Paahda pitaleipien seuraksi lohkoperunoita. Mausta ne vaihteeksi tillillä ja dippaa retiisitsatsikiin. Kuvat: Tuomas Kolehmainen
Paahda pitaleipien seuraksi lohkoperunoita. Mausta ne vaihteeksi tillillä ja dippaa retiisitsatsikiin. Kuvat: Tuomas Kolehmainen

Trendikkäät kreikkalais­maut tuovat jo kesän kielelle.

Gyros-pitaleivät

6 annosta

Valmistusaika 40 min + 15 min paisto

3 valkosipulinkynttä

1 ½ dl kreikkalaista jugurttia

1 muna

3 tl Provencen yrttisekoitusta

3 tl suolaa

2 tl paprikajauhetta

2 tl chilijauhetta

1 tl mustapippuria

1 tl juustokuminaa

1 dl korppujauhoja

800 g broilerin jauhelihaa

Retiisitsatsiki

1 pss retiisejä

½ ruukkua minttua

3 dl kreikkalaista jugurttia

½ sitruunan mehu

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 rkl oliiviöljyä

Lisäksi

6 pitaleipää

½ kurkku

4 tomaattia

  1. Tee ensin lihapullat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa jugurtti, mausteet ja muna. Lisää korppujauho ja liha. Sekoita hyvin. Laita massa tekeytymään jääkappiin.
  2. Huuhtele ja kuivaa retiisit. Raasta ne. Hienonna mintunlehdet. Purista jugurtin joukkoon sitruunan mehu ja sekoita joukkoon loput ainekset. Pilko kurkku ja tomaatti.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Pyörittele lihapullat reiluiksi pulliksi kostutetuin käsin. Paista uunin keskitasolla 15 minuuttia. Ruskista pullat paistinpannulla parissa erässä.
  4. Paahda pitaleivät leivänpaahtimessa. Kokoa sisään lihapullia, tomaattia, kurkkua ja tsatsikia.

Skippaa yksi työvaihe ja osta grillatut munakoisot ja paprikat valmiina lasipurkeissa.
Skippaa yksi työvaihe ja osta grillatut munakoisot ja paprikat valmiina lasipurkeissa.

Souvlaki-kulhot

4 annosta

Valmistusaika 40 min + marinoituminen 4 t

2 dl ateriajyviä

1 rkl öljyä

½ tl suolaa

1 pieni munakoiso

2 paprikaa

200 g kirsikkatomaatteja

200 g fetajuustoa

2 dl vuonankaalia

Souvlaki-vartaat

600 g naudan ulkofilettä tai sisäpaistia

1 sitruuna

2 valkosipulinkynttä

½ ruukkua oreganoa

½ dl oliiviöljyä

1 tl mustapippuria

  1. Valmista ensin vartaat. Leikkaa liha kuutioiksi. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu kulhoon. Hienonna oregano ja valkosipulinkynnet ja lisää ne kulhoon. Mittaa mukaan öljy ja mustapippuri. Nosta lihapalat marinadiin ja anna maustua 4 tuntia.
  2. Keitä ateriajyvät pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita joukkoon öljy ja suola.
  3. Leikkaa munakoiso siivuiksi. Puolita paprikat, poista siemenet sekä kannat ja leikkaa puolikkaat vielä puoliksi. Huuhtele kirsikkatomaatit ja vuonankaali. Kuutioi feta.
  4. Nosta lihapalat marinadista ja pujota ne varrastikkuihin. Kuumenna paistin- tai parillapannu. Ruskista munakoisosiivut, paprikat ja lihat. Liha saa jäädä sisältä punertavaksi. Kokoa kulhot.

Tomaattikastikkeeseen voi paistaa linssien sijasta yhtä hyvin karitsan jauhelihaa.
Tomaattikastikkeeseen voi paistaa linssien sijasta yhtä hyvin karitsan jauhelihaa.

Moussaka-pizzat

4 annosta

Valmistusaika 45 min + 20 min paisto

2 isoa munakoisoa

Tomaattikastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

200 g herkkusieniä

2 rkl öljyä

400 g tomaattimurskaa

2 rkl punaviinietikkaa

1 ½ dl vettä

1 dl punaisia linssejä

Juustokastike

1 sitruuna

200 g halloumijuustoa

35 g voita

½ dl vehnäjauhoa

5 dl maitoa

50 g juustoraastetta

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Koristeluun

lehtipersiljaa

  1. Valmista ensin tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipulit. Pilko sienet pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla öljy ja ruskista sienet. Lisää sipulit ja paista niitä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska, viinietikka ja vesi. Huuhtele linssit ja sekoita ne joukkoon. Anna keittyä sillä välin, kun teet toisen kastikkeen.
  2. Raasta halloumi raastimen karkealla terällä ja sitruuna hienolla. Anna voin sulaa kattilassa. Ripottele jauho voin joukkoon ja anna kuplia hetki. Lisää maito hiljalleen koko ajan vispaten. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää juustoraasteet sekä sitruunan kuori. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa munakoisot sentin paksuisiksi siivuiksi. Levitä ne uunipellille. Lusikoi kiekkojen päälle ensin tomaattikastiketta ja sitten juustokastiketta. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia. Koristele lehtipersiljalla.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi.
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi.

Jugurttipehmis

4 annosta

valmistusaika 10 min + jäädytys 30 min

200 g kreikkalaista jugurttia

½ l vaniljajäätelöä

  1. Paloittele vaniljajäätelö ja nosta kulhoon. Lisää joukkoon jugurtti. Vatkaa sähkövatkaimella hyvin sekaisin.
  2. Laita kulho pakkaseen. Sekoita 15 minuutin jälkeen kerran. Anna jäähtyä vielä toiset 15 minuuttia.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.