Me Naiset
|
Katja Nordlund

Unohda uuni ja piilota pannut. Kypsentämätön ruoka tulee.

Raakana, kiitos! Ja nyt ei puhuta pihvin kypsyysasteesta vaan puurosta, keitoista, kasviksista ja jälkiruuista. Kypsentämätön ruoka on pop.

Raakaruokailijan aamu alkaa hedelmäsmoothiella, viherjuomalla tai tuorepuurolla. Lounaaksi hän syö raakaa kukkakaalia kardemumman maustaman pähkinä­kastikkeen kanssa tai tummaa punajuuri-avokadokeittoa.

Useimmat raakailijat kelpuuttavat lautasilleen vain kasviksia, mutta jotkut syövät myös lihaa ja kalaa. Ruokaa ei silti kuumenneta, vaan se popsitaan alle 40-asteisena. Kuumaa kammotaan, koska lämpimässä ruuan entsyymit ja muut hyvät aineet tuhoutuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raakaravintoon hurahtaneet ylistävät ruokavalionsa tuloksia. Iho hehkuu, ajatus selkeytyy ja energiaa riittää. Turvotus ja ylipainokin jäävät kuulemma entiseen elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Houkuttelevaa, mutta vaikka jäillä viilennetty tomaattikeitto ja raikkaat salaatit maistuvat helteellä, harva haluaa syödä kylmää ruokaa joka aterialla varsinkaan talven tullen.

Tiukkapipoinen raakailu ei ole ainoa vaihtoehto, sillä sekasyöjä hyötyy jo siitä, että syö silloin tällöin kypsentämätöntä ruokaa. Tosin ravitsemustieteilijöiden mielestä oleellista ei ole se, syökö kasviksia raakana vai kevyesti kypsennettynä, kunhan syö niitä riittävästi.

Banaanipiiras

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl kuorettomia manteleita
5 taatelia
1 rkl hunajaa
2 tl kanelia
1/4 tl muskottia

Täyte:
1 omena
1 banaani
2 taatelia
1 tl kanelia
pinnalle 1 banaani

Kastike:
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl vettä
1 rkl hunajaa

Mittaa mantelit, taatelit, hunaja ja mausteet monitoimikoneeseen. Pyöräytä ainekset tahmeaksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.

Tee täyte. Kuori omena ja poista siitä siemenkota. Kuori banaani. Laita omena, banaani, taatelit ja kaneli monitoimikoneeseen. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lusikoi seos piiraspohjalle. Viipaloi banaani piiraan pinnalle.

Tee kastike jauhamalla cashewpähkinät monitoimikoneessa
veden ja hunajan kanssa. Tarjoa kastike piiraan lisukkeena.

Kuhakääröt

16 rullaa
Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g nahatonta kuhafileetä
1 dl limetinmehua
1 tl suolaa
2 kerää pehmeälehtistä salaattia
1 avokado
1 mango
1 paprika
1 ruukku korianteria

Leikkaa kuha 1–2 cm:n suikaleiksi. Kaada limetinmehu kalojen päälle. Ripottele suola mausteeksi. Siirrä kala jääkaappiin odottamaan.

Levitä salaatinlehdet työlaudalle. Repaleiset tai liian pienet lehdet kannattaa laittaa limittäin. Leikkaa avokado, mango ja paprika suikaleiksi ja jaa ne kalan kanssa salaatinlehtien päälle. Hienonna korianteria täytteen mausteeksi. Kääri lehdet rullalle. Tarjoa rullat heti. Idätetyt siemenet ja mungpavut sopivat rullien lisäkkeeksi.

Kurkku-avokadokeitto

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 kurkku
1 pieni sipuli
1 avokado
1 limetti
8 basilikanlehteä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria

Leikkaa kurkku 5 cm:n pätkiksi. Kuori ja lohko sipuli. Poista avokadosta siemen ja kuori. Laita avokado, kurkku ja sipuli tehosekoittimeen. Purista limetin mehu sekaan. Lisää basilikanlehdet. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää lopuksi öljy, suola ja cayennenpippuri.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen

Laita edellisenä iltana hirssi- tai tattarisuurimot veteen likoamaan. Kaada aamulla liotusvesi pois ja laita suurimot tehosekoittimeen. Lisää tuoretta vettä ja pyöräytä seos sopivan paksuksi puuroksi. Banaani ja kuivatut hedelmät antavat puuroon makeutta.

Toinen vaihtoehto on sekoittaa viherjuoma kasviksista ja hedelmistä. Heitä sekoittimeen makusi mukainen cocktail kurkkua, salaattia, parsakaalia, pinaattia, avokadoa, inkivääriä, sitruunaa ja yrttejä.

Helpoin aamupala syntyy parista banaanista, yhdestä avokadosta ja mukillisesta jäisiä pakastemarjoja. Möyhennä ne pehmikseksi tehosekoittajalla.

Lounas

Tee iso salaatti, jossa on myös täyttäviä aineksia, kuten aurinkokuivattuja tomaatteja, ituja tai oliiveja. Voit myös soseuttaa salaattiainekset tehosekoittimessa keitoksi. Lisää keittoon sattumiksi yön yli liotettuja tattarisuurimoita.

Myös raaka kala, kuten lohi, kuha tai siika, antaa vatsantäytettä ja suojaravinteita.

Välipala

Kourallinen pähkinöitä tai siemeniä antaa potkua. Kun budjetti on tiukka, osta pähkinöiden sijaan edullisempia auringonkukan- ja seesaminsiemeniä.

Samettinen välipalajuoma syntyy banaanista ja marjoista.

Päivällinen

Marinoi sieniä sitruunasta ja yrteistä sekoitetussa marinadissa tai taputtele siemenistä ja kasviksista jauhettu seos pihveiksi.
Punajuuresta, palsternakasta ja porkkanasta syntyy vahvassa tehosekoittimessa keittoa. Suurusta soppa mantelijauheella.


Sisältö jatkuu mainoksen alla