Perustaikinasta on moneksi, eikä pullan tekeminen ole edes vaikeaa.

Korvapuustit. Kuvat Pia Inberg

Pullataikina

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
13–15 dl vehnäjauhoja
150–200 g voita tai margariinia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 °C) mikrossa tai liedellä. Lisää murennettu hiiva, muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Aloita jauhojen lisääminen aluksi voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, jatka alustamista rauhallisemmin käsin tai koneella. Lisää jauhoja vähitellen, jotta et tee vahingossa liian kovaa taikinaa.

Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Valmis pullataikina on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista. Taikinan vaivaamiseen menee noin 5–10 minuuttia.

Laita taikina liinalla tai muovilla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan 1/2 tunniksi. Esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetty tiskiallas, uuni tai mikro ovat hyviä kohotuspaikkoja. Kylmällä säällä uuniin kannattaa laittaa valo, koska lamppu lämmittää uunia.

Vinkki! Voit korvata tuorehiivan kahdella pussilla (à 11 g) kuivahiivaa. Lämmitä maito silloin 42-asteiseksi, eli reilusti kädenlämpöiseksi.

Niksit onnistuneeseen pullaan:

  • Monet konkarit tekevät taikinan täys- tai kevytmaitoon, mutta pullat onnistuvat myös rasvattomasta maidosta tai jopa vedestä. Onpa sellaisiakin, jotka väittävät parhaan pullan syntyvän kivennäisveteen.
  • Muna-allerginen voitelee pullat esimerkiksi rasvalla.
  • Tuore kardemumma antaa pullalle oikean tuoksun ja maun.
  • Venyvä ja kohoamisen kestävä pullataikina valmistuu puolikarkeista vehnäjauhoista. Kuitujen ystävä sekoittaa mukaan täysjyväjauhoja.
  • Voi antaa pullaan oman makunsa. Myös margariini ja öljy sopivat taikinan rasvaksi.
  • Pehmeä tuorehiiva sekoittuu maitoon lempeästi. Kuivahiivassa ei ole samaa tunnelmaa, mutta se säilyy pitkään huoneenlämmössä.

Dallaspullat

18 pullaa
Valmistusaika: 1 tunti 40 minuuttia

1/2 annosta pullataikinaa

Täyte:
100 g voita
1 dl vaniljakastikejauhetta
200 g rahkaa
1/2 dl sokeria
voiteluun ja koristeluun:
1 muna
1 dl kookoshiutaleita

Pyörittele kohonneesta taikinasta pyöreitä pullia. Kohota ne liinalla peitetyllä pellillä noin kaksinkertaisiksi.

Valmista täyte. Sulata voi. Lisää kastikejauhe, rahka ja sokeri, sekoita hyvin. Paina kohonneisiin pulliin juomalasin pohjalla kolo. Voitele pullat munalla. Jaa täyte koloihin.

Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Korvapuustit

30 pientä tai 15 isoa pullaa
Valmistusaika: 1 tunti 45 minuuttia

1 annos pullataikinaa

Täyte:
100 g pehmeää voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 rkl kanelia

Voiteluun ja koristeluun:
1 muna
raesokeria

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahtia. Kauli taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi noin sentin paksuisiksi levyiksi.

Levitä taikinalevyjen pinnalle rasva, sokeri ja kaneli tasaisesti. Kääri levyt tiukaksi rullaksi leveästä reunasta alkaen. Käännä sauma alle. Leikkaa rullat kolmionmuotoisiksi paloiksi terävällä veitsellä (pienissä puusteissa kolmion kärki on noin 2 cm, pohja 4–5 cm).

Nosta palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille leveä puoli alaspäin. Paina sormilla pullan pinta keskeltä alas taikinan pohjaan asti, puustin kerrokset tulevat sivusta esiin.
Kohota puustit liinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele pullien pinta munalla ja ripota päälle raesokeria.

Paista isoja puusteja 10–15 minuuttia 200 asteessa, pieniä noin 20 minuuttia 225 asteessa. Jäähdytä pullat liinan alla.

Omenaboston

12 annosta
Valmistusaika: 1 tunti 40 minuuttia

1/2 annos pullataikinaa

Täyte:
2 omenaa
20 g pehmeää voita tai margariinia
4 rkl fariinisokeria
3 rkl mantelirouhetta
1 rkl kanelia

Voiteluun ja koristeluun:
1 muna
raesokeria tai mantelirouhetta

Kauli kohonnut taikina sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 25 x 35 cm). Kuori ja raasta omenat. Voitele taikinalevy rasvalla. Levitä omenaraaste levylle ja ripottele päälle sokeri, mantelirouhe ja kaneli. Kääri levy napakalle rullalle.

Leikkaa rulla 8 osaan. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin voideltuun vuokaan (halkaisija noin 23 cm). Aseta palat tasaisin välein. Kohota bostonkakkua liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Voitele kakun pinta munalla ja ripottele päälle sokeria tai mantelirouhetta. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Seuraa kakun kypsymistä keskimmäisestä palasta. Jos kakun pinta alkaa tummua liikaa, peitä se foliolla. Anna kakun jäähtyä, ennen kuin kumoat sen vuoasta pois.

Puhu pullaa

Alustaminen
= jauhojen lisääminen vaivaamalla

Vaivaaminen
= taikinan jämäkkä mutta rauhallinen paineleminen ja sekoittaminen

Sitko
= veden ja gluteenin synnyttämä proteiiniverkko, joka sitoo kaasukuplat taikinaan


Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?