Jotain muuta kuin pikkelssiä! Kurpitsasta syntyy muun muassa maanmainio pasta. Kuvat: Tuomas Kolehmainen
Jotain muuta kuin pikkelssiä! Kurpitsasta syntyy muun muassa maanmainio pasta. Kuvat: Tuomas Kolehmainen

Kurpitsalla voi herkutella muulloinkin kuin Halloweenina, sillä se on maukas, terveellinen ja trendikäs – ja nykyään saatavilla läpi vuoden.

Lisäkeraasteena, salaattina, uunissa paahdettuna? Vai keittona, dippinä tai muhevana patana?

Kurpitsasta syntyvät nämä kaikki – ja lisäksi siitä valmistuvat makeat piirakat, marmeladit ja jälkiruuat. Monipuolinen kasvis on terveellinen: se sisältää runsaasti lehtivihreää ja karoteenia. Ja vaikka kurpitsan maku on ihanan runsas, aromaattinen ja pähkinäisen pehmeä, on se kevyttä kamaa: kaloreita sadassa grammassa on vain 16.

Kaikkia hissukseen kypsyneitä kovakuorisia kurpitsoja kutsutaan talvikurpitsoiksi. Makeahkot talvikurpitsat säilyvät hyvin, ja ison kokonsa ansiosta ne ovat myös riittoisaa kokattavaa. Hintakin jää huokeaksi.

Tämän vuoden kurpitsasesongin hittejä ovat olleet kurpitsasoseesta, mausteseoksesta ja maitokahvista sekoitettu kurpitsalatte sekä pitkään kypsytetty nyhtökurpitsa.

Kermainen kurpitsapasta

4 annosta, valmistusaika 20 min + soseen valmistus 25 min

Kurpitsasose

400 g kurpitsaa

1 ½ dl vettä

½ tl suolaa

Pasta

4 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 dl kuohukermaa

5 salvianlehteä

1 dl raastettua parmesaania

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 pkt (250 g) fettuccine-tuorepastaa (esim. Pastella)

1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Keitä kuutioita suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia. Soseuta kurpitsat keitinvesineen sauvasekoittimella.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota valkosipulia kolme minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kurpitsasose ja kerma. Keitä 10 minuuttia niin, että kastike saostuu hieman paksummaksi.

4. Hienonna salvianlehdet. Raasta juusto. Lisää ne kastikkeeseen ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

6. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon.

Myskikurpitsa-vuohenjuustoröstit

4 annosta (8–10 kpl), valmistusaika 20 min

1 myskikurpitsa

(noin 800 g)

2 valkosipulinkynttä

2 kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

1 rkl tuoretta

rosmariinia

¼ tl muskottipähkinää

1 tl suolaa

1 tl roseepippuria

4 rkl oliiviöljyä

1 pkt (200 g)

vuohenjuustoa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Kuori myskikurpitsa jos haluat. Voit myös raastaa myskikurpitsan kuorineen. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Raasta kurpitsa isolla terällä. Nosta raaste kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne kurpitsaraasteen joukkoon. Lisää munat, jauhot ja mausteet.

3. Kuumenna öljy pannulla. Nosta lusikalla raasteseosta pannulle ja paista molemmin puolin 5 minuuttia. Nosta röstit voidellulle uunipellille.

4. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi ja laita pala juustoa kunkin röstin päälle. Nosta pelti uuniin ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia niin, että juusto hieman sulaa.

Rapeaksi paahdetut kurpitsaveneet

4–6 annosta, valmistusaika 40 min

1 kg kurpitsaa (esim. hokkaido-, halloween-, jätti- tai myskikurpitsaa)

1 munanvalkuainen

1 valkosipulinkynsi

1 ½ dl raastettua parmesaania

1 dl panko- tai korppujauhoja

½ sitruunan kuori

2 tl timjamia

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 rkl öljyä

Lisäksi

2 rkl (kurpitsansiemen)öljyä

2 rkl sitruunamehua

1 tl hunajaa

½ tl sormisuolaa

1 ruukku friseesalaattia

1 pieni kerä punasikuria

1 ruukku lehtipersiljaa

+ 2 dl paahdettuja ja maustettuja kurpitsan siemeniä

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

2. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Säästä ne paahtamista varten. Leikkaa kurpitsa kuorineen veneiksi. Erottele munanvalkuainen kulhoon ja sivele lohkot valkuaisella.

3. Valmista kuorrute. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta parmesaanijuusto. Yhdistä kulhossa juustoraaste, valkosipuli ja korppujauhot. Raasta joukkoon sitruunan kuori ja lisää mausteet. Pyörittele kurpitsalohkot kuorrutteessa. Levitä leivitetyt lohkot uunipellille ja ripottele päälle öljyä.

4. Paahda kurpitsalohkoja uunissa 30 minuuttia.

5. Tee sillä aikaa paahdetut siemenet.

6. Yhdistä ison kulhon pohjalla salaattia varten öljy, sitruunamehu ja hunaja. Sekoita ja mausta suolalla. Lisää joukkoon salaatinlehdet ja lehtipersilja. Kumoa tarjoiluastiaan. Nosta päälle rapeiksi paahtuneet kurpitsaveneet ja maustetut siemenet.

Paahdetut kurpitsansiemenet

5–8 dl, valmistusaika 15 min

1 kurpitsan siemenet

(esim. halloweenkurpitsasta saa noin 5 dl siemeniä)

5 dl vettä

1 tl suolaa

4 rkl öljyä

2 rkl fenkolinsiemeniä

1 tl jauhettua korianteria

½ tl paprikajauhetta

½ tl jauhettua chiliä

+ ripaus sormisuolaa

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Huuhtele siemeniä siivilässä juoksevan veden alla ja hiero niitä samalla puhtaiksi.

2. Kiehauta vesi ja mausta se suolalla. Keitä siemeniä 10 minuuttia, huuhtele ja kuivaa ne. Keittämisen sijaan voit liottaa siemeniä kylmässä vedessä vartin verran.

3. Levitä siemenet uunipel-lille, sekoita joukkoon öljy ja mausteet.

4. Paahda uunissa noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.