Rukiinen ja yrteillä maustettu piiraspohja syntyy käden käänteessä. Rapean piirakan salaisuus on pohjan esipaistaminen.
Rukiinen ja yrteillä maustettu piiraspohja syntyy käden käänteessä. Rapean piirakan salaisuus on pohjan esipaistaminen.

Ujuta piirakkaan lempisieniäsi, esimerkiksi kantarelleja ja mustatorvisieniä.

Sieni-omenapiirakka

6–8 annosta

Valmistusaika 1 tunti

Pohja

2 ½ dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 rkl tuoretta timjamia (tai ½ tl kuivattua)

½ tl suolaa

125 g voita

½ dl kylmää vettä

Täyte

1 ½ litraa metsäsieniä 

1 pieni purjo

1 omena

2 rkl öljyä

2 rkl tuoretta rakuunaa (tai 1 tl kuivattua)

1 tlk (200 g) ranskankermaa

1 kananmuna

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Valmista ensin pohja. Sekoita jauhot ja mausteet huoneenlämpöiseen voihin. Lisää joukkoon kylmä vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirasvuokaan (Ø 25 cm) ja esipaista pohjaa 10 minuuttia.

3. Puhdista ja pilko sienet. Viipaloi ja huuhtele purjo. Kuutioi omena. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla niin, että niistä irtoava neste keittyy kasaan. Lisää pannulle purjot ja paista 5 minuuttia. Lisää joukkoon omenakuutiot ja paista 2 minuuttia. Kumoa paistos kulhoon ja sekoita joukkoon rakuuna, ranskankerma ja kananmuna.

4. Levitä täyte esipaistetulle pohjalle. Kypsennä piirakkaa uunissa 35–40 minuuttia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

 

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.