Pottujen kevät! Perunasalaatti kuuluu vappuun kuin päikkärit vapaapäivään. Tällä vadilla lepää pottusalaatti espanjalaisin maustein.
Pottujen kevät! Perunasalaatti kuuluu vappuun kuin päikkärit vapaapäivään. Tällä vadilla lepää pottusalaatti espanjalaisin maustein.

Jos uskallat poiketa perinteistä, kokeile vaihteeksi espanjalaista tai thaimaalaista pottusalaattia.

Perunasalaatti kuuluu vappuun, vaikka juhlat jäisivätkin tänä vuonna välistä. Enää pitäisi vain valita, maustaako rakas klassikko espanjalaisittain, intialaisittain, thaimaalaisittain vai tex mex -tyyliin.

Espanjalainen peruna-kikhernesalaatti

4 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

800 g (uusia) perunoita

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 tlk kikherneitä

2 rkl oliiviöljyä

¼ tl suolaa

1 tl jauhettua savupaprikaa

Kastike

¾ dl oliiviöljyä

2 rkl sherryviinietikkaa

1 tl savupaprikaa

½ tl suolaa

1 salottisipuli

3 valkosipulinkynttä

4 kevätsipulia

2 rkl lehtipersiljaa

½ dl mustia kalamata-oliiveja hienonnettuna

1 appelsiinin kuoriraaste

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Harjaa perunat puhtaiksi ja keitä suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä kypsäksi. Valuta.
  3. Huuhdo valutetut kikherneet siivilässä kylmällä vedellä. Kuivaa talouspaperilla ja poista irronneet kuoret. Kumoa kikherneet leivinpaperille uunipellille ja pirskottele päälle öljy. Ripottele niihin myös suolaa ja savupaprikaa. Paahda rapeiksi noin 15 minuuttia.
  4. Sekoita keskenään öljy, etikka ja mausteet.
  5. Kaada kuumien perunoiden päälle ja anna jäähtyä hieman.
  6. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna kevätsipuli ja lehtipersilja. Hienonna oliivit. Pese ja raasta appelsiinin kuori. Kääntele kaikki yhdessä kikherneiden kanssa perunoiden joukkoon.
Intialaiseen peruna-hernesalaattiin sopivat myös kurpitsan- ja unikonsiemenet. Kokeile myös hienonnettua korianteria.

Intialainen peruna-hernesalaatti

4 annosta

Valmistusaika 45 minuuttia

1 kg kiinteitä perunoita

½ dl + noin ¼ dl oliiviöljyä

2 tl kurkumaa

1 tl jeeraa

1 tl chilihiutaleita

1 tl suolaa

1 punasipuli

200 g pakasteherneitä

½ sitruunan mehu

½ ruukkua minttua

½ ruukkua lehtipersijaa

1 rkl (mustia)seesaminsiemeniä

1 rkl auringonkukansiemeniä

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Harjaa perunat puhtaiksi ja puolita ne. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsäksi, noin 8 minuuttia. Valuta ja levitä leivinpaperin päälle uunipelille. Murskaa hieman haarukalla.
  2. Sekoita ½ dl öljyä ja mausteet keskenään ja kääntele perunoihin. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat rapeita.
  3. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita punasipuli, herneet ja sitruunan mehu keskenään. Hienonna yrtit joukkoon. Lorauta joukkoon vielä noin ¼ dl öljyä.
  4. Paahda siemenet kuivalla kuumalla pannulla. Kääntele kaikki ainekset keskenään.

Tex mex ei mene muodista koskaan. Majoneesipohjainen perunasalaatti maistuu myös lapsille.

Tex mex -perunasalaatti

6 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia + tekeytyminen jääkaapissa 2 tuntia

1 kg kiinteitä perunoita

6 kananmunaa

1 prk mustapapuja

1 prk maissia

noin ½ tl suolaa

1 rs (250) kirsikkatomaatteja

3 kevätsipulin vartta

1 pieni punasipuli

Kastike

2 dl majoneesia

2 dl Ranch-burgerkastiketta (tai Ranch-majoneesia)

noin ½ tl suolaa

Päälle

maissilastuja

(nachoja)

  1. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta.
  2. Keitä kananmunat kypsäksi, noin 8 minuuttia. Kuori ja hienonna karkeasti. Valuta ja huuhdo mustapavut ja maissi.
  3. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Kääntele perunoiden, kananmunien, papujen ja maissin kanssa. Mausta suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.
  4. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan. Hienonna kevätsipulin varret ja kuori ja hienonna punasipuli. Kääntele salaattiin. Murskaa pinnalle maissilastuja.

Thaimausteet tekevät ihmeitä perunalle. Voit lisätä annoksen päälle vielä suolapähkinöitäkin.

Thaimaalainen perunasalaatti

4 annosta

Valmistusaika

30 minuuttia + perunoiden jäähtyminen 1 tunti

750 g kiinteitä perunoita

Kastike

2 kevätsipulia

2 mietoa punaista chiliä

2 valkosipulinkynttä

1 limetin mehu

2 rkl kalakastiketta

1 rkl riisiviinietikkaa

2 tl ruokosokeria

1 ½ tl inkivääritahnaa (tai 1 ½ tl raastettua tuoretta inkivääriä)

4 tl rypsiöljyä

2 tl seesamiöljyä

Lisäksi

½ kurkku

1 ruukku korianteria

  1. Harjaa perunat ja puolita ne pituussuunnassa. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, noin 15 minuuttia. Valuta.
  2. Tee kastike. Hienonna kevätsipuli ja viipaloi chilit. Kuori ja purista valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kääntele kuumiin perunoihin ja anna jäähtyä.
  3. 3 Paloittele kurkku ja hienonna korianteri. Kääntele jäähtyneisiin perunoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla