Paista kasa blinejä ja keitä iso pannullinen teetä, niin mahtavat kestit ovat pystyssä. Miedot ohrablinit maistuvat myös lapsille.

Kuvat Sami Repo

Ohrablinit

10–12 kpl
Valmistusaika: 1 1/2 tuntia + 1–12 h taikinan käymiseen

2 dl kermaviiliä
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 1/2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 tl suolaa
paistamiseen voita

Lämmitä kermaviili ja maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää jauhot.Peitä kulho ja jätä se huoneenlämpöön 1–2 tunniksi tai jääkaappiin yön yli. Taikinan käydessä siitä tulee aromikasta ja kuohkeaa.

Erota munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset ja suola taikinaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja nostele vaahto
varovasti taikinaan.

Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia miedolla lämmöllä runsaassa voissa. Kaada pannu puolilleen taikinaa, jotta blinistä tulee paksu ja mehevä. Kun taikinan pinta kuplii ja kuplat aukeavat, on aika kääntää blini. Käännettäessä blinin alapinnan pitäisi olla ruskistunut. Miedolla lämmöllä hitaasti paistaen paksu lettu ehtii kypsyä sisältä eikä pala pinnalta.

Blini on parhaimmillaan kuumana heti paistamisen jälkeen. Voit pitää blinit lämpiminä 125-asteisessa uunissa.

Vinkki! Saat perinteisiä blinejä, kun käytät ohrajauhojen
tilalla tattarijauhoja.

Tiesitkö? Hiiva ja valkuaisvaahto saavat blinin pullistumaan. Hyvä blini on paksu ja mehukas.
 

Homejuustotäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 5 minuuttia

170 g sinihomejuustoa
1 prk (410g/235g) säilykepersikoita
1 dl hunajaa

Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja persikat lohkoiksi. Jaa palat blineille ja valuta hunajaa päälle.

Lohitäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

3–4 avokadoa
250 g graavi- tai kylmäsavulohta
1 1/2 dl mätiä
1 1/2 dl smetanaa
mustapippuria myllystä
(1/2 ruukku ruohosipulia)

Kuori avokadot. Poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pitkittäin lohkoiksi. Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Kasaa blinin päälle avokadolohkoja ja lohta. Lusikoi täytteille mätiä ja smetanaa. Pyöräytä myllystä kierros mustapippuria. Koristele komeus
halutessasi ruohosipulilla.
Laita loput täytteet tarjolle erillisissä astioissa, jotta ruokailijat voivat lusikoida aineksia oman maun mukaan.

Paprikatäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 punainen paprika
5 aurinkokuivattua tomaattia
15 kalamata-oliivia
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukku basilikaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria

Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit (poista tarvittaessa kivet). Hienonna valkosipulinkynsi ja basilika. Sekoita ainekset tuorejuustoon. Mausta seos mustapippurilla.

Savusilakkatäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

10 savusilakkaa
3–4 pientä omenaa
1/2 ruukku tilliä
1/2 tl mustapippuria
2 dl ranskankermaa

Perkaa silakat ja hienonna niiden liha. Kuori ja kuutio omenat. Hienonna tilli. Sekoita täytteen ainekset yhteen.

Perinteiset täytteet

Mäti
Kaikkien kalojen mäti käy. Kirjolohenmäti on edullisinta. Varaa mätiä 100–150 grammaa vierasta kohti ja tarjoa seurana smetanaa, hienoksi kuutioitua sipulia ja vastarouhittua mustapippuria.

Suolakurkut
Venäläiset suolakurkut smetanan ja juoksevan hunajan kanssa vievät makunystyrät retkelle itänaapuriin.

Sienisalaatti
Pilkotuista suolasienistä, sipulista ja smetanasta tai kermaviilistä syntyy kasvistäyte.

Onnistu ja nauti

Aidot blinit syntyvät syvässä blinipannussa, mutta onnistuu paistaminen ohukaispannussakin. Voit hyvin paistaa blinit vaikka pari päivää etukäteen. Lämmitä ne pannulla voissa minuutti puoleltaan tai voilla siveltyinä uunissa grillivastuksen alla.
Teen lisäksi blinien kanssa sopivat kivennäisvesi, olut
ja kuohuviini.

Milloin on bliniaika?

Blinikausi alkaa nykyään aikaisin. Rapeita blinejä
nautiskellaan talven juhlissa, uutenavuonna ja joskus
jopa pikkujouluissa. Ilmiö on tuttu muusta herkuttelusta – grillit sytytetään pääsiäisenä ja glögin myyntihuippu saavutetaan jo hyvissä ajoin marraskuussa.

Ennen blinit kuuluivat laskiaiseen, eli paastoa edeltäviin hetkiin, jolloin lättyjä ahmimalla kerättiin voimia tulevaan pidättäytymiseen. Ei olisi tullut kuuloonkaan nostaa minipannua tulelle ennen helmikuuta.

Nykyään melkein jokaisessa ravintolassa vietetään tammikuun alusta bliniviikkoja.  Paksujen lettujen suuresta suosiosta kertoo sekin, että jotkut ravintolat tarjoavat jopa blinibrunssia.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.