Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Tuunaa tavallasi: keittoon voi lisätä ja siitä voi karsia raaka-aineita oman maun mukaan.

1. Pane kattilaan vesi, kanafondikuutio, misokeittoaines, kala-, soija- ja chili­kastikkeet. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi. Maista ja lisää tarvittaessa kalakastiketta tai soijaa. Pidä kuumana.

2. Puhdista ja viipaloi siitakesienet 2–4 osaan. Kuumenna öljy pannulla ja paista jauheliha. Lisää paistamisen loppu­vaiheessa sienet ja mausta seos suolalla ja mustapippurirouheella.

3. Kuumenna kattilassa vettä ja laita kananmunat kiehumaan noin 5 minuutiksi. Keltuainen saa jäädä hieman löysäksi. Kuori ja halkaise kananmunat.

4. Huuhdo ja pilko paksoinvarret tai siisti ja silppua pinaatit. Pese ­retiisit ja viipaloi ne ohueksi. Pane paksoit, retiisit, pakasteherneet sekä nuudelit kuumaan liemeen ja anna vielä kiehahtaa, kunnes nuudelit ovat pehmenneet.

5. Annostele neljälle laakealle keitto­lautaselle jauhelihaa, siitakkeita ja ­munanpuolikas. Lisää päälle kuumaa nuudeli-kasvislientä. Koristele halutessasi silputulla thaibasilikalla.

Vinkki! Voit valmistaa raaka-aineet hyvissä ajoin ja yhdistää ne sitten ­kuumennettuina juuri ­ennen ruokailua.

X

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia

Resepti

1
l
vettä
1
kpl
kanafondikuutio
1
kpl
pussi valmista misokeittoainesta
2
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
chilikastiketta
50
g
tuoreita siitakesieniä
1
rkl
öljyä
300
g
broilerinjauhelihaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2
kpl
kananmunia
2–3 vartta paksoita tai 50–70 g ­babypinaattia
3
kpl
retiisiä
4
rkl
pakasteherneitä
90
g
nuudelia
(pieni nippu thaibasilikaa)

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.