Mitä jäi päähän ja mahaan ruokavuodesta 2016? Kuvat: Sanoma-arkisto
Mitä jäi päähän ja mahaan ruokavuodesta 2016? Kuvat: Sanoma-arkisto

Google lauloi, kun ihmiset hakivat vuonna 2016 tietoa lihankorvikkeista, ihmepannarista ja töhnämunista.

Suomen Google on julkaissut listansa vuoden suosituimmista hakutermeistä. Ruokateemasta löytyy niin vanhoja suosikkeja kuin uusia tuttavuuksia: suomalaiset ovat etsineet kuluneena vuonna eniten muun muassa raparpekonia, nyhtökauraa ja omena-kaurapaistosta. Google on nimennyt nämä ruokahaut trendaavimmiksi eli niiden hakeminen on lisääntynyt eniten.

Oletko sinä jo maistanut uusia suosikkiruokia?

Kokeile hittiherkkujen valmistamista kotona takuuvarmoilla ohjeillamme.

1. Taikapannari

Me Naisten yksi vuoden suosituimmista ohjeista on ollut tietenkin taikapannari, joka on kolmen kerroksen ihmeherkku. Yksi taikina valmistetaan normaalisti, mutta uunissa se saa kolme erilaista kerrostumaa. Lue lisää ja kokeile valloittavaa reseptiämme täällä.

Mehevä, mehevämpi, taikapannari! Kuva: Sanoma-arkisto
Mehevä, mehevämpi, taikapannari! Kuva: Sanoma-arkisto

2. Raparpekoni

Kesä 2016 muistetaan ihmeellisestä makuyhdistelmästä, pekoniin kääritystä raparperista eli leikkisästi ”raparpekonista”. Grillireseptin takana ovat Pasi Kuronen ja Matias Haapsaari, joiden video-ohjeen näet täältä.

Rapea pekoni sai rinnalleen toisen rapsakan ruoka-aineen eli raparperin. Kuva: Sanoma-arkisto
Rapea pekoni sai rinnalleen toisen rapsakan ruoka-aineen eli raparperin. Kuva: Sanoma-arkisto

3. Nyhtökaura

Uusi kasviproteiini villitsi kokeilunhaluiset suomalaiset ja viritti kasvissyöjät nyhtiksen metsästyskiimaan. Nyhtökaurastroganoffin ja muiden vegeklassikoiden reseptit näet täältä.

Testaa myös!

Lisää nyhtökaura kastikkeeseen vasta lopuksi, niin se ei puuroudu. Kuva: Sanoma-arkisto
Lisää nyhtökaura kastikkeeseen vasta lopuksi, niin se ei puuroudu. Kuva: Sanoma-arkisto

4. Omena-kaurapaistos

Omena-kaurapaistos on ollut kaikkien mielessä, varsinkin omenasesongin aikaan. Jos haluat jotain spesiaalia, kokeile kansainvälisissä kokkiolympialaisissakin menestyneen kaura-omenapiirakan reseptiä.

Tyrni-omena-kaurajälkiruoan esillepanossa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja tehdä oman näköiset annokset. Kuva: Handout
Tyrni-omena-kaurajälkiruoan esillepanossa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja tehdä oman näköiset annokset. Kuva: Handout

5. Mifu

Lihankorvikkeeksi ja nyhtökauran haastajaksi suunniteltu Mifu sai ristiriitaisen vastaanoton: vegaanit kyseenalaistivat maitopohjaisen tuotteen heti. Lue lisää täältä.

Katso nopean Mifu-tortelliinivuoan resepti Soppa365-sivustolta.
 

Nämäkin ruoka-aiheet nousivat top 10 -sarjaan

  • Grahamjauho (Haluatko miljonääriksi? -ohjelman kysymyksen takia.)
  • Härkis
  • Omenahillo ohje
  • Töhnämuna
  • Pihlajanmarjahyytelö

Juttua muokattu 15.12.2016 klo 10.15. Lisätty tieto, miksi grahamjauhoa on googlattu niin paljon.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan