Herkkua on siinä monenlaista – joululauluhan kuvaa myös kesäpiknikiä! Kuvat: Mikko Hannula, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki Harmaat ja raidalliset astiat Peroba. Valkoiset astiat Habitat. Kakkulapio Aarikka. Puulauta ja pikkulusikat Nougat. Lasit Sokos. Puserot Lindex.
Herkkua on siinä monenlaista – joululauluhan kuvaa myös kesäpiknikiä! Kuvat: Mikko Hannula, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki Harmaat ja raidalliset astiat Peroba. Valkoiset astiat Habitat. Kakkulapio Aarikka. Puulauta ja pikkulusikat Nougat. Lasit Sokos. Puserot Lindex.

Kukaan ei stressaa tarjoiluista, kun nyyttäribrunssin herkut valmistetaan jo bileitä edeltävänä päivänä.

Lämpimät kinkku-mozzarellasämpylät

8 kpl

Valmistusaika 10 min + paistoaika 15 min

8 (paahto)sämpylää

4 rkl punaista pestoa

150 g ohuita kinkkuviipaleita

4 tomaattia

1½ tl oreganoa

½ tl mustapippuria

250 g kiinteää mozzarellaa tankona

1 rkl voita

1 rkl oliiviöljyä

½ dl kurpitsansiemeniä

1. Halkaise sämpylät. Voitele kaikista molemmat puolikkaat kevyesti punaisella pestolla.

2. Aseta pohjapuolikkaat uunivuokaan tiiviisti vieri viereen.

3. Jaa puolikkaille kinkkuviipaleet ja viipaloidut tomaatit. Ripottele tomaateille hieman oreganoa ja mustapippuria.

4. Leikkaa kiinteä mozzarella ohuiksi viipaleiksi, lisää. Paina sämpylänpuolikkaat päälle.

5. Sulata voi ja yhdistä öljyn kanssa. Sivele sämpylät voi-öljyllä pullasudilla. Ripottele pinnalle kurpitsansiemenet.

6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin rapean pinnan.

 


Kypsennä minimunakkaat muffinipellin koloissa jo edellisenä iltana ja nosta yöksi jääkaappiin. Lämmitä uunissa ennen tarjoilua.
Kypsennä minimunakkaat muffinipellin koloissa jo edellisenä iltana ja nosta yöksi jääkaappiin. Lämmitä uunissa ennen tarjoilua.

 

Pienet paprika-kevätsipulimunakkaat

12 kpl

Valmistusaika 5 min + paistoaika 15 min

10 kananmunaa

1½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

voita

Täyte

1 iso punainen paprika

4 kevätsipulinvartta

2 dl juustoraastetta

1. Riko kananmunat kulhoon. Lisää suola ja mustapippuri.

2. Pilko paprika hyvin pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi.

3. Voitele muffinipellin kolot voilla. Jaa kananmunamassa koloihin. Ripottele joukkoon paprikakuutiot. Lisää lopuksi pinnalle juustoraaste.

4. Paista munakkaita 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes munakasmassa on asettunut mutta ei ole ylikypsää. Tarjoa lämpimänä tai jäähdytettynä ja uudelleenlämmitettynä.

Vinkki! Voit koristella munakkaat ohuilla suippopaprikan viipaleilla sekä kevätsipulilla.

 


Tarjoa dippi paloiteltujen kasvisten kanssa. Lohi-kurkkupalat kruunataan tuorejuustolla. Kulmikkaat lautaset Habitat.

 

Lohi-kurkkupalat

Noin 16 kpl

Valmistusaika 5 min

125 g piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)

1 iso tuorekurkku

150 g kylmäsavulohta viipaleina

1. Notkista tuorejuusto.

2. Huuhtele ja kuivaa tuorekurkku. Leikkaa se noin 16 viipaleeksi. Aseta tarjoiluvadille.

3. Leikkaa kylmäsavulohiviipaleet paloiksi. Rullaa palat ja aseta yksi jokaiselle kurkkuviipaleelle.

4. Pursota tai nostele lusikalla päälle tuorejuusto.

Guacamole-valkopapudippi

noin 6 dl

Valmistusaika 10 min + viilennysaika 1 h

1 tlk (400 g) pieniä valkopapuja

3 kypsää avokadoa

1 vihreä chili

1 valkosipulinkynsi

½ dl limettimehua

(2 limetin mehu)

1 ruukku tuoretta korianteria

½ dl oliiviöljyä

1 tl sokeria

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Tarjoiluun

porkkanatikkuja

kukkakaalin kukintoja

1. Kaada pavut siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta.

2. Halkaise avokadot, poista kivi. Nosta hedelmäliha lusikalla monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon.

3. Poista chilistä kanta ja kuori valkosipulinkynsi. Lisää kulhoon yhdessä limettimehun sekä korianterinlehtien ja -varsien kanssa.

4. Lisää oliiviöljy, sokeri, mustapippuri ja valutetut pavut. Aja pitkään, kunnes saat tasaisen massan. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan tai yön yli. Tarjoa kasvisten kanssa.

 


Kerrosta laseihin granolaa, vaniljajogurttia, viipaloitua banaania ja mustikoita. Lasi Sokos.

 

Banaani-mustikka-granolamaljat

8–10 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 15 min

4 dl kaurahiutaleita

1½ dl kuorimattomia manteleita

2 tl kanelia

½ tl suolaa

1 dl maapähkinävoita tai mantelivoita

1 dl vaahterasiirappia

½ dl rypsiöljyä

Maljoihin

1 l vaniljajogurttia

3 banaania

1 rasia pensasmustikoita

1. Mittaa kaurahiutaleet kulhoon. Rouhi manteleita hieman veitsellä ja sekoita joukkoon. Lisää kaneli ja suola.

2. Kuumenna maapähkinävoita, vaahterasiirappia ja rypsiöljyä kattilassa, kunnes ne ovat sulaneet hyvin. Kaada kaura-manteliseokseen ja sekoita tasaiseksi.

3. Levitä granola leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia, kääntele ja jatka paahtamista vielä 5 minuuttia.

4. Ota pelti uunista. Anna granolan jäähtyä pellillä.

5. Kerrosta laseihin granolaa, vaniljajogurttia, viipaloitua banaania ja mustikoita.

 


Pirteänmakea kakku on napakymppi brunssin jälkiruokana.
Pirteänmakea kakku on napakymppi brunssin jälkiruokana.

 

Vadelmainen sitruuna-jogurttikakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 50 min

200 g pakastevadelmia

2 rkl sokeria

1 rkl perunajauhoa

Taikina

125 g pehmeää voita

2½ dl sokeria

2 kananmunaa

2 (luomu)sitruunaa

2 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa

2 dl jogurttia

Kuorrutus ja koristelu

2½ dl tomusokeria

1 (luomu)sitruunan kuori ja 2 rkl mehua

1 rasia tuoreita vadelmia

1. Aseta kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi, ja voitele vuoan reunat voilla.

2. Sulata pakastevadelmat. Sekoita niihin sokeri ja perunajauho. Lusikoi seos vuoan pohjalle.

3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.

4. Pese ja kuivaa sitruunat huolellisesti. Raasta niiden keltainen kuori ohuelti hienolla terällä. Purista yhdestä sitruunasta mehu.

5. Sekoita vehnäjauhoihin sitruunankuori, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kardemumma.

6. Kääntele jauhoseos voi-sokeriseokseen vuorotellen jogurtin ja sitruunamehun kanssa.

7. Nostele taikina lusikallisina marjaseoksen päälle vuokaan. Tasoita pinta.

8. Paista kakkua 200-asteisen uunin alaosassa noin 35 minuuttia. Peitä foliolla ja jatka kypsentämistä vielä noin 15 minuuttia, kunnes kakku on mehevän kypsä.

9. Anna jäähtyä. Voit antaa kakun makujen tekeytyä seuraavaan päivään. Kumoa kakku tarjoiluvadille.

10. Sekoita kuorrutus tomusokerista, raastetusta sitruunankuoresta ja sitruunamehusta. Lusikoi kuorrutus kakun päälle raitoina. Lisää päälle runsas keko tuoreita vadelmia.

Kuuluuko nyyttäriporukkaan keittiötumpelo?

Ei hätää, osta kaupasta valmiina esimerkiksi:

☑ Tuoreita hedelmiä ja marjoja: vaikkapa kiivejä, mansikoita, viinirypäleitä ja aprikooseja.

☑ Maustettuja pähkinöitä.

☑ Hyviä oliiveja.

☑ Rapeakuorista patonkia ja tuorejuustoa.

☑ Herkuttelujuustoja ja keksejä.

☑ Tummaa suklaata, suklaatryffeleitä tai konvehteja.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan