Soppa365
Vegaaninen keitto sisältää lenssuntappo-trion: kurkumaa, inkivääriä ja valkosipulia. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo</span>
Vegaaninen keitto sisältää lenssuntappo-trion: kurkumaa, inkivääriä ja valkosipulia. Kuva: Sami Repo

Flunssakautena kannattaa vierailla usein luontoäidin lääkekaapilla. Kurkuma, inkivääri ja valkosipuli paitsi helpottavat oireita, myös maistuvat keitossa ihanalta.

Mikään yksittäinen ruoka-aine ei tee ruokavaliosta hyvää tai huonoa, mutta iät ja ajat käytetyillä ja paljon tutkituilla rohdoilla ei voi mennä pieleen. Ota flunssakaudesta niskalenkki yhdistämällä kaikki hyvä samaan soppaan.

Kurkuma kannattaa kuumentaa

Trendimauste kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia, mutta siitä opitaan koko ajan lisää. Kurkuma parantaa ruuansulatusta ja sapen eritystä sekä hillitsee tulehduksia.

Kuivattu kurkumajauhe tai edes raastettu tuore kurkuma eivät ole sellaisenaan parhaita tapoja käyttää kurkumaa. Kurkuman terveyttä tukevat vaikutukset pääsevät parhaiten esiin yhdessä mustapippurin kanssa, sillä mustapippurin sisältämä piperiini tehostaa kurkuman imeytymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös kurkuman lämmittäminen ja sekoittaminen öljyyn parantavat terveellisten ainesosien imeytymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vampyyrin karkottaja on luonnon antibiootti

Ylivoimaisesti tunnetuin tulehdusrohto on valkosipuli, joka avaa hengitysteitä ja poistaa limaa. Sisäisten vaivojen lisäksi rohkeimmat hoitavat valkosipulin avulla ihoa ja hiuksia.

Inkivääri parantaa vastustuskykyä

Inkivääri kuuluu valkosipulin ja kurkuman lisäksi tehokkaisiin luonnontroppeihin. Flunssien torjunnassa sen rooli on ennen kaikkea parantaa vastustuskykyä. Inkivääriä kiitellään myös pahoinvoinnin hillitsemisestä.

Vaikka flunssa iskisi kaikista varotoimenpiteistä huolimatta, lämmittävä mausteinen kasviskeitto toimii vähintäänkin kelpona lohturuokana.

Kurkuma-kaalikeitto

4 annosta

Valmistusaika 20 minuuttia

1 sipuli

 4 valkosipulinkynttä

 1 chili

 3 rkl tuoretta kurkumaa raastettuna (tai 1 rkl kuivattua)

 2 rkl inkivääriä raastettuna

 1 tomaatti

 2 rkl oliiviöljyä

 1 tl korianterinsiemeniä

 1/2 tl juustokuminaa

 1 limetin mehu

 (1 tl suolaa)

Lisäksi

 1 tlk (380g/230g) käyttövalmiita kikherneitä

 100 g täysjyvänuudeleita

 1/2 sallarossa- tai kiinankaalia

 1 ruukku korianteria

 1/2 ruukkua tilliä

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko chili. Kuori ja raasta kurkuma ja inkivääri. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Paista sipulia 2 minuuttia. Laske lieden lämpö keskilämmölle ja lisää valkosipulit, chili, tuore kurkuma ja inkivääri. Paista 1 minuutti. (Jos käytät kuivattua kurkumaa, lisää se vasta muiden kuivien mausteiden kanssa. Kuivattu kurkuma voi liian pitkään paistettuna tuoda ruokaan karvasta makua).
  3. Lisää korianterinsiemenet ja juustokumina kattilaan ja anna niiden kuumentua hetki. Kaada kasvisliemi joukkoon, lisää tomaatit ja kiehauta.
  4. Purista limetin mehu keittoon. Maista ja lisää suolaa maun mukaan
  5. Valuta kikherneet. Lisää ne ja nuudelit keittoon ja anna kuumentua liemessä 5 minuuttia. Pilko kaali ja hienonna yrtit. Lisää ne keittoon juuri ennen ruokailua, jotta kiinankaali pysyy mukavan rapsakkana.

Resepti: Anu Brask, Glorian ruoka & viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla