Tarjoile shakshuka rapean, vaalean leivän kera.
Tarjoile shakshuka rapean, vaalean leivän kera.

Helsinkiläinen huippukokki Richard McCormick taitaa marokkolaiset maut. Kokeile Sandro-ravintolan suosikkia Shakshukaa.

Suomeen asettunut kokki ja ravintoloitsija Richard McCormick tunnetaan marokkolaisia ja Lähi-idän makuja yhdistävistä Sandro-ravintoloistaan. Ruotsissa kasvaneen Richardin rakkaus marokkolaiseen ruokaan sai kipinänsä Isossa-Britanniassa.

– Työskentelin kokkina Lontoossa, jossa tunnetut ravintolat, kuten Momo, ottivat vaikutteita Marokosta. Ihastuin jännittäviin ja eksoottisiin makuihin. Ensimmäinen marokkolainen ateria, jonka söin, taisi olla kyyhkypaistilla ja kasviscouscous.

Richardin oli kuitenkin päästävä myös marokkolaisten makujen alkulähteille, ja hän matkusti ensimmäistä kertaa maahan joulukuussa 2013.

– Rakastuin paikkaan heti. Marokkolaiset olivat ystävällisiä ja tunnelma lämmin. Tunsin itseni tervetulleeksi. Marokko on ihmeellinen yhdistelmä lumista vuoristoa, kaunista rannikkoa ja kiireisiä kaupunkeja. Rakastan maan tunnelmaa ja tietenkin ruokaa.

Richardin suositut ravintolat Helsingissä tunnetaan lähes vadin kokoisista lautasista, jotka pursuilevat couscousia, hummusta, tuhdisti maustettuja kasviksia ja erilaisia lihoja.

– Marokkolaisen keittiön ydin on suolaisen ja makean tasapaino. Oikein käytettynä marokkolaisen keittiön mausteet, kuten juustokumina, sahrami, paprika ja inkivääri, tekevät tavallisestakin ateriasta elämyksen.


Richard McCormick.


Lue lisää:

Kokkaa possulle tuhti lisäke ohra-olutpuurosta

Huippukokki paljastaa: näin syntyy maailman paras makaronilaatikko

Superherkullinen jälkkäri valmistuu vartissa: ananas ja mustapippuri ovat mainio pari

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Shakshuka vuohenjuuston kera

4 annosta

valmistusaika 40 min

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

3 punaista paprikaa

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl tomaattipyreetä

3 tomaattia

2 tl juustokuminaa

2 tl paprikajauhetta

1 tl cayennepippuria

2 tl suolaa

1 tl jauhettua mustapippuria

4 (luomu)kananmunaa

200 g vuohenjuustoa

1 tl tuoretta sitruunamehua

1/2 dl tuoretta korianteria tai persiljaa

1. Kuori ja silppua sipuli, valkosipuli, paprika. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa keskilämmöllä ja freesaa vihanneksia noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää tomaattipyree ja lohkotut tomaatit ja jatka paistamista 20 minuuttia.

2. Lisää joukkoon juustokumina, paprikajauhe, cayennepippuri, suola ja pippuri. Riko kastikkeen päälle 4 kananmunaa ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes valkuainen on kypsä (noin 5 minuuttia).

3. Murenna päälle vuohenjuusto, lisää sitruunamehu ja koristele tuoreella korianterilla tai persiljalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?