Mehevän padan voi tehdä myös valmiiksi kypsennetyistä pavuista. Silloin rakenteesta tulee vähän erilainen. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Mehevän padan voi tehdä myös valmiiksi kypsennetyistä pavuista. Silloin rakenteesta tulee vähän erilainen. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Helpossa padassa yhdistyvät ruokaisat pavut sekä savupotka.

Pataruokaa-keittokirjansa juuri julkaissut Meri-Tuuli Lindström kehitti lempipatansa reseptin sattumalta. 

– Pavut ovat lempiraaka-aineitani, ja rakastan niistä tehtyjä ruokia. Savupotkapata sai alkunsa, kun potkat olivat ruokakaupassa alennuksessa. Nykyään ruoka on koko perheemme lemppareita, hän kertoo. 

Padan lisukkeeksi Meri-Tuuli kokkaa polentaa.

– Jos kaipaan lohturuokaa, saatan vain keittää polentaa ja lisätä siihen hävyttömän määrän voita.

Papupataa ja savupotkaa

6 annosta

valmistusaika 6–10 t + papujen liotus

4 dl kuivattuja papuja (esim. 2 dl mustapapuja ja 2 dl kidneypapuja)

porsaan tai lampaan savupotka luulla (tai kinkun jämät luulla)

2 sipulia

2 sellerin vartta

1 tlk kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa (à 400 g)

12 valkosipulin kynttä

1 rkl paprikajauhetta

1–2 tl kuivattua chilirouhetta

1 tl korianterinsiemeniä

4 neilikkaa

1 laakerinlehti

½ dl fariinisokeria

1½ tl suolaa

1 l vettä tai kasvis- tai lihalientä

1. Laita pavut likoamaan runsaaseen veteen yön yli.

2. Valuta ja huuhtele pavut. Siisti savupotka poistamalla siitä nahka ja paksu silava. Leikkaa kahteen osaan niin, että luu jää toiseen palaan.

3. Lämmitä uuni 110 asteeseen. Lohko sipulit neljään osaan. Pilko sellerinvarret. Laita pavut ja loput ainekset pataan. Lämmitä liedellä kiehuvaksi, peitä kannella ja nosta uuniin. Anna hautua 6–10 tuntia. Tarkista haudutuksen loppuvaiheessa, että nestettä on tarpeeksi. Pataa ei tarvitse sekoittaa kesken haudutuksen, joten sen voi hyvin jättää yöksi uuniin.

4. Kun pata on hautunut kypsäksi, luun pitäisi irrota puhtaana ihan vain nostamalla. Sekoita liha papujen joukkoon kahdella haarukalla repien ja tarkista maku. Jos haluat padasta sileämpää, voit painella papuja kevyesti perunasurvimella, jolloin ne hajoavat helposti.

Rouhi pähkinää puuroannoksen päälle. Kuva: Panu Pälviä

Jos haluat puurosta erityisen pehmeän, liota hiutaleita vedessä yön yli.

Chai-puuro ja karamellihedelmät

4 annosta

Valmistusaika 20 min

8 dl vettä

4 dl isoja kaurahiutaleita

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 tl suolaa

½ tl kardemummaa

1/4 tl neilikkaa

1 dl mustaa teetä

2 dl maitoa

Karamellihedelmät

2 banaania tai päärynää

1 rkl voita

1 tl kanelia

2 rkl vaahterasiirappia

  1. Mittaa vesi kattilaan. Lisää kaurahiutaleet ja mausteet. Anna kuumentua miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Sekoita välillä. Kun puuro on porissut 5 minuuttia, lisää maito ja musta tee. Sekoita hyvin. Peitä kannella ja anna hautua juuri ja juuri poristen sillä välin, kun valmistat hedelmät.
  2. Leikkaa banaani kiekoiksi tai päärynä siivuiksi. Poista päärynästä siemenet. Sulata voi pannussa. Lisää hedelmät pannulle. Paista ensimmäiseltä puolelta muutama minuutti, käännä ja lisää kaneli. Lorauta vaahterasiirappi pannulle ja sekoittele vielä varovasti sekaisin.
  3. Kauho puuro lautasille ja nostele hedelmät päälle. Lusikoi pannulta kaikki voi ja siirappi mukaan.

Toffeekonvehti saattaa hyvinkin olla seuraava joulutortun hittitäyte.

Ah, joulutorttu. Tuo syystalvisen Suomen ihanin herkku. Luumumarmeladinapilla kuorrutettu voitaikinasakarainen on ehdottomasti yksi parhaista keinoista ladata akkuja pimeinä talvi-iltoina.

Tänä vuonna olemme saaneet huomata, ettei luumumarmeladi (tai edes omenamarmeladi) ole todellakaan ainoa vaihtoehto tortun täytteeksi. Muutaman viime viikon ajan Suomi on kohissut Vihreä kuula -joulutortuista. Soppa365-sivuston kehittelemä resepti on levinnyt kulovalkean lailla sosiaalisessa mediassa.

Mekin antauduimme huumaan ja kokeilimme tehdä niitä! Harmiksemme testi epäonnistui surkeasti. Lue lisää:

Emme kuitenkaan yhdestä mokasta lannistuneet. Sen sijaan päätimme kokeilla, mitä kaikkea torttuun voisikaan tunkea. Ja voi pojat, moni valitsemistamme yhdeksästä vaihtoehdosta toimi oikein hyvin!

Yhdeksän erilaista joulutorttutäytettä

Kokeilimme torttujen sisään seuraavia täytteitä: 

  1. Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti
  2. Pätkis
  3. Sitruunalla maustettu rahka & perinteinen laku
  4. Vaahtokarkki
  5. Nutella
  6. Vuohenjuusto & hunaja
  7. Sinihomejuusto & aprikoosimarmeladi
  8. Vaniljatuorejuusto & mansikkamarmeladi 
  9. Uuniomenainen joulusuklaa

Edellisestä testikierroksesta viisastuneina päätimme laittaa torttujen täytteet uuniin vasta paiston puolivälissä. Paistoimme torttuja ensin noin 7 minuuttia uunin keskitasossa. Sen jälkeen otimme tortut uunista, täytimme ne ja laitoimme takaisin uuniin, kunnes ne olivat ruskistuneet sakaroista.

Arvioimme testiryhmän kesken jokaisen torttutäytteen erikseen:

1. Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti

TESTIN PARAS!

Pandan klassisen Juhlapöydän konvehtirasian toffeekonvehti alkaa sulaa tortun päälle jo siinä vaiheessa, kun asettelemme sen esipaistetun tortun keskiöön ennen uuniin menoa. Uunissa konvehti sulaa kokonaan ja sen sisällä muhinut toffee levähtää pitkin sakaroita.

Se ei kuitenkaan häiritse makua – päinvastoin! Toffee sulaa tortun alle rapsakaksi karamelliksi ja tuo suutuntumaan mukavaa yllätyksellisyyttä. Yksi konvehti on juuri optimaalinen määrä täytettä tortulle.

Numeroarvio: 10+!

2. Pätkis

Kaikki suklaa ei todellakaan käyttäydy tortun päällä samalla tavalla. Siinä missä pehmeä toffee toimii loistavasti, pätkis on pettymys. Uunissa pätkis kovettuu, eikä se kostutta torttua ensinkään. Myös visuaalinen ulosanti on luotaantyöntävä. Pätkis tortun päällä näyttää no, toisenlaiselta tortulta. Jäimme kuitenkin miettimään: voisiko pätkiksen levyversio toimia tortussa paremmin?

Numeroarvio: 6

3. Sitruunalla maustettu rahka & perinteinen laku

Sitruunan ja lakun liitto toimii myös tortun päällä! Maku on yllättävä ja suutuntuma loistava. Rahkasta tulee ihanan juustokakkumainen uunin lämmössä, ja sitruuna antaa herkulle mukavaa raikkautta. 

Numeroarvio: 9

4. Vaahtokarkki

Vaahtokarkkiversio näyttää silmään hieman epäilyttävältä. Makukaan ei ole kummoinen. Vaahtista on tortun päällä liian vähän. Epäilemme, että yksi iso vaahtokarkki sakaraisen päällä saattaa toimia täytteenä paremmin.

Numeroarvio: 7

5. Nutella

No jo on Nutellaista! Suklaalevite toimii koostumukseltaan jopa epäilyttävän hyvin tortussa. Se ei hievahdakaan uunin lämmössä ja maistuu ihan samalta kuin suoraan purkista vedettynä. Todellinen Nutellan ystävä on varmasti tämän herkun fani. Muille makeus saattaa olla liikaa.

Numeroarvio: 8-

6. Vuohenjuusto & hunaja

Sanallinen arviomme on ympäripyöreä: ”OK.” Vuohenjuusto ja hunaja ovat ihan kelvollinen täyte tortulle, mutta erityisen säväyttäväksi sitä ei voi kuvailla. Pieneen suolaisen ja makean nälkään tämä on hyvä kombo.

Numeroarvio: 8

7. Sinihomejuusto & aprikoosimarmeladi

Nam, makupari toimii loistavasti! Suolainen sinihomejuusto ja makea aprikoosi ovat ihanat kaverukset. Sinihomejuuston ja aprikoosimarmeladin muodostama duo on toffeesuklaatortun jälkeen testimme paras torttu.

Numeroarvio: 10

8. Vaniljatuorejuusto & mansikkamarmeladi 

Raikas tuorejuusto on oikein hyvä makean mansikan pari. Maku muistuttaa jokseenkin viineriä. Testitorttuun laitoimme hieman liikaa täytettä. Teelusikallinen kumpaakin riittänee.

Numeroarvio: 9+

9. Uuniomenainen joulusuklaa

TESTIN KEHNOIN...

Yhdistelmä ei ole hyvä, vaikka tykkäisi uuniomenaisesta joulusuklaasta. Tämä oli testimme surkein torttu.

Numeroarvio: 5

Oletko sinä kokeillut erikoisia täytteitä joulutorttuun? Kerro niistä kommenteissa!

Helinä

Mitä kaikkea joulutorttuun voi (ja kannattaa) tunkea? Testasimme 9 jännittävää täytettä – kaksi ylitse muiden

Tähtitortun sakarat voi myös kääntää täytteen päälle. Taikinaympyrän voi kääntää keskeltä ja taikinaneliön kulmittain, voitele kylmällä vedellä ja paina sormin kiinni niin täyte pysyy sisällä. Vaihtoehtoja on muitakin, mutta itse teen lähes aina joulutortut taikinaneliöistä kulmittain ja tietysti luumumarmeladia täytteeksi.
Lue kommentti