Unohda uuni ja piilota pannut. Kypsentämätön ruoka tulee.

Raakana, kiitos! Ja nyt ei puhuta pihvin kypsyysasteesta vaan puurosta, keitoista, kasviksista ja jälkiruuista. Kypsentämätön ruoka on pop.

Raakaruokailijan aamu alkaa hedelmäsmoothiella, viherjuomalla tai tuorepuurolla. Lounaaksi hän syö raakaa kukkakaalia kardemumman maustaman pähkinä­kastikkeen kanssa tai tummaa punajuuri-avokadokeittoa.

Useimmat raakailijat kelpuuttavat lautasilleen vain kasviksia, mutta jotkut syövät myös lihaa ja kalaa. Ruokaa ei silti kuumenneta, vaan se popsitaan alle 40-asteisena. Kuumaa kammotaan, koska lämpimässä ruuan entsyymit ja muut hyvät aineet tuhoutuvat.

Raakaravintoon hurahtaneet ylistävät ruokavalionsa tuloksia. Iho hehkuu, ajatus selkeytyy ja energiaa riittää. Turvotus ja ylipainokin jäävät kuulemma entiseen elämään.

Houkuttelevaa, mutta vaikka jäillä viilennetty tomaattikeitto ja raikkaat salaatit maistuvat helteellä, harva haluaa syödä kylmää ruokaa joka aterialla varsinkaan talven tullen.

Tiukkapipoinen raakailu ei ole ainoa vaihtoehto, sillä sekasyöjä hyötyy jo siitä, että syö silloin tällöin kypsentämätöntä ruokaa. Tosin ravitsemustieteilijöiden mielestä oleellista ei ole se, syökö kasviksia raakana vai kevyesti kypsennettynä, kunhan syö niitä riittävästi.

Banaanipiiras

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl kuorettomia manteleita
5 taatelia
1 rkl hunajaa
2 tl kanelia
1/4 tl muskottia

Täyte:
1 omena
1 banaani
2 taatelia
1 tl kanelia
pinnalle 1 banaani

Kastike:
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl vettä
1 rkl hunajaa

Mittaa mantelit, taatelit, hunaja ja mausteet monitoimikoneeseen. Pyöräytä ainekset tahmeaksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.

Tee täyte. Kuori omena ja poista siitä siemenkota. Kuori banaani. Laita omena, banaani, taatelit ja kaneli monitoimikoneeseen. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lusikoi seos piiraspohjalle. Viipaloi banaani piiraan pinnalle.

Tee kastike jauhamalla cashewpähkinät monitoimikoneessa
veden ja hunajan kanssa. Tarjoa kastike piiraan lisukkeena.

Kuhakääröt

16 rullaa
Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g nahatonta kuhafileetä
1 dl limetinmehua
1 tl suolaa
2 kerää pehmeälehtistä salaattia
1 avokado
1 mango
1 paprika
1 ruukku korianteria

Leikkaa kuha 1–2 cm:n suikaleiksi. Kaada limetinmehu kalojen päälle. Ripottele suola mausteeksi. Siirrä kala jääkaappiin odottamaan.

Levitä salaatinlehdet työlaudalle. Repaleiset tai liian pienet lehdet kannattaa laittaa limittäin. Leikkaa avokado, mango ja paprika suikaleiksi ja jaa ne kalan kanssa salaatinlehtien päälle. Hienonna korianteria täytteen mausteeksi. Kääri lehdet rullalle. Tarjoa rullat heti. Idätetyt siemenet ja mungpavut sopivat rullien lisäkkeeksi.

Kurkku-avokadokeitto

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 kurkku
1 pieni sipuli
1 avokado
1 limetti
8 basilikanlehteä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria

Leikkaa kurkku 5 cm:n pätkiksi. Kuori ja lohko sipuli. Poista avokadosta siemen ja kuori. Laita avokado, kurkku ja sipuli tehosekoittimeen. Purista limetin mehu sekaan. Lisää basilikanlehdet. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää lopuksi öljy, suola ja cayennenpippuri.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen

Laita edellisenä iltana hirssi- tai tattarisuurimot veteen likoamaan. Kaada aamulla liotusvesi pois ja laita suurimot tehosekoittimeen. Lisää tuoretta vettä ja pyöräytä seos sopivan paksuksi puuroksi. Banaani ja kuivatut hedelmät antavat puuroon makeutta.

Toinen vaihtoehto on sekoittaa viherjuoma kasviksista ja hedelmistä. Heitä sekoittimeen makusi mukainen cocktail kurkkua, salaattia, parsakaalia, pinaattia, avokadoa, inkivääriä, sitruunaa ja yrttejä.

Helpoin aamupala syntyy parista banaanista, yhdestä avokadosta ja mukillisesta jäisiä pakastemarjoja. Möyhennä ne pehmikseksi tehosekoittajalla.

Lounas

Tee iso salaatti, jossa on myös täyttäviä aineksia, kuten aurinkokuivattuja tomaatteja, ituja tai oliiveja. Voit myös soseuttaa salaattiainekset tehosekoittimessa keitoksi. Lisää keittoon sattumiksi yön yli liotettuja tattarisuurimoita.

Myös raaka kala, kuten lohi, kuha tai siika, antaa vatsantäytettä ja suojaravinteita.

Välipala

Kourallinen pähkinöitä tai siemeniä antaa potkua. Kun budjetti on tiukka, osta pähkinöiden sijaan edullisempia auringonkukan- ja seesaminsiemeniä.

Samettinen välipalajuoma syntyy banaanista ja marjoista.

Päivällinen

Marinoi sieniä sitruunasta ja yrteistä sekoitetussa marinadissa tai taputtele siemenistä ja kasviksista jauhettu seos pihveiksi.
Punajuuresta, palsternakasta ja porkkanasta syntyy vahvassa tehosekoittimessa keittoa. Suurusta soppa mantelijauheella.


Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?