Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Paahdettu palsternakka ja omena antavat rouheutta hapankorpuista kääräistyille
homejuustopaloille.

Kuori ja lohko palsternakat 5–6 pitkäksi viipaleeksi. Kääntele palat öljyssä leivinpaperilla uunipellillä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes palat ovat paahtuneita ja pehmeitä. Anna jäähtyä. Kuori ja pilko sillä välin omena.Kasta hapankorput yksitellen molemmilta puolilta juoksevan kylmän veden alle ja nosta sivuun kelmun alle pehmenemään. 

Valmista täyte. Leikkaa paahdettu palsternakka pieniksi kuutioiksi ja sekoita omenakuutioiden, juustomurun, notkistetun tuorejuuston ja persiljasilpun kanssa. Mausta mustapippurirouheella. Levitä täytettä hapankorpuille ja kääri rullalle pitkältä sivulta lähtien. Jätä taitekohta rullan alle ja leikkaa 4–5 suupalaan. Tarjoile persiljasilpulla koristeltuna.

Resepti

Annoksia:
40
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 20 minuuttia

Resepti

2
kpl
palsternakkaa
1
tl
ruokaöljyä
1
kpl
pieni hapan omena
180
g
vaaleita kaura­hapankorppuja
vettä hapankorppujen kostutukseen
200
g
kevyttä maustamatonta tuorejuustoa
100
g
murennettua sinihome­juustoa
mustapippurimurskaa
hienonnettua persiljaa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.