Sadonkorjuun kasvikset taipuvat moneksi.

Uunijuurekset

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 pieni selleri
2 punajuurta
3 rkl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl juustokuminansiemeniä
1/2 rkl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike:
150 g pehmeää vuohenjuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia

Kuori palsternakat, selleri ja punajuuret. Leikkaa kasvikset tasakokoisiksi (2–3 cm) paloiksi. Hienonna mausteet huhmareessa.

Laita juurekset uunipannulle, lisää hunaja, mausteet ja öljy. Sekoita niin, että mausteet leviävät juureksille. Levitä juurekset tasaisesti uunipellille. Jos pelti tuntuu täydeltä, paahda kahdessa erässä.

Paahda uunissa 225 asteessa 15 minuuttia tai kunnes kasvikset pehmenevät sopivasti.

Sekoita vuohenjuusto ja jogurtti kastikkeeksi. Ota juurekset uunista ja sekoittele niitä, jotta maut tasoittuvat. Tarjoa kasvikset kuumina tai jäähtyneinä vuohenjuustokastikkeen kanssa.

Röstikebab

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

Kaalilisuke:
400 g valkokaalia
2 rkl etikkaa
1 rkl öljyä
1 tl oreganoa

Kastike:
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 valkosipulinkynsi

Kebakot:
400 g jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä
1 muna
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
2 tl juustokuminaa
1/4 tl cayennenpippuria
1/4 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Rösti:
800 g perunaa
1 tl suolaa
1 dl öljyä
lisäksi punasipulia, tomaattia ja salaattia

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Lisää etikka, öljy ja oregano. Jätä seos odottamaan. Tee kastike hienontamalla valkosipulinkynsi ja sekoittamalla se jogurttiin.

Tee kebakot. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne munan, persiljan ja mausteiden kanssa jauhelihaan. Muotoile massasta 8 puikulaa. Pujota jauhelihapötköt halutessasi tikkuihin. Paista kebakkoja pannulla tai grillissä noin kuusi minuuttia.

Kuori ja raasta perunat ohueksi raasteeksi. Purista perunaraasteesta ylimääräinen neste pois. Paista perunaraaste kuumalla pannulla ohuiksi letuiksi. Kuumenna öljyä. Nosta
pannulle kourallinen perunaraastetta, painele seos lastalla hyvin ohueksi. Paista 2–3 minuuttia puoleltaan. Ohjeesta tulee 4 isoa tai 8 pientä röstilettua.

Kasaa annokset laittamalla röstiletut alimmaksi ja nostamalla päälle kaalisalaattia, kebakot ja kastiketta. Pilko päällimmäiseksi punasipulia, tomaattia ja salaatinlehtiä. Tarjoa heti.

Vinkki! Jos et ehdi paistaa perunaröstejä, laita täytteet valmiiden pitaleipien sisään.

Palsternakka-purjokeitto

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

3 (noin 400 g) palsternakkaa
2 (noin 400 g) purjoa
3 valkosipulinkynttä
1 l kasvislientä
2 dl kookosmaitoa

Kuori ja paloittele palsternakat. Huuhdo purjot ja leikkaa ne 1–2 sentin viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita kasvikset ja kasvisliemi kattilaan kiehumaan 10–15 minuutiksi.

Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla. Siirrä keitto takaisin kattilaan, lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi.

Punajuuri-hampparit

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

8 pientä sämpylää

Pihvit:
2 (noin 200 g) punajuurta
1 prk (noin 400 g) käyttövalmiita papuja (esimerkiksi isoja valkoisia)
1/2 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl soijakastiketta
1/4 tl mustapippuria
2 rkl öljyä
paistamiseen öljyä

Haudutettu purjo:
2 (400 g) purjoa
2 valkosipulinkynttä
1–2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl timjamia
suolaa

Väliin:
100 g feta- tai halloumijuustoa
turkkilaista jogurttia, punasipulia ja salaattia

Tee ensin purjolisäke. Pese purjot ja leikkaa vihreästä osasta paksut ja kovat lehdet pois. Pilko vaalea osa sentin paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna paistokasari keskilämmöllä, lisää öljy ja valkosipulit. Paista minuutin ajan. Lisää purjoviipaleet ja timjami ja paista sekoitellen 15 minuuttia. Pidä lämpö mietona, että purjot eivät ruskistu vaan ainoastaan pehmenevät. Mausta seos suolalla.

Tee pihvit. Kaada pavut lävikköön ja huuhdo ne kylmässä vedessä. Hienonna pavut perunasurvimella tai haarukalla.
Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Sekoita papumassaan punajuuriraaste, sipuli, valkosipuli ja mausteet.

Lisää öljy. Muotoile massasta kostutetuin käsin 8 pihviä ja paista ne pannulla öljyssä noin 5 minuuttia puoleltaan. Jos massa on liian jäykkää muotoiltavaksi, lisää siihen vettä. Pidä lämpö mietona, jotta pihvit eivät kärähdä.

Leikkaa juusto viipaleiksi ja tarjoa se jogurtin, purjolisäkkeen, viipaloidun punasipulin ja salaatin kanssa hampurilaisen välissä.

Vinkki! Voit paistaa pihvit myös 225- asteisessa uunissa (20 minuuttia).

Punajuuripihvien ohje on muokattu Teos-kustantamon Kausiruokaa-kirjan reseptistä. Kirjasta löytyy lisää hyviä kasvisruokien ohjeita.

Kalaa kaalipedillä

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1/2 (noin 800 g) valkokaali
2 sipulia
3 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
1 rkl maalaissinappia
1 tl suolaa
600 g nahallista kalafileetä (esimerkiksi lohta)

Hienonna kaali ja sipulit. Laita ne valkoviinin kanssa laakeaan kattilaan tai paistokasariin. Keitä seosta 10 minuuttia tai kunnes neste on melkein haihtunut.

Sekoita kerma, sinappi ja suola kaaliin. Nosta kalafileet seoksen päälle ja jatka kypsennystä kannen alla 6–8 minuuttia kalafileiden paksuudesta riippuen.

Tarjoa ruoka sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Vinkki! Ruokaan sopii esimerkiksi unkarilainen sitruksinen St. Stephan's Crown Grüner Veltliner, 6,98 €.

Vietnamilainen porkkanasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

4 porkkanaa
1/4 kurkku
3 salaattisipulia
1/2 tuore chili
4 rkl suolapähkinöitä
200 g possun- tai broilerinjauhelihaa
1 ruukku korianteria

Kastike:
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 limetti
1 valkosipulinkynsi
2 rkl thaimaalaista kalakastiketta (fish sauce)
1 rkl fariinisokeria

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise kurkku ja kaavi siemenet pois. Leikkaa kurkku ohuiksi tikuiksi. Hienonna salaattisipuli ja chili.

Paista jauheliha pannulla kypsäksi ja sekoita se kasvisten kanssa yhteen.

Tee kastike. Raasta inkivääri ohueksi raasteeksi. Ota raaste kouraan ja purista siitä mehu. Heitä kuivaksi puristettu inkivääri pois. Raasta puolikkaan limetin vihreä kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Yhdistä kastikkeen ainekset ja lisää raasteen joukkoon. Laita raaste tarjoilukulhoon ja rouhi pinnalle suolapähkinät. Hienonna korianteri päällimmäiseksi.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?