Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Huuhtele valutetut säilykepavut. Jos käytät kuivattuja papuja, keitä ne kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota silput öljyssä pannulla pehmeäksi. Lisää sekaan mustat kuminan siemenet ja kuumenna sekoittaen parin minuutin ajan.

Lisää kuoritut ja pieneksi pilkotut perunat sekä vesi ja tilli. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää pavut ja anna kiehua edelleen parin minuutin ajan.

Soseuta keitto sauva­sekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja tilkalla sitruunamehua.

Valmista tsatsiki juuri ennen tarjoilua. Raasta kurkku karkeaksi ja painele ylimääräinen neste pois raasteesta siivilässä. Sekoita raaste ja tillisilppu jogurttiin ja lisää murskattu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla, tarjoa keiton kanssa.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia

Resepti

400
g
valkoisia papuja säilykkeenä tai 200 g kuivattuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
pieni keltasipuli
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
tl
mustia kuminan siemeniä
2
kpl
isoa perunaa
6
dl
vettä
2
rkl
silputtua tuoretta tilliä
1
tl
suolaa
1
tl
sitruunamehua

Tillitsatsiki

keskikokoisesta kurkusta
1
dl
paksua maustamatonta jogurttia
2
rkl
silputtua tuoretta tilliä
1
kpl
valkosipulinkynsi
suolaa
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.