Soppa365
Tässä pöytään on katettu kikherne-pähkinämureke. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Reetta Pasanen, Anna Huovinen, Panu Pälviä
Tässä pöytään on katettu kikherne-pähkinämureke. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Reetta Pasanen, Anna Huovinen, Panu Pälviä

Halusitpa grillata tai saada ruuan mahdollisimman vähällä vaivalla pöytään, meillä on sinulle ratkaisu.

Joko päätit, mitä pääsiäisenä syödään? Jos et, tässä ideoita pääruuaksi.

1. Pähkinä-kikhernemureke. Mureke on täydellinen vaihtoehto silloin, kun syömään on tulossa paljon nälkäisiä. Sen voi halutessaan maustaa hieman tulisemmaksi lisäämällä mureketaikinaan chiliä. 

2. Marinoitu tofu. Tämä ruoka ei vaadi paljon: valuta tofu, viipaloi se, kaada päälle marinadia ja sitten uuniin vartiksi. Misomarinadissa kylpenyt tofu koukuttaa myös ne, jotka eivät yleensä juuri välitä tofusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Misomunakoisot. Jos grillaus kutkuttelee jo, kokeile maukkaita misomunakoisoja. Ne voidaan tehdä pannulla ja uunissa tai vaihtoehtoisesti kuumassa grillissä. Kuten marinoidussa tofussa, myös japanilaisissa munakoisoissa maistuu umaminen, ihana miso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. The Stew eli kikhernemuhennos. Tämän kanssa ei voi epäonnistua. The New York Times -lehden täyteläinen ja upean keltainen kikhernemuhennos on uusi somehitti, joka sopii hyvin myös juhlapöytään.

 

Pähkinä-kikhernemureke

6 annosta

1 h 45 min

2 tlk (à 300 g) säilöttyjä käyttövalmiita kikherneitä

1½ dl säilykekikherneiden lientä eli aquafabaa

1 dl ketsuppia

2 rkl tomaattipyreetä

2 rkl soijakastiketta

1 tl savupaprikaa

2 dl pankojauhoa

2 porkkanaa

2 valkosipulinkynttä

2 dl saksanpähkinöitä

2 rkl oliiviöljyä

1 ruukku lehtipersiljaa

2 rosmariininoksaa

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valuta kikherneet siivilässä ja ota liemi talteen. Huuhtele kikherneet.
  2. Soseuta kikherneet tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi. Lisää kikherneliemi, soija, tomaattipyree, ketsuppi, savupaprika ja pankojauho. Soseuta tasaiseksi ja siirrä seos kulhoon.
  3. Kuori porkkanat ja valkosipulit. Raasta porkkanat. Pyöräytä porkkana, valkosipuli ja saksanpähkinät tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi.
  4. Yhdistä kikherne- ja porkkanaseokset. Lisää öljy ja sekoita taikinaksi. Kaada mureketaikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (vet. 1 l) ja kypsennä uunin alatasolla 50–60 minuuttia.
  5. Anna murekkeen vetäytyä 5 minuuttia. Kumoa se tarjoiluvadille ja hienonna päälle runsaasti lehtipersiljaa ja rosmariinia.

Resepti: Tara Junker, Glorian ruoka & viini.

 

Misomarinoitu tofu

4 annosta

30 min (+ valutus 30 min)

400 g kiinteää tofua

1 dl misotahnaa

1 dl vaahterasiirappia

2 rkl soijakastiketta

2 rkl omenaviinietikkaa

1 tl sriracha-chilikastiketta

  1. Jos pidät miedon makuisesta tofusta, valuta neste pois ja kuivaa tofu talouspaperilla. Laita tofu painon alle jääkaappiin puoleksi tunniksi, jolloin siitä poistuu nestettä ja sen maku miedontuu.
  2. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Viipaloi tofu. Laita palat uunivuokaan. Sekoita miso, vaahterasiirappi, soijakastike, viinietikka ja chilikastike kulhossa. Lusikoi puolet kastikkeesta tofuille. Paista tofua uunissa 10 minuuttia. Käännä palat, lusikoi päälle loppu kastike ja paista vielä 5 minuuttia.

Resepti: Sanna Kekäläinen, Glorian ruoka & viini.

 

 

Nasu dengaku eli misomunakoisot

Tummaksi paahdetut misomunakoisot maistuvat jopa niille, jotka eivät kuulu kyseisen vihanneksen faneihin. Ne voi valmistaa myös kuumassa grillissä, joten resepti kannattaa pitää mielessä grillikautta ajatellen.

 

The stew eli kikhernemuhennos

New York Times -lehden ohjeella tehty mausteinen ja tuhti kikhernemuhennos on juhlava, ja sopii värinsäkin puolesta pääsiäispöytään. Sen lisäksi, että muhennos maistuu taivaallisen hyvältä, siitä riittää isommallekin porukalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla