Fitness-salaatti on ruokaisasti vege: kasviksia, kvinoaa ja raejuustoa. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Fitness-salaatti on ruokaisasti vege: kasviksia, kvinoaa ja raejuustoa. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Jos kaipaat lautasellesi väriä ja vaihtelua, kannattaa kokeilla lihan, kanan tai kalan kaveriksi helppoja kasvislisäkkeitä.

Jos peruna, pasta ja riisi kyllästyttävät, saat lihan, kalan ja kanan kylkeen lisää makua ja vitamiineja maukkaalla kasvislisäkkeellä. Kun rakennat lisäkkeet oikein, ne pullistelevat proteiinia ja sopivat myös huonon hiilihydraatin karttajalle.

Samalla lisäät kuin huomaamatta lautaselle kasviksia. Täältä tullaan, puoli kiloa päivässä!

Kvinoa-kasvis-raejuustosalaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min + paistoaika 25 min + keittoaika 15 min

1½ dl kvinoaa

3 dl vettä

1 tl suolaa

½ kasvisliemikuutio

½ tl chilihiutaleita

200 g raejuustoa

1 ruukku lehtipersiljaa

Paahdetut kasvikset

1 punasipuli

1 punainen paprika

1 pieni kesäkurpitsa

1 munakoiso

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1½ tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

1. Valmista ensin kasvikset. Laita uuni lämpenemään 240 asteeseen. Kuori ja lohko punasipuli. Kuori ja paloittele paprika. Leikkaa kesäkurpitsasta päädyt ja halkaise pituussuunnassa neljään lohkoon. Poista vetinen siemenosa ja paloittele loppuosa. Kuutioi munakoiso. Kuori ja hienonna valkosipulit.

2. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää oliiviöljy. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada kasvisseos pellille. Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kauniisti paahtuneet.

3. Kasvisten paahtuessa mittaa kvinoa kulhoon. Kaada päälle runsaasti lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään ja huuhtaise. Valuta hyvin.

4. Mittaa 3 dl vettä ja kvinoa kattilaan, lisää suola, puolikas kasvisliemikuutio sekä chilihiutaleet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen poreillen noin 15 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja neste on imeytynyt siihen. Avaa kansi ja anna kvinoan jäähtyä ja kuivua hiukan.

5. Ota kasvikset uunista ja ripottele niiden pinnalle hiutalesuolaa ja mustapippuria. Yhdistä kvinoa ja paahdetut kasvikset suuressa salaattikulhossa. Silppua lehtipersilja. Sekoita raejuusto ja lehtipersiljasilppu nostellen kasvisten ja kvinoan joukkoon.

 


Koko ateria valmistuu yhdellä pellillä, ja suurimman työn hoitaa uuni. Paahdetut kikherneet ovat sellaisenaan rapea iltanaposteltava tai välipala.

 

Juures-kikherne-fetapaistos

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 35 min

200 g fetajuustoa

(oliiviöljyä)

Juurekset

2 punajuurta

1 palsternakka

2 porkkanaa

2 punasipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

Kikherneet

1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

1 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset noin 1x5 cm:n tangoiksi. Laita kulhoon ja mausta öljyllä, timjamilla, hiutalesuolalla ja pippurilla. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada juurekset pellille.

2. Kaada kikherneet siivilään ja huuhtele. Valuta. Laita kikherneet kulhoon ja mausta öljyllä, suolalla ja mausteilla. Kaada juuresten viereen pellille.

3. Paahda juureksia ja kikherneitä uunissa 25 minuuttia. Kuutioi tai murustele feta. Lisää feta uunipellille ja jatka paahtamista 10 minuuttia.

4. Siirrä paistos tarjoiluastiaan ja pirskottele halutessasi pinnalle vielä hieman oliiviöljyä.

 


Herkullinen bataatti-mustapapuvuoka sisältää paljon kuitua, joka pitää nälän loitolla pitkään. Huuhtele ja valuta säilykepavut aina hyvin, jotta ne eivät maistu purkilta.

 

Bataatti-mustapapuvuoka

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 35 min

600 g bataattia

nokare voita vuoan voiteluun

2 rkl oliiviöljyä

1 tl hiutalesuolaa

150 g juustoraastetta

Papuseos

1 tlk (400 g) säilöttyjä

kypsiä mustapapuja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl timjamia

½ tl basilikaa

¼ tl rosmariinia

¼ tl mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista ensin papuseos. Kaada säilötyt mustapavut siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä, valuta. Laita pavut kulhoon ja mausta öljyllä ja mausteilla. Jätä odottamaan.

2. Kuori bataatit ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Laita leikkauspinta työlautaa vasten ja viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.

3. Voitele uunivuoka. Asettele bataattiviipaleet vuokaan limittäin.

4. Lusikoi papuseos bataattiviipaleille niin, että papuja valuu siivujen väleihin ja päälle. Valuta pinnalle oliiviöljy ja ripottele päälle hiutalesuola.

5. Paista uunin alaosassa 20 minuuttia. Lisää juustoraaste ja paista vielä 8–10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

 


Kiehauta parsakaalit ja pavut, sekoita kastike. Hyvän olon salaatti on valmis 10 minuutissa. Tuoreet soijapavut eli edamamet näyttävät ja maistuvat ihanan keväisiltä.

 

Pähkinäinen parsakaali-soijapapusalaatti

4 annosta

Valmistusaika 10 min

2 parsakaalia

4 dl (300 g) pakastettuja soijapapuja

suolaa keitinveteen

4 rkl suolapähkinöitä

2 rkl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä

Kastike

½ dl maapähkinävoita

1 limetin mehu

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia

1. Paloittele parsakaali pienehköiksi nupuiksi. Ota soijapavut sulamaan.

2. Kuumenna kattilassa runsaasti vettä kiehuvaksi ja mausta vesi reilusti suolalla. Varaa kattilan viereen kulho, ja täytä se mahdollisimman kylmällä vedellä.

3. Kaada parsakaalit keitinveteen ja keitä 1 minuutti. Poimi parsakaalit reikäkauhalla kylmään veteen, jotta ne eivät jatka kypsymistä.

4. Keitä soijapapuja ½–1 minuuttia, jotta ne sulavat ja lämpenevät, mutta eivät kypsy. Upota sitten myös pavut kylmään veteen.

5. Kasvisten jäähtyessä sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

6. Valuta parsakaalit ja pavut hyvin. Sekoita joukkoon pähkinäkastike ja suolapähkinät. Ripottele päälle seesaminsiemenet.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.