Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

1. Pese ja raaputa perunat ja porkkanat puhtaiksi. Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja murra kukkakaalista kukinnot. Pilko isot perunat kahteen tai kolmeen osaan. Hienonna ­sipuli, myös varsi, ja säästä se keiton koristeeksi.

2. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja perunat ja pyörittele niitä voissa noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutio, keitä 5 ­minuuttia. Lisää sitten porkkanat ja kukkakaali, keitä vielä noin 5–7 ­minuuttia. Kasvikset saavat jäädä hiukan napakoiksi.

3. Lisää sulatejuusto ja sekoittele kunnes juusto sulaa. Riivi herneet paloista ja kaada ne keittoon maidon kanssa. Kuumenna keitto kiehuvaksi.

4. Hienonna persilja ja ripottele se keiton pinnalle. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Vinkki! Kokeile sulatejuuston tilalla savunmakuista Kippari-ruokakermaa (Valio Crea).

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia

Resepti

300
g
perunoita
3
kpl
porkkanaa
1
kpl
(200 g) kukkakaali
1
kpl
(kesä)sipuli
1
rkl
voita
1
kpl
kasvisliemikuutio
5
dl
vettä
150
g
savusulatejuustoa (esimerkiksi Kuusamon)
5
dl
maitoa
15
kpl
herneenpalkoa
persilja ruukkua
suolaa ja mustapippuria
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.