Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Soppa365
Viillä, mausta ja tuikkaa uuniin! Hasselbackan kurpitsat valmistuvat helposti.
Viillä, mausta ja tuikkaa uuniin! Hasselbackan kurpitsat valmistuvat helposti.

Hasselbackan kurpitsa on mahtava syksyinen vegeruoka.

Hasselbackan perunat ovat useimmille meille tuttuja. Viillotetut, voilla ja korppujauhoilla päällystetyt perunat kypsyvät rapeapintaisiksi ja sisältä pehmeiksi uunissa. Samaan hasselbackan-tyyliin voi valmistaa muitakin juureksia, kuten palsternakkoja tai punajuuria, kun lisää kypsennysaikaa tarpeen mukaan. Kauden hauskimman kasvisruuan tittelin ansaitsee kuitenkin hasselbackan kurpitsa!

Käsittelyä varten kurpitsa kuoritaan ja leikataan pitkittäin kahtia. Jotta kurpitsanpuolikkaaseen saa leikattua viiltoja niin, että se pysyy vielä kasassa, pieni niksi on tarpeen. Aseta japanilaiset syömäpuikot kurpitsan molemmin puolin. Leikkaa viiltoja kurpitsaan syömäpuikkoja vasten, jolloin veitsi pysähtyy automaattisesti oikeaan kohtaan.

Yhtä hyvin voit laittaa kurpitsan esimerkiksi leivinpaperin päälle työalustalle ja nostaa leikkuulaudat kurpitsan molemmille puolille. Kun leikkaat kurpitsaan ohuita viiltoja, veitsi keinuu kurpitsan päällä kahden leikkuulaudan varassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valitset kumman niksin tahansa, nappaa käyttöösi veitsitukin isoin ja terävin veitsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hasselbackan kurpitsaan sopivat kipakat mausteet. Vaahterasiirapilla höystetty chilinen kastike karamellisoi pinnan herkullisen makeantuliseksi. 

 

Hasselbackan kurpitsat

4 annosta

20 min + 30 min kypsentäminen

1 iso tai 2 pientä myskikurpitsaa

½ tl suolaa

½ dl soijakastiketta

2 rkl vaahterasiirappia

1 rkl chilikastiketta (esim. Sriracha)

2 valkosipulinkynttä

1 chili

  1. Leikkaa kurpitsasta kanta pois ja puolita kurpitsa. Kaavi siemenet pois lusikalla. Kuori kurpitsa kuorimaveitsellä.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Aseta kurpitsan puolikas leikkuulaudalle ja laita sen molemmille puolille puiset syömäpuikot. Leikkaa kurpitsaan tiheitä viiltoja. Puikot auttavat veistä pysähtymään oikeaan kohtaan. Siivuta toinenkin puolisko. Leikkaa chili renkaiksi. Aseta kurpitsat uunipelille. Ujuta viiltoihin chilirenkaita. Paahda uunissa 10 minuuttia.
  3. Sekoita sillä välin suola, soijakastike, vaahterasiirappi ja chilikastike. Raasta joukkoon valkosipuli.
  4. Nosta kurpitsat uunista ja sudi kastiketta niiden päälle. Nosta kurpitsat takaisin uuniin 20 minuutiksi ja sudi maustekastiketta niihin vielä muutaman kerran.

Resepti: Riikka Väliahde, Me Naiset

Sisältö jatkuu mainoksen alla