Tuoremakkara kieritetään kiekoksi kesäkurpitsan kanssa. Kuvat: Mikko Hannula
Tuoremakkara kieritetään kiekoksi kesäkurpitsan kanssa. Kuvat: Mikko Hannula

Tänä kesänä grillin ritilälle rullataan tuoremakkaraa, kana täytetään kaljatölkillä ja lohi maustetaan kebabiksi.

Rullalla grillatut tuoremakkarat

4 annosta /1 makkara per syöjä

Valmistusaika noin 30 min + 30 min

1 pkt (280 g) raakamakkaraa (esim. Chorizo grillliwurst, Saarioinen)

4–5 grillitikkua

1 kesäkurpitsa

4 oksaa rosmariinia tai salviaa

1. Ota makkarat 30 minuutiksi huoneen lämpöön ennen grillausta. Liota puiset grillitikut.

2. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi siivuiksi. Irrota yrttien lehdet.

3. Laita yksi makkara leikkuulaudalle ja kääri rullalle. Aseta makkararullan ympärille kesäkurpitsasiivu. Rullaa toinen makkara ja siivu kesäkurpitsaa tiiviisti ensimmäisen makkaran ympärille. Toista kunnes kaikki neljä makkaraa ovat tiivinä rullana.

4. Paina neljä tai viisi grillitikkua koko makkararullan läpi ristikkäin.

5. Kuumenna grilli kuumaksi ja grillaa makkararullia vähän väliä käännellen 20 minuuttia.

Vinkki: Kääri makkararullan ympärille vielä muutama pekonisiivu.

 


Tölkkibroileri toimii yhtä lailla myös avatulla kolajuomalla tai Dr. Pepper- limulla.

 

Jenkkiläinen grillikassikko oluttölkkikana kypsyy kahdesta suunnasta: grillin lämpö paahtaa ulkopuolelta ja kanan sisällä tölkissä kiehuva olut hyörykypsentää linnun sisältä. Lopputuloksena on mielettömän mehukas grillibroileri.

Älä huolestu, kokonaisena grillatun broilerin nahka saakin hiiltyä kunnolla. Sisältä liha pysyy mehevänä. Kypsän broilerin päältä nahka on helppo poistaa.

Oluttölkkikana

4–6 annosta

Valmistusaika 15 min + grillausaika noin 1 t + vetäytymisaika 15 min

1 kokonainen broileri (maustamaton)

1 tölkki (0,33 l) olutta

Maustekastike

1 valkosipulinkynsi

4 rkl bbq-kastiketta

2 rkl öljyä

1 tl chiliä

2 tl suolaa

1. Kuumenna grilli kuumaksi ja polta kunnollinen, pitkää grillausta kestävä hiillos. Jos grillaat kaasugrillillä, lämmitä vaan toinen puoli ja laita kanat grillin vastakkaiseen reunaan kypsymään. Tölkkikana kypsennetään epäsuoralla lämmöllä. Hiiligrillissä siirrä briketit tai hiillos toiseen reunaan tai reunoille ja kana grillin keskelle.

2. Tee ensin maustekastike. Kuori ja raasta valkosipuli. Yhdistä maustekastikkeen ainekset.

3. Sido kanan siivet ja koivet narulla tiiviisti. Avaa tölkki ja kaada (tai juo) oluesta puolet pois. Laita tölkki pystyssä broilerin sisään. Sivele broilerin pintaan reilusti kastiketta.

4. Laita broileri tölkkeineen pystyyn kuumuutta kestävälle (esim. kertakäyttöiselle) vuoalle ja nosta kuumaan grilliin. Grillaa epäsuoralla lämmöllä kannen alla noin tunti tai kunnes broileri on kypsä. Sivele välillä pintaan lisää maustekastiketta ja vuokaan kertynyttä nestettä. Käännä broileria pari kertaa varovasti lämmön suuntaan.

5. Anna kypsän broilerin vetäytyä 10–15 minuuttia grillauksen jälkeen. Poista hiiltynyt nahka ja riivi liha paloiksi.

Vinkki: Olutkana kypsyy myös 200-asteisessa uunissa reilussa tunnissa.

 


Grillilautanen hehkuu kuin aurinko: lämpimät avokadot ja lohikebabit maistuvat varmasti.

 

Grillattu avokado on yllätyshyvää. Kypsentäessä sen maku syvenee ja koostumus jämäköityy. Laita vielä munankeltuainen avokadon kiven koloon, grillaa hetki ja mahtavan makuinen lisuke on valmis. Menee pääruuastakin.

Lämpimät avokadot

4 annosta

Valmistusaika 5 min + grillausaika 15 min

2 avokadoa

2 rkl sitruunan mehua

1 rkl öljyä

1 tl juustokuminaa

1 tl suolaa

4 kananmunaa

4 rkl chilikastiketta

1. Halkaise avokadot ja poista kivet. Jätä kuori paikoilleen.

2. Yhdistä sitruunan mehu, öljy, juustokumina ja suola. Sivele avokadon pinnalle.

3. Laita avokadot leikkauspinta alaspäin kuumaan grilliin ja paista 5–10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.

4. Ota avokadot hetkeksi grillistä. Erottele kananmunan keltuaiset. Laita yksi keltuainen kunkin avokadon kiven koloon ja nosta avokadot takaisin grilliin kuoripuoli alaspäin. Grillaa 5 minuuttia kannen alla.

5. Tarjoile chilikastikkeen kanssa.

Lohikebabit

4 annosta

Valmistusaika 10 min + grillausaika 5 min

600 g lohta

2 sitruunaa

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

1 tl juustokuminaa

1 tl sipulijauhetta

½ tl paprikajauhetta

½ tl jauhettua korianteria

½ tl oreganoa

½ tl cayannepippuria

½ tl suolaa

1. Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa lohi 4–5 sentin paksuisiksi suikaleiksi. Viipaloi sitruunat.

2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Yhdistä kulhossa valkosipuli, öljy sekä mausteet ja laita lohipalat joukkoon. Sekoita niin, että lohet peittyvät kauttaaltaan mausteella.

3. Pujota lohisiivut ja sitruunaviipaleet vuorotellen varrastikkuihin.

4. Grillaa molemmin puolin 5 minuuttia.

Oikaise! Mausta kalat valmiilla kalamausteella.


Grillattu vesimeloni mehevöityy, ja sen makeus sopii kivasti savun makuun. Päällä suolaista fetaa ja yrttejä. Mikä makukombo! Grilliraidat sopivat kaalille. Sivele kaalin pintaan maustekastiketta ja paahda ihanan makuiseksi.

 

Feta-vesimelonikiekot

4 annosta

Valmistusaika 5 min + grillausaika 10–15 min

1 vesimeloni (noin 1 kg)

4 rkl tuoretta timjamia

½ tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1 pkt (200 g) fetaa

1. Viipaloi meloni kiekoiksi. Hienonna timjami.

2. Mausta melonikiekot timjamilla, suolalla ja mustapipurilla.

3. Laita melonit grilliin ja grillaa ensin toiselta puolelta 5–10 minuuttia. Kun paistopinta on hieman ruskistunut, käännä siivut ja murenna paistetulle pinnalle fetaa. Sulje grillin kansi ja grillaa vielä noin 5 minuuttia tai kunnes feta alkaa hieman sulaa.

Balsamico-hunajaglaseerattu kaali

4 annosta

Valmistusaika 10 min + maustumisaika 20 min + grillausaika 5–10 min

2 keskikokoista varhaiskaalia

1 chili

4 rkl öljyä

3 rkl balsamicoa

½ rkl hunajaa

2 tl tuoretta timjamia

1 tl suolaa

1. Leikkaa kaalit veneiksi tai poikittain isoiksi kiekoiksi. Hienonna chili.

2. Sekoita kulhossa öljy, balsamico, hunaja ja timjami. Lisää chili ja suola. Sivele mausteöljyä kaalin pintaan ja anna maistua 20 minuuttia.

3. Grillaa molemmin puolin 5–10 minuuttia, grillin kuumuudesta riippuen. Sivele välillä pintaan lisää mausteöljyä.

Lopuksi grillaajan muistilista:

▶ Grillauksen a ja o on kunnon hiillos! Eli maltti on valttia. Kaasugrilli kunnolla kuumaksi kanssa!

▶ Älä grillaa nälkäisenä, koska silloin et malta odottaa hiillokseen asti. Ratkaisu on grillausmakkara: paista ihan tavalliset griilimakkarat heti alkuun, niin jaksat odottaa ruokailuun asti.

▶ Valmistele kaikki grillattavat kunnolla ennen kypsennystä. Muista kypsymisjärjestys. Grillaa ensin pisimpään kypsyvät ja laita viimeisenä grilliin ne, jotka kypsyvät rivakkaan.

▶ Liota puisia grillitikkuja vedessä ennen grillausta, niin ne eivät pala.

▶ Tuoremakkaroita löytyy montaa eri sorttia. On tulista chorizoa, tuhtia bbq-maustettua, italialaista mausteista salsicciaa, yrtti-bratwurstia ja marokkolaisittain maustettua merguez-makkaraa. Suuntaa kaupassa kohti tuorelihatiskiä tai pakattujen lihojen osastoa.

▶ Tuoremakkarat on helppo grillata rullalla. Kääri samaan rullaan lisukkeet: kesäkurpitsasiivuja, sipulinvarsia, omenaa, paprikaa tai munakoisoa.

Vinkki: Laita grilliin hiillokselle reilu kourallinen rosmariinia. Saat yrttisavusta kivaa lisämakua.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.