Me Naiset
|
Emilia Tykki
Kepeä kantarelli taipuu moneksi.
Kepeä kantarelli taipuu moneksi.

Maukas kantarelli taipuu paitsi muhennokseen ja piirakkaan myös salaatiksi, krepeiksi ja risotoksi.

Nyt on erityisen hyvä kantarellikesä. Jos omat vakioreseptit on jo kokattu läpi, tässä uusia, herkullisia vaihtoehtoja.

Ja vinkki: jos hyvä kantarelliapaja on vielä hukassa, lue kuinka voit etsiä sellaisen Google Mapsin avulla.

1. Kantarelli-pekoni-omenapiiras

6 hengelle

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmistusaika: 50 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omena tuo kantarellipiiraaseen upean vivahteen. Kuva: Sanoma-arkisto/ Pia Inberg
Omena tuo kantarellipiiraaseen upean vivahteen. Kuva: Sanoma-arkisto/ Pia Inberg

Omena ja kantarelli ovat makoisa yhdistelmä, johon pekoni tuo sopivaa suolaisuutta. Tarvitset muun muassa tuoreita kantarelleja, puoli pakettia pekonia ja puolikkaan happaman omenan sekä päälle ranskankermaa ja hienonnettua rosmariinia.

Katso kantarelli-omena-pekonipiiraan resepti ja valmistusohje.

Vinkki: Voit käyttää kuivattuja herneitä apuna piirastaikinan esikypsentämisessä. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna vuoan pohjalle painellun taikinapohjan levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

Kun otat vuoan jääkaapista, aseta reunoille ja pohjalle leivinpaperit ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Esikypsennä taikinaa uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen poista herneet ja paperit taikinapohjan päältä.

Kantarellin ja omenan yhdistelmä taipuu myös ihanaksi uuniperunatäytteeksi, johon tuovat kesäistä makua vesikrassi ja kevätsipulit.

2. Spelttikrepit kantarelli-vuohenjuustotäytteellä

4 hengelle

Valmistusaika: 45 minuuttia

Krepit maistuvat kesäjuhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pia Inberg
Krepit maistuvat kesäjuhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pia Inberg

Spelttitaikinasta tehdyt ilmavat krepit sopivat mökki- ja puutarhajuhliin. Kantarelli ja vuohenjuusto höystettynä sipauksella salottisipulia on yhdistelmä, joka vie kielen mennessään.

Tässä herkussa mausteita kuten rucolaa, mustapippuria tai mustapippuria voi lisätä oman maun mukaan.

Vinkki: ­Anna taikinan levätä huoneen­lämmössä 15 minuuttia ennen paistamista. Paista siitä voissa molemmin puolin ohuita lettuja.

3. Sienestäjän linssisalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

Kantarelleista saa ihanan salaatin. Kuva: Sanoma-arkisto
Kantarelleista saa ihanan salaatin. Kuva: Sanoma-arkisto

Kesäiseen linssisalaattiin sopivat loistavasti kantarellit, mutta myös siitakesienet ja suppilo­vahverot käyvät.

Katso lisää salaattireseptejä täältä.

Vinkki: Aloita salaatinteko kastikkeesta. Hienonna valkosipuli hunajan, soijakastikkeen ja etikan kanssa teho­sekoittimessa. Lisää basilika. Kaada öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Mausta vielä cayennenpippurilla.

Salaatin lisäksi linssi ja kantarelli ovat toimiva kombo myös keitossa. Katso pehmeän kantarelli-linssikeiton resepti.

”Kunnon risotto saa olla kostean juoksevaa.”

4. Sieni-pekonirisotto

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

Kunnon risotto saa olla kostean juoksevaa. Tähän reseptiin sopivat niin kantarellit, tuoreet tatit kuin suppilovahverotkin ja sen voi nauttia sellaisenaan tai lisäkkeenä paistetun lihan kanssa.

Vinkki: Lisää raastettu juusto sekaan vasta, kun riisi on juuri ja juuri kypsää.

5. Kantarellimuhennos ja punajuuripihvit

4 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

Kantarellista voi taikoa niin risottoa kuin maittavaa muhennostakin. Kuva: Sanoma-arkisto
Kantarellista voi taikoa niin risottoa kuin maittavaa muhennostakin. Kuva: Sanoma-arkisto

Tässä reseptissä yhdistyvät kaksi herkullista ruokaa. Savuporolla maustettu kantarellimuhennos on nannaa yksinäänkin, mutta ruokaisamman annoksesta teet, jos tarjoat sen lisäksi purppuraisia punajuuripihvejä.

Vinkki: Kun ryhdyt valmistamaan sienimuhennosta, paista toisella pannulla siistityt ja pilkotut kantarellit kuiviksi. Nosta sienet sivuun ja kuullota pannulla öljytilkassa silputtu sipuli. Ripottele pinnalle jauhot.

Jos tahtoo muhennokseen juhlavuutta, sen voi kääräistä taikinaan. Taikinakuoressa muhiva muhennos on täydellinen illallisruoka, jonka tekeminen ja ajoittaminen on helppoa.

Katso taikinakuoressa tarjottavan kantarellimuhennoksen resepti.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla