseksi.
  2. Murenna hiiva kulhon pohjalle. Lisää joukkoon sokeri ja tilkka nestettä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput nesteestä sekä suola.
  3. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi. Lisää pinnalle jauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja nostata taikinaa vedottomassa paikassa 1–1½ tuntia.
  4. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.
  5. Ripottele jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa hellästi. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin pala lastalla kahdeksaan osaan. Ei haittaa vaikka taikinat olisivat eri muotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.
  6. Nostele taikinapalat pellille, niitä ei tarvitse pyöritellä sämpylän muotoon.
  7. Paista ensimmäinen pellillinen nostattamatta 15–20 minuuttia. Toinen pellillinen kypsyy hieman lyhyemmässä ajassa.

Resepti: Christina Aaltio, ET-lehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla