Paista kasa blinejä ja keitä iso pannullinen teetä, niin mahtavat kestit ovat pystyssä. Miedot ohrablinit maistuvat myös lapsille.

Kuvat Sami Repo

Ohrablinit

10–12 kpl
Valmistusaika: 1 1/2 tuntia + 1–12 h taikinan käymiseen

2 dl kermaviiliä
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 1/2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 tl suolaa
paistamiseen voita

Lämmitä kermaviili ja maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää jauhot.Peitä kulho ja jätä se huoneenlämpöön 1–2 tunniksi tai jääkaappiin yön yli. Taikinan käydessä siitä tulee aromikasta ja kuohkeaa.

Erota munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset ja suola taikinaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja nostele vaahto
varovasti taikinaan.

Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia miedolla lämmöllä runsaassa voissa. Kaada pannu puolilleen taikinaa, jotta blinistä tulee paksu ja mehevä. Kun taikinan pinta kuplii ja kuplat aukeavat, on aika kääntää blini. Käännettäessä blinin alapinnan pitäisi olla ruskistunut. Miedolla lämmöllä hitaasti paistaen paksu lettu ehtii kypsyä sisältä eikä pala pinnalta.

Blini on parhaimmillaan kuumana heti paistamisen jälkeen. Voit pitää blinit lämpiminä 125-asteisessa uunissa.

Vinkki! Saat perinteisiä blinejä, kun käytät ohrajauhojen
tilalla tattarijauhoja.

Tiesitkö? Hiiva ja valkuaisvaahto saavat blinin pullistumaan. Hyvä blini on paksu ja mehukas.
 

Homejuustotäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 5 minuuttia

170 g sinihomejuustoa
1 prk (410g/235g) säilykepersikoita
1 dl hunajaa

Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja persikat lohkoiksi. Jaa palat blineille ja valuta hunajaa päälle.

Lohitäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

3–4 avokadoa
250 g graavi- tai kylmäsavulohta
1 1/2 dl mätiä
1 1/2 dl smetanaa
mustapippuria myllystä
(1/2 ruukku ruohosipulia)

Kuori avokadot. Poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pitkittäin lohkoiksi. Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Kasaa blinin päälle avokadolohkoja ja lohta. Lusikoi täytteille mätiä ja smetanaa. Pyöräytä myllystä kierros mustapippuria. Koristele komeus
halutessasi ruohosipulilla.
Laita loput täytteet tarjolle erillisissä astioissa, jotta ruokailijat voivat lusikoida aineksia oman maun mukaan.

Paprikatäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 punainen paprika
5 aurinkokuivattua tomaattia
15 kalamata-oliivia
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukku basilikaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria

Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit (poista tarvittaessa kivet). Hienonna valkosipulinkynsi ja basilika. Sekoita ainekset tuorejuustoon. Mausta seos mustapippurilla.

Savusilakkatäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

10 savusilakkaa
3–4 pientä omenaa
1/2 ruukku tilliä
1/2 tl mustapippuria
2 dl ranskankermaa

Perkaa silakat ja hienonna niiden liha. Kuori ja kuutio omenat. Hienonna tilli. Sekoita täytteen ainekset yhteen.

Perinteiset täytteet

Mäti
Kaikkien kalojen mäti käy. Kirjolohenmäti on edullisinta. Varaa mätiä 100–150 grammaa vierasta kohti ja tarjoa seurana smetanaa, hienoksi kuutioitua sipulia ja vastarouhittua mustapippuria.

Suolakurkut
Venäläiset suolakurkut smetanan ja juoksevan hunajan kanssa vievät makunystyrät retkelle itänaapuriin.

Sienisalaatti
Pilkotuista suolasienistä, sipulista ja smetanasta tai kermaviilistä syntyy kasvistäyte.

Onnistu ja nauti

Aidot blinit syntyvät syvässä blinipannussa, mutta onnistuu paistaminen ohukaispannussakin. Voit hyvin paistaa blinit vaikka pari päivää etukäteen. Lämmitä ne pannulla voissa minuutti puoleltaan tai voilla siveltyinä uunissa grillivastuksen alla.
Teen lisäksi blinien kanssa sopivat kivennäisvesi, olut
ja kuohuviini.

Milloin on bliniaika?

Blinikausi alkaa nykyään aikaisin. Rapeita blinejä
nautiskellaan talven juhlissa, uutenavuonna ja joskus
jopa pikkujouluissa. Ilmiö on tuttu muusta herkuttelusta – grillit sytytetään pääsiäisenä ja glögin myyntihuippu saavutetaan jo hyvissä ajoin marraskuussa.

Ennen blinit kuuluivat laskiaiseen, eli paastoa edeltäviin hetkiin, jolloin lättyjä ahmimalla kerättiin voimia tulevaan pidättäytymiseen. Ei olisi tullut kuuloonkaan nostaa minipannua tulelle ennen helmikuuta.

Nykyään melkein jokaisessa ravintolassa vietetään tammikuun alusta bliniviikkoja.  Paksujen lettujen suuresta suosiosta kertoo sekin, että jotkut ravintolat tarjoavat jopa blinibrunssia.