Unohda uuni ja piilota pannut. Kypsentämätön ruoka tulee.

Raakana, kiitos! Ja nyt ei puhuta pihvin kypsyysasteesta vaan puurosta, keitoista, kasviksista ja jälkiruuista. Kypsentämätön ruoka on pop.

Raakaruokailijan aamu alkaa hedelmäsmoothiella, viherjuomalla tai tuorepuurolla. Lounaaksi hän syö raakaa kukkakaalia kardemumman maustaman pähkinä­kastikkeen kanssa tai tummaa punajuuri-avokadokeittoa.

Useimmat raakailijat kelpuuttavat lautasilleen vain kasviksia, mutta jotkut syövät myös lihaa ja kalaa. Ruokaa ei silti kuumenneta, vaan se popsitaan alle 40-asteisena. Kuumaa kammotaan, koska lämpimässä ruuan entsyymit ja muut hyvät aineet tuhoutuvat.

Raakaravintoon hurahtaneet ylistävät ruokavalionsa tuloksia. Iho hehkuu, ajatus selkeytyy ja energiaa riittää. Turvotus ja ylipainokin jäävät kuulemma entiseen elämään.

Houkuttelevaa, mutta vaikka jäillä viilennetty tomaattikeitto ja raikkaat salaatit maistuvat helteellä, harva haluaa syödä kylmää ruokaa joka aterialla varsinkaan talven tullen.

Tiukkapipoinen raakailu ei ole ainoa vaihtoehto, sillä sekasyöjä hyötyy jo siitä, että syö silloin tällöin kypsentämätöntä ruokaa. Tosin ravitsemustieteilijöiden mielestä oleellista ei ole se, syökö kasviksia raakana vai kevyesti kypsennettynä, kunhan syö niitä riittävästi.

Banaanipiiras

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl kuorettomia manteleita
5 taatelia
1 rkl hunajaa
2 tl kanelia
1/4 tl muskottia

Täyte:
1 omena
1 banaani
2 taatelia
1 tl kanelia
pinnalle 1 banaani

Kastike:
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl vettä
1 rkl hunajaa

Mittaa mantelit, taatelit, hunaja ja mausteet monitoimikoneeseen. Pyöräytä ainekset tahmeaksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.

Tee täyte. Kuori omena ja poista siitä siemenkota. Kuori banaani. Laita omena, banaani, taatelit ja kaneli monitoimikoneeseen. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lusikoi seos piiraspohjalle. Viipaloi banaani piiraan pinnalle.

Tee kastike jauhamalla cashewpähkinät monitoimikoneessa
veden ja hunajan kanssa. Tarjoa kastike piiraan lisukkeena.

Kuhakääröt

16 rullaa
Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g nahatonta kuhafileetä
1 dl limetinmehua
1 tl suolaa
2 kerää pehmeälehtistä salaattia
1 avokado
1 mango
1 paprika
1 ruukku korianteria

Leikkaa kuha 1–2 cm:n suikaleiksi. Kaada limetinmehu kalojen päälle. Ripottele suola mausteeksi. Siirrä kala jääkaappiin odottamaan.

Levitä salaatinlehdet työlaudalle. Repaleiset tai liian pienet lehdet kannattaa laittaa limittäin. Leikkaa avokado, mango ja paprika suikaleiksi ja jaa ne kalan kanssa salaatinlehtien päälle. Hienonna korianteria täytteen mausteeksi. Kääri lehdet rullalle. Tarjoa rullat heti. Idätetyt siemenet ja mungpavut sopivat rullien lisäkkeeksi.

Kurkku-avokadokeitto

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 kurkku
1 pieni sipuli
1 avokado
1 limetti
8 basilikanlehteä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria

Leikkaa kurkku 5 cm:n pätkiksi. Kuori ja lohko sipuli. Poista avokadosta siemen ja kuori. Laita avokado, kurkku ja sipuli tehosekoittimeen. Purista limetin mehu sekaan. Lisää basilikanlehdet. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää lopuksi öljy, suola ja cayennenpippuri.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen

Laita edellisenä iltana hirssi- tai tattarisuurimot veteen likoamaan. Kaada aamulla liotusvesi pois ja laita suurimot tehosekoittimeen. Lisää tuoretta vettä ja pyöräytä seos sopivan paksuksi puuroksi. Banaani ja kuivatut hedelmät antavat puuroon makeutta.

Toinen vaihtoehto on sekoittaa viherjuoma kasviksista ja hedelmistä. Heitä sekoittimeen makusi mukainen cocktail kurkkua, salaattia, parsakaalia, pinaattia, avokadoa, inkivääriä, sitruunaa ja yrttejä.

Helpoin aamupala syntyy parista banaanista, yhdestä avokadosta ja mukillisesta jäisiä pakastemarjoja. Möyhennä ne pehmikseksi tehosekoittajalla.

Lounas

Tee iso salaatti, jossa on myös täyttäviä aineksia, kuten aurinkokuivattuja tomaatteja, ituja tai oliiveja. Voit myös soseuttaa salaattiainekset tehosekoittimessa keitoksi. Lisää keittoon sattumiksi yön yli liotettuja tattarisuurimoita.

Myös raaka kala, kuten lohi, kuha tai siika, antaa vatsantäytettä ja suojaravinteita.

Välipala

Kourallinen pähkinöitä tai siemeniä antaa potkua. Kun budjetti on tiukka, osta pähkinöiden sijaan edullisempia auringonkukan- ja seesaminsiemeniä.

Samettinen välipalajuoma syntyy banaanista ja marjoista.

Päivällinen

Marinoi sieniä sitruunasta ja yrteistä sekoitetussa marinadissa tai taputtele siemenistä ja kasviksista jauhettu seos pihveiksi.
Punajuuresta, palsternakasta ja porkkanasta syntyy vahvassa tehosekoittimessa keittoa. Suurusta soppa mantelijauheella.


Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.