Kun papuvuoka tulee uunista, tästä herkusta on vaikea pitää nachoja erossa. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Kun papuvuoka tulee uunista, tästä herkusta on vaikea pitää nachoja erossa. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Sipsipussi saa jäädä kauppaan, kun sohvapöydälle katetaan tv-katsomon herkuimmat eväät.

Valmistele nopeasti pari kulhollista näppäriä naposteltavia, kuuma mukillinen pizzaa tai vuoallinen mausteista nachodippiä. Kutsu ystävät kylään ja valmistaudu rentoon tv-maratoniin.

Juustoiset papunachot

4 annosta

Valmistusaika 15 min + keittoaika 10 min + paistoaika 15 min

1 tlk (400 g) säilöttyjä kidneypapuja

1 tlk (400 g) säilöttyjä pieniä valkopapuja

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

8 säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia

2 rkl rypsiöljyä

2 tl savupaprikajauhetta

2 tl jauhettua juustokuminaa

2 tl jauhettua korianteria

1½ tl chilihiutaleita

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

½ dl vettä

200 g juustoraastetta

Tarjoiluun

maissilastuja

1. Kaada säilötyt kidneypavut ja pienet valkopavut siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Valuta ja pilko aurinkokuivatut tomaatit.

3. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista sipulia noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit ja kaikki mausteet, kääntele vielä 2 minuuttia.

4. Lisää tomaattimurska. Mittaa ½ dl vettä murskapurkkiin ja huuhtele sen avulla loputkin murskasta pannuun. Kuumenna ja anna kuplia hiljalleen ilman kantta noin 10 minuuttia.

5. Kaada seos laakeaan uunivuokaan tai jaa se neljään uuninkestävään annosvuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste.

6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Syö maissilastujen kanssa.

 


Perinteiset popcornit saavat niskaansa tujauksen Intiaa, kun paahdetut masala-mantelit sukeltavat sekaan.


Mausteiset manteli-popcornit

4 annosta

Valmistusaika 15 min

1 dl popcorn-jyviä

1 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

Mantelit

2 dl kuorimattomia manteleita

1 rkl oliiviöljyä

2½ tl garam masala -mausteseosta

1 tl savupaprikajauhetta

½ tl suolaa

1. Valmista popcornit kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä pois levyltä, mausta suolalla ja jätä odottamaan.

2. Mittaa kuorimattomat mantelit paistinpannuun. Paahda ilman rasvaa kuumalla pannulla noin 2 minuuttia, kunnes mantelit ovat saaneet kauniisti väriä.

3. Lisää oliiviöljy, garam masala ja savupaprikajauhe. Kääntele vielä 1–2 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa.

4. Sekoita popcornit ja mantelit yhteen suuressa laakeassa kulhossa.

 


Soijapavut ja kikherneet saavat pintaansa suolaisen parmesaanisateen. Uunissa paahdetun sekoituksen voi tarjota lämpimänä, mutta se maistuu myös jäähtyneenä.


Paahdettu soijapapu-kikhernesekoitus

2–4 annosta

Valmistusaika 5 min + paahtoaika 23 min

1 tlk (400 g) säilöttyjä kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

½ dl parmesaania raastettuna

½ tl chilihiutaleita

½ tl suolaa

Soijapavut

300 g pakastettuja soijapapuja

1 rkl oliiviöljyä

½ dl parmesaania raastettuna

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

1. Kaada säilötyt kikherneet siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.

2. Siirrä kikherneet kulhoon. Mausta öljyllä, parmesaanilla, chilihiutaleilla ja suolalla.

3. Levitä kikherneet leivinpaperilla vuoratulle pellille (puolelle pinta-alasta). Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

4. Laita pakastetut soijapavut kulhoon. Älä sulata papuja – ne saavat olla jäisiä mennessään uuniin. Mausta pavut oliiviöljyllä, parmesaanilla, mustapippurilla ja suolalla.

5. Kaada soijapavut uunipellille kikherneiden viereen. Jatka paahtamista vielä 12–13 minuuttia.

6. Sekoita kikherneet ja pavut kulhossa, tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.


Taakse jää taikinan kohotus, kauliminen ja uunin kyttääminen. Mukipizza valmistuu yhdellä napin painalluksella, kun pohjan ainekset, täytteet ja juusto on kasattu päällekkäin suoraan tarjoiluastiaan.
Taakse jää taikinan kohotus, kauliminen ja uunin kyttääminen. Mukipizza valmistuu yhdellä napin painalluksella, kun pohjan ainekset, täytteet ja juusto on kasattu päällekkäin suoraan tarjoiluastiaan.

Mukipizza

1 annos

Valmistusaika 15 min

Taikina

4 rkl kaurajauhoa

ripaus leivinjauhetta

ripaus ruokasoodaa

¼ tl suolaa

3 rkl maitoa

1 rkl oliiviöljyä

Päälle

3 rkl valmista tomaattikastiketta

¾ dl juustoraastetta

2–3 rkl pizzatäytteitä (esim. suikaloitua kinkkua, salamiviipaleita tai meetvurstia)

2–3 kirsikkatomaattia

½ tl oreganoa

1. Ota suuri mikronkestävä muki ja sekoita pohjalle annostaikinan verran kaurajauhoa, leivinjauhetta, ruokasoodaa ja suolaa. Lisää maito ja oliiviöljy, sekoita tasaiseksi.

2. Lusikoi mukiin tomaattikastike ja juustoraaste.

3. Ripottele pinnalle pizzatäytteet, esimerkiksi suikaloitu kinkku tai salamiviipaleet. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne päälle. Mausta oreganolla.

4. Kypsennä mukipizzaa mikrossa täydellä teholla 2 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen syömistä.

 


Hedelmäpalat upotetaan täyteläiseen maapähkinä-vaniljatahnaan, jossa maistuu pirteä mango.


Helppo hedelmädippi

4 annosta

Valmistusaika 10 min

1½ dl sileää maapähkinävoita

4 dl vaniljarahkaa tai -skyriä

2 dl mangososetta

1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

Lisäksi

2 omenaa

2 persimonia

4 kiiviä

2 banaania

1. Notkista maapähkinävoi kulhossa. Lisää vaniljarahka tai -skyr, mangosose sekä hunaja tai vaahterasiirappi. Sekoita tasaiseksi. Jaa dippi annoskippoihin.

2. Kuori ja pilko hedelmät, jaa ne neljälle lautaselle. Tarjoa dipin kanssa.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.