Paista kasa blinejä ja keitä iso pannullinen teetä, niin mahtavat kestit ovat pystyssä. Miedot ohrablinit maistuvat myös lapsille.

Kuvat Sami Repo

Ohrablinit

10–12 kpl
Valmistusaika: 1 1/2 tuntia + 1–12 h taikinan käymiseen

2 dl kermaviiliä
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 1/2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 tl suolaa
paistamiseen voita

Lämmitä kermaviili ja maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää jauhot.Peitä kulho ja jätä se huoneenlämpöön 1–2 tunniksi tai jääkaappiin yön yli. Taikinan käydessä siitä tulee aromikasta ja kuohkeaa.

Erota munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset ja suola taikinaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja nostele vaahto
varovasti taikinaan.

Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia miedolla lämmöllä runsaassa voissa. Kaada pannu puolilleen taikinaa, jotta blinistä tulee paksu ja mehevä. Kun taikinan pinta kuplii ja kuplat aukeavat, on aika kääntää blini. Käännettäessä blinin alapinnan pitäisi olla ruskistunut. Miedolla lämmöllä hitaasti paistaen paksu lettu ehtii kypsyä sisältä eikä pala pinnalta.

Blini on parhaimmillaan kuumana heti paistamisen jälkeen. Voit pitää blinit lämpiminä 125-asteisessa uunissa.

Vinkki! Saat perinteisiä blinejä, kun käytät ohrajauhojen
tilalla tattarijauhoja.

Tiesitkö? Hiiva ja valkuaisvaahto saavat blinin pullistumaan. Hyvä blini on paksu ja mehukas.
 

Homejuustotäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 5 minuuttia

170 g sinihomejuustoa
1 prk (410g/235g) säilykepersikoita
1 dl hunajaa

Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja persikat lohkoiksi. Jaa palat blineille ja valuta hunajaa päälle.

Lohitäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

3–4 avokadoa
250 g graavi- tai kylmäsavulohta
1 1/2 dl mätiä
1 1/2 dl smetanaa
mustapippuria myllystä
(1/2 ruukku ruohosipulia)

Kuori avokadot. Poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pitkittäin lohkoiksi. Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Kasaa blinin päälle avokadolohkoja ja lohta. Lusikoi täytteille mätiä ja smetanaa. Pyöräytä myllystä kierros mustapippuria. Koristele komeus
halutessasi ruohosipulilla.
Laita loput täytteet tarjolle erillisissä astioissa, jotta ruokailijat voivat lusikoida aineksia oman maun mukaan.

Paprikatäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 punainen paprika
5 aurinkokuivattua tomaattia
15 kalamata-oliivia
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukku basilikaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria

Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit (poista tarvittaessa kivet). Hienonna valkosipulinkynsi ja basilika. Sekoita ainekset tuorejuustoon. Mausta seos mustapippurilla.

Savusilakkatäyte

10:lle blinille
Valmistusaika: 10 minuuttia

10 savusilakkaa
3–4 pientä omenaa
1/2 ruukku tilliä
1/2 tl mustapippuria
2 dl ranskankermaa

Perkaa silakat ja hienonna niiden liha. Kuori ja kuutio omenat. Hienonna tilli. Sekoita täytteen ainekset yhteen.

Perinteiset täytteet

Mäti
Kaikkien kalojen mäti käy. Kirjolohenmäti on edullisinta. Varaa mätiä 100–150 grammaa vierasta kohti ja tarjoa seurana smetanaa, hienoksi kuutioitua sipulia ja vastarouhittua mustapippuria.

Suolakurkut
Venäläiset suolakurkut smetanan ja juoksevan hunajan kanssa vievät makunystyrät retkelle itänaapuriin.

Sienisalaatti
Pilkotuista suolasienistä, sipulista ja smetanasta tai kermaviilistä syntyy kasvistäyte.

Onnistu ja nauti

Aidot blinit syntyvät syvässä blinipannussa, mutta onnistuu paistaminen ohukaispannussakin. Voit hyvin paistaa blinit vaikka pari päivää etukäteen. Lämmitä ne pannulla voissa minuutti puoleltaan tai voilla siveltyinä uunissa grillivastuksen alla.
Teen lisäksi blinien kanssa sopivat kivennäisvesi, olut
ja kuohuviini.

Milloin on bliniaika?

Blinikausi alkaa nykyään aikaisin. Rapeita blinejä
nautiskellaan talven juhlissa, uutenavuonna ja joskus
jopa pikkujouluissa. Ilmiö on tuttu muusta herkuttelusta – grillit sytytetään pääsiäisenä ja glögin myyntihuippu saavutetaan jo hyvissä ajoin marraskuussa.

Ennen blinit kuuluivat laskiaiseen, eli paastoa edeltäviin hetkiin, jolloin lättyjä ahmimalla kerättiin voimia tulevaan pidättäytymiseen. Ei olisi tullut kuuloonkaan nostaa minipannua tulelle ennen helmikuuta.

Nykyään melkein jokaisessa ravintolassa vietetään tammikuun alusta bliniviikkoja.  Paksujen lettujen suuresta suosiosta kertoo sekin, että jotkut ravintolat tarjoavat jopa blinibrunssia.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.