Paahda pitaleipien seuraksi lohkoperunoita. Mausta ne vaihteeksi tillillä ja dippaa retiisitsatsikiin. Kuvat: Tuomas Kolehmainen
Paahda pitaleipien seuraksi lohkoperunoita. Mausta ne vaihteeksi tillillä ja dippaa retiisitsatsikiin. Kuvat: Tuomas Kolehmainen

Trendikkäät kreikkalais­maut tuovat jo kesän kielelle.

Gyros-pitaleivät

6 annosta

Valmistusaika 40 min + 15 min paisto

3 valkosipulinkynttä

1 ½ dl kreikkalaista jugurttia

1 muna

3 tl Provencen yrttisekoitusta

3 tl suolaa

2 tl paprikajauhetta

2 tl chilijauhetta

1 tl mustapippuria

1 tl juustokuminaa

1 dl korppujauhoja

800 g broilerin jauhelihaa

Retiisitsatsiki

1 pss retiisejä

½ ruukkua minttua

3 dl kreikkalaista jugurttia

½ sitruunan mehu

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 rkl oliiviöljyä

Lisäksi

6 pitaleipää

½ kurkku

4 tomaattia

  1. Tee ensin lihapullat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa jugurtti, mausteet ja muna. Lisää korppujauho ja liha. Sekoita hyvin. Laita massa tekeytymään jääkappiin.
  2. Huuhtele ja kuivaa retiisit. Raasta ne. Hienonna mintunlehdet. Purista jugurtin joukkoon sitruunan mehu ja sekoita joukkoon loput ainekset. Pilko kurkku ja tomaatti.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Pyörittele lihapullat reiluiksi pulliksi kostutetuin käsin. Paista uunin keskitasolla 15 minuuttia. Ruskista pullat paistinpannulla parissa erässä.
  4. Paahda pitaleivät leivänpaahtimessa. Kokoa sisään lihapullia, tomaattia, kurkkua ja tsatsikia.

Skippaa yksi työvaihe ja osta grillatut munakoisot ja paprikat valmiina lasipurkeissa.
Skippaa yksi työvaihe ja osta grillatut munakoisot ja paprikat valmiina lasipurkeissa.

Souvlaki-kulhot

4 annosta

Valmistusaika 40 min + marinoituminen 4 t

2 dl ateriajyviä

1 rkl öljyä

½ tl suolaa

1 pieni munakoiso

2 paprikaa

200 g kirsikkatomaatteja

200 g fetajuustoa

2 dl vuonankaalia

Souvlaki-vartaat

600 g naudan ulkofilettä tai sisäpaistia

1 sitruuna

2 valkosipulinkynttä

½ ruukkua oreganoa

½ dl oliiviöljyä

1 tl mustapippuria

  1. Valmista ensin vartaat. Leikkaa liha kuutioiksi. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu kulhoon. Hienonna oregano ja valkosipulinkynnet ja lisää ne kulhoon. Mittaa mukaan öljy ja mustapippuri. Nosta lihapalat marinadiin ja anna maustua 4 tuntia.
  2. Keitä ateriajyvät pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita joukkoon öljy ja suola.
  3. Leikkaa munakoiso siivuiksi. Puolita paprikat, poista siemenet sekä kannat ja leikkaa puolikkaat vielä puoliksi. Huuhtele kirsikkatomaatit ja vuonankaali. Kuutioi feta.
  4. Nosta lihapalat marinadista ja pujota ne varrastikkuihin. Kuumenna paistin- tai parillapannu. Ruskista munakoisosiivut, paprikat ja lihat. Liha saa jäädä sisältä punertavaksi. Kokoa kulhot.

Tomaattikastikkeeseen voi paistaa linssien sijasta yhtä hyvin karitsan jauhelihaa.
Tomaattikastikkeeseen voi paistaa linssien sijasta yhtä hyvin karitsan jauhelihaa.

Moussaka-pizzat

4 annosta

Valmistusaika 45 min + 20 min paisto

2 isoa munakoisoa

Tomaattikastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

200 g herkkusieniä

2 rkl öljyä

400 g tomaattimurskaa

2 rkl punaviinietikkaa

1 ½ dl vettä

1 dl punaisia linssejä

Juustokastike

1 sitruuna

200 g halloumijuustoa

35 g voita

½ dl vehnäjauhoa

5 dl maitoa

50 g juustoraastetta

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Koristeluun

lehtipersiljaa

  1. Valmista ensin tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipulit. Pilko sienet pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla öljy ja ruskista sienet. Lisää sipulit ja paista niitä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska, viinietikka ja vesi. Huuhtele linssit ja sekoita ne joukkoon. Anna keittyä sillä välin, kun teet toisen kastikkeen.
  2. Raasta halloumi raastimen karkealla terällä ja sitruuna hienolla. Anna voin sulaa kattilassa. Ripottele jauho voin joukkoon ja anna kuplia hetki. Lisää maito hiljalleen koko ajan vispaten. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää juustoraasteet sekä sitruunan kuori. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa munakoisot sentin paksuisiksi siivuiksi. Levitä ne uunipellille. Lusikoi kiekkojen päälle ensin tomaattikastiketta ja sitten juustokastiketta. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia. Koristele lehtipersiljalla.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi.
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi.

Jugurttipehmis

4 annosta

valmistusaika 10 min + jäädytys 30 min

200 g kreikkalaista jugurttia

½ l vaniljajäätelöä

  1. Paloittele vaniljajäätelö ja nosta kulhoon. Lisää joukkoon jugurtti. Vatkaa sähkövatkaimella hyvin sekaisin.
  2. Laita kulho pakkaseen. Sekoita 15 minuutin jälkeen kerran. Anna jäähtyä vielä toiset 15 minuuttia.

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.