Tuntuuko siltä, että nyt on pakko herkutella? Näillä suolaisilla ja makeilla resepteillä saat vatsan täyteen ja hyvän mielen.  

Ruoka on muutakin kuin ravintoa. Kyllä, syömme pysyäksemme hengissä, mutta myös mielihyvän takia. Kun syö alakuloon, ahdistukseen tai suruun, puhutaan lohturuuasta

Lohturuoka voi olla mitä vain, minkä itse yhdistää hyvään oloon. Tunnesyömisestä voi joskus muotoutua ongelma, mutta psykologi ja ruokakirjailija Outi Rinne uskoo, että tunnesyöminen on muutakin kuin huono asia. Rinne kertoi taannoin Me Naisille, että syöminen on helppo ja konkreettinen keino vaikuttaa nopeasti mielialaan.

– On myös etuoikeus, että voimme nauttia syömisestä. Siihen liittyy muistoja, mielikuvia ja aistielämyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus tekee siis varsin hyvää syödä sellaisia ruokia, jotka hellivät mieltä.  Kokosimme yhteen 30 menaiset.fi:n reseptiä, jotka ovat todellista lohturuokaa. Mukana on todellisia överiherkkuja, mutta myös ihanan nostalgisia reseptejä, jotka saattavat tuoda mieleen lapsuuden. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Listalta löydät ensin suolaiset reseptit, sitten makeat. 

Suolaiset

1. Lämpimät voileivät

Kuka voisi vastustaa meheviä, lämpimiä voileipiä? Lämppärit ovat nostalgiaruokaa parhaimmillaan ja tuovat monelle mieleen lapsuuden. Lado leivät uunipellille ja kuorruta lempitäytteilläsi. 

Katso lämpimien voileipien ohje täältä. 

2. Juustosarvet

Juustosarvissa on ihana 1980- ja -90-lukujen fiilis. Simppelit juustosarvet ovat täydellinen valinta, kun haluat pientä suolaista syötävää. Vaihtele juustoa makusi mukaan, mutta valitse silti täysrasvainen versio, sillä se sulaa kauniisti. Sarvet voi tehdä myös gluteenittomana.

Katso juustosarvien resepti täältä. 

3. Helppo (ja paras) pizzataikina

Jotkut reseptit ovat aarteita. Tämä on yksi niistä: pizzataikina, joka ei vaadi vaivaamista, vaan vain yhden yön verran aikaa. Pitkän nostatuksen aikana taikina – ja sen myötä koko pizza – saa herkullisen juurevan maun. Heitä päälle lempitäytteitäsi, ja maailman paras pizza on valmis. 

Katso pizzataikinan resepti täältä.

4. Täydelliset uuniperunat

Perunako lohturuokaa? Ehdottomasti. Täydellisesti valmistettu uuniperuna herkullisine täytteineen on yksinkertaisesti mahtavaa joka kerta. Muista valita jauhoisia, isoja perunoita, äläkä missään nimessä kääri niitä folioon!

Katso täydellisten uuniperunoiden resepti täältä. 

Uuniperunat tarvitsevat kaverikseen hyvän täytteen. Kokeile vaikkapa savuporo-, kinkku- tai lohitahnaa. 

Katso tahnojen reseptit täältä. 

5. Mummon nakkikastike

Lapsuudesta muistuttavan perinteisen nakkikastikkeen lumo perustuu paahteiseen ruskeaan kastikkeeseen. Tällä reseptillä ja kolmella vinkillä saat kastikkeestasi saman makuista kuin mummolassa. 

Katso nakkikastikkeen resepti täältä. 

6.–7. Klassiset ruotsalaiset lihapullat

Klassisissa ruotsalaisissa lihapullissa on kolme tärkeää maustetta: valkopippuri, suola ja sokeri. Lihapullien suurin salaisuus on kuitenkin kuohukermassa. 

Katso ruotsalaisten lihapullien resepti täältä. 

Vai sittenkin vegeä? Pökerryttävän hyvät ”melkein mummon lihapullat” valmistuvat mustapavuista, hasselpähkinöistä ja manteleista. Kasvispullien kaveriksi tehdään herkullinen valkoviini-kermakastike. Tämä, jos mikä, on lohturuokaa. 

Katso vegepyöryköiden resepti täältä. 

8. Unelmanpehmeä perunamuusi

Nakkikastikkeen tai lihapullien kanssa maistuu pehmoinen perunamuusi. Kun otat haltuun täydellisen pottumuusin kaavan, et enää palaa entiseen. 

Katso perunamuusin resepti täältä. 

9. 80-luvun makaronimössö

Joskus käy niin, että makaronilaatikkokin tuntuu liian työläältä munamaitoineen ja uunikypsennyksineen. Silloin on tartuttava makaronipataan, klassiseen arkiruokaan 1980-luvulta. Tämän puolivalmista makaronilaatikkoa muistuttavan padan valmistus vie nopeimmillaan 15 minuuttia. 

Katso makaronimössön resepti täältä. 

10. Itse tehdyt kalapuikot

Kalapuikot muistuttavat nekin lapsuuden nopeista arkiruuista. Erityisen hyvät kalapuikot tehdään kuitenkin itse. Se sujuu helpommin ja nopeammin kuin uskoisi. Näiden kalapuikkojen rapeuden salaisuus on tuplaleivitys. 

Katso kalapuikkojen resepti täältä. 

11.–13. Risotto

Risotto on kaikessa pehmeydessään, kermaisuudessaan ja herkullisuudessaan oivallista lohturuokaa. Sen valmistaminen ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla, mutta vaatii keskittymistä ja lieden äärellä seisomista.

Kokeile Jamie Oliverin opeilla valmistettavaa sienirisottoa tai hehkuvanväristä punajuuririsottoa. Jos haluat yllättyä, testaa raikas sitruunarisotto, johon ei tule lainkaan voita, parmesaania tai viiniä.

14. Paistetut gnocchit

Tämä ehkä maailman helpoin lohturuoka on ylellistä pikaruokaa ja valmistuu vartissa. Perunasta, jauhoista ja munista tehdyt pallerot löytyvät tuorepastahyllystä. Sekoita joukkoon pinjansiemeniä, valkosipulia, sitruunankuorta ja juustoa. 

Katso gnocchien resepti täältä. 

15. Amerikkalaiset sandwichit

Herkkuvoileivät saa aikaiseksi, kun hakee inspiraatiota Yhdysvalloista. Jenkkisandwichien kolmen kärkeen kuuluvat grillattu juustoleipä, BLT eli tuttavallisemmin pekoni-salaatti-tomaattileipä sekä Elvis Presleyn lempileipä, johon tulee banaania ja maapähkinävoita. 

Katso amerikkalaisten voileipien reseptit täältä. 

16. Täydellinen lasagne

Tämä huippukokki Jouni Toivasen versio lasagnesta ei jätä ketään kylmäksi. Oletko aina levittänyt lasagnevuoan pohjalle ensin jauhelihakastikkeen? Kokeile ensi kerralla Toivasen tekniikkaa, jossa alimpana onkin ohut keros maitokastiketta eli béchamelia. 

Katso lasagnen resepti täältä. 

17. Vegenachopelti

Nachopelti on täydellinen ruoka viikonloppuiltoihin. Vegeversioon paistetaan rapea ja maistuva täyte Härkiksestä ja mustapavuista. Päälle raastetaan tietysti reilu kasa cheddarjuustoa.

Katso nachopellin resepti täältä. 

 

Makeaa

18. Maailman paras pullataikina

Itse tehty pulla lienee suomalaisille se lohturuoka numero yksi. Täydellisen pullan salaisuus piilee taikinassa. Kun se on tehty, voi taikinasta leipoa oman makunsa mukaan esimerkiksi korvapuusteja, voisilmäpullia tai pitkon. 

Katso maailman parhaan pullataikinan resepti täältä. 

19. Luksusmokkapalat

Keittiöpäällikkö Sami Lylyn luksusmokkapaloihin uppoaa puoli kiloa suklaata. Melko syntistä, mutta joskus on vain pakko herkutella oikein kunnolla. 

Katso luksusmokkapalojen resepti täältä.

20. Banaanipannari

Mehevä gluteeniton pannukakku tehdään kaurasta. Päälle viipaloidaan banaaneja, ja kypsälle pannarille sivellään siirappia. Tähän reseptiin voit upottaa pehmenneet, pilkulliset banaanit. 

Katso banaanipannarin resepti täältä. 

21. Elämäsi paras pannukakku

Voin paahtaminen tuo pannukakkuun upean pähkinäisen aromin. Tämän tietää huippukokki Jouni Toivanen, joka laati täydellisen pannukakun reseptin.

Katso elämäsi parhaan pannukakun resepti täältä.

22. Omena-kaurapaistos

Omena-kaurapaistos on monissa kodeissa syksyn vakiojälkiruoka, mutta sitä voi aivan hyvin tehdä myös keväällä. Perinteisen paistoksen juju on ohjeen yksinkertaisuudessa: uunivuokaan lohkotaan omenoita ja päälle sekoitetaan maistuva seos kaurahiutaleista, sulatetusta voista ja sokerista.

Katso omena-kaurapaistoksen resepti täältä. 

23. Ihanin vohvelitaikina ikinä

Löytyykö kaapista vohvelirauta? Kaiva aarre esiin ja järjestä vohvelikestit. Erityisen herkullisen taikinan saa, kun siihen sekoittaa maapähkinävoita. Sen paahteinen maku sopii täydellisesti vohveleihin.

Katso vohvelitaikinan resepti täältä.

24. Nutellalla täytetty cruffini

Siis mitkä? No croissant-muffinit, tietysti! Nämä ihanuudet valmistetaan valmiista croissant- eli voisarvitaikinasta. Sivele nutellaa taikinakolmoille, rullaa ja asettele muffinivuokien koloihin. Supernopea herkku on valmis.

Katso nutella-cruffinien resepti täältä. 

25. Köyhät ritarit -piirakka

Köyhät ritarit, eli maidossa dipatut, voissa paistetut ja hillon kanssa nautitut leipä- tai pullaviipaleet ovat monen lapsuudenajan herkku. Kun päälle ladotaan ekstrapäällysteitä, ritari rikastuu. Tässä versiossa ritareita ei tarvitse paistaa käryävän lieden äärellä yksi kerrallaan, vaan nerokas ritaripiirakka syntyy valmiista voisarvitaikinasta. 

Katso ritaripiirakan resepti täältä. 

26. Vispipuuro

Lapsuuden herkku vispipuuro keikkuu juuri nyt trendien aallonharjalla, sillä sitä saa jopa fine dining -ravintoloista. Vispipuuron valmistus on helppoa: mannasuurimot keitetään vahvassa mehussa puuroksi, joka jäähdytetään. Kunnolla viilennetty puuro vaahtoutuu suloisen kuohkeaksi.

Kokeile mustikkavispipuuroa, perinteistä puolukkavispipuuroa tai ravintola helsinkiläisen huippuravintolan vadelmavispipuuroa

27. Valkosuklaapannarit

Ihanat valkosuklaapannukakut ovat todellinen hemmotteluherkku. Tarvitset tavallisten leivonta-ainesten – maidon, munien, jauhojen ja sen sellaisten – lisäksi vain valkosuklaata. Nam!

Katso valkosuklaapannareiden resepti täältä. 

28. Paahdetut banaanit

Uunibanaanit ovat edullinen ja herkullinen jälkiruoka. Nämä crème brûlée -banaaneiksi nimetyt uunibanaanit saavat tummentua kunnolla uunissa. Tarjoa kuumat makeat banaanit suolapähkinöiden ja jäätelön kanssa.

Katso uunibanaanien resepti täältä. 

29. Elämäsi paras mutakakku

Putakakussa parasta on rapea kuori ja valuvan tahmea sisus. Tämä resepti on helppo ja juuri sopivan överi, sillä se yhdistää mutakakkuun rocky roadista tutut vaahtokarkit ja suolapähkinät. Itse kakkuun ei tule lainkaan suklaata, vain kaakaojauhetta, mutta sitä ei maun perusteella uskoisi. 

Katso mutakakun resepti täältä. 

30. Terveellinen maapähkinäpirtelö

Herkuttelu voi olla myös terveellistä. Maapähkinävoista, kikherneistä, taateleista, banaanista ja kaakaojauheesta syntyy herkullinen ja sokeriton pirtelö.

Katso pirtelön resepti täältä. 

Outi

Vaarallinen virhe tuon maapähkinäpirtelön kohdalla. Toimittaja väittää sitä sokerittomaksi!! Kahdessa banaanissa on 54 grammaa hiilihydraatteja, neljässä taatelissa 72. Lisää siihen kikherneet, maapähkinävoi ja mitä nestettä käytätkin. Kolmen aterian verran hiilareita, kaloreita en uskalla edes laskea!

Sisältö jatkuu mainoksen alla