Kepeä kantarelli taipuu moneksi.
Kepeä kantarelli taipuu moneksi.

Maukas kantarelli taipuu paitsi muhennokseen ja piirakkaan myös salaatiksi, krepeiksi ja risotoksi.

Nyt on erityisen hyvä kantarellikesä. Jos omat vakioreseptit on jo kokattu läpi, tässä uusia, herkullisia vaihtoehtoja.

Ja vinkki: jos hyvä kantarelliapaja on vielä hukassa, lue kuinka voit etsiä sellaisen Google Mapsin avulla.

1. Kantarelli-pekoni-omenapiiras

6 hengelle

Valmistusaika: 50 minuuttia

Omena tuo kantarellipiiraaseen upean vivahteen. Kuva: Sanoma-arkisto/ Pia Inberg
Omena tuo kantarellipiiraaseen upean vivahteen. Kuva: Sanoma-arkisto/ Pia Inberg

Omena ja kantarelli ovat makoisa yhdistelmä, johon pekoni tuo sopivaa suolaisuutta. Tarvitset muun muassa tuoreita kantarelleja, puoli pakettia pekonia ja puolikkaan happaman omenan sekä päälle ranskankermaa ja hienonnettua rosmariinia.

Katso kantarelli-omena-pekonipiiraan resepti ja valmistusohje.

Vinkki: Voit käyttää kuivattuja herneitä apuna piirastaikinan esikypsentämisessä. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna vuoan pohjalle painellun taikinapohjan levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

Kun otat vuoan jääkaapista, aseta reunoille ja pohjalle leivinpaperit ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Esikypsennä taikinaa uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen poista herneet ja paperit taikinapohjan päältä.

Kantarellin ja omenan yhdistelmä taipuu myös ihanaksi uuniperunatäytteeksi, johon tuovat kesäistä makua vesikrassi ja kevätsipulit.

2. Spelttikrepit kantarelli-vuohenjuustotäytteellä

4 hengelle

Valmistusaika: 45 minuuttia

Krepit maistuvat kesäjuhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pia Inberg
Krepit maistuvat kesäjuhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pia Inberg

Spelttitaikinasta tehdyt ilmavat krepit sopivat mökki- ja puutarhajuhliin. Kantarelli ja vuohenjuusto höystettynä sipauksella salottisipulia on yhdistelmä, joka vie kielen mennessään.

Tässä herkussa mausteita kuten rucolaa, mustapippuria tai mustapippuria voi lisätä oman maun mukaan.

Vinkki: ­Anna taikinan levätä huoneen­lämmössä 15 minuuttia ennen paistamista. Paista siitä voissa molemmin puolin ohuita lettuja.

3. Sienestäjän linssisalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

Kantarelleista saa ihanan salaatin. Kuva: Sanoma-arkisto
Kantarelleista saa ihanan salaatin. Kuva: Sanoma-arkisto

Kesäiseen linssisalaattiin sopivat loistavasti kantarellit, mutta myös siitakesienet ja suppilo­vahverot käyvät.

Katso lisää salaattireseptejä täältä.

Vinkki: Aloita salaatinteko kastikkeesta. Hienonna valkosipuli hunajan, soijakastikkeen ja etikan kanssa teho­sekoittimessa. Lisää basilika. Kaada öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Mausta vielä cayennenpippurilla.

Salaatin lisäksi linssi ja kantarelli ovat toimiva kombo myös keitossa. Katso pehmeän kantarelli-linssikeiton resepti.

”Kunnon risotto saa olla kostean juoksevaa.”

4. Sieni-pekonirisotto

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

Kunnon risotto saa olla kostean juoksevaa. Tähän reseptiin sopivat niin kantarellit, tuoreet tatit kuin suppilovahverotkin ja sen voi nauttia sellaisenaan tai lisäkkeenä paistetun lihan kanssa.

Vinkki: Lisää raastettu juusto sekaan vasta, kun riisi on juuri ja juuri kypsää.

5. Kantarellimuhennos ja punajuuripihvit

4 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

Kantarellista voi taikoa niin risottoa kuin maittavaa muhennostakin. Kuva: Sanoma-arkisto
Kantarellista voi taikoa niin risottoa kuin maittavaa muhennostakin. Kuva: Sanoma-arkisto

Tässä reseptissä yhdistyvät kaksi herkullista ruokaa. Savuporolla maustettu kantarellimuhennos on nannaa yksinäänkin, mutta ruokaisamman annoksesta teet, jos tarjoat sen lisäksi purppuraisia punajuuripihvejä.

Vinkki: Kun ryhdyt valmistamaan sienimuhennosta, paista toisella pannulla siistityt ja pilkotut kantarellit kuiviksi. Nosta sienet sivuun ja kuullota pannulla öljytilkassa silputtu sipuli. Ripottele pinnalle jauhot.

Jos tahtoo muhennokseen juhlavuutta, sen voi kääräistä taikinaan. Taikinakuoressa muhiva muhennos on täydellinen illallisruoka, jonka tekeminen ja ajoittaminen on helppoa.

Katso taikinakuoressa tarjottavan kantarellimuhennoksen resepti.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan