Viisi helppoa ja huippuhyvää reseptiä arkeen!

Tonnikalaperunasalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

8–10 keitettyä perunaa

1 prk tonnikalaa vedessä

200 g vihreitä papuja

1–2 keltaista paprikaa

1 punasipuli renkaina

2 dl mustia kivettömiä oliiveja

sinappi-öljykastike:

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

1 tl sinappia

ripaus rouhittua mustapippuria

ripaus suolaa

Kuori ja viipaloi perunat. Valuta tonnikala.

Kiehauta pavut nopeasti vähässä vedessä. Halkaise paprikat, poista siemenkota ja suikaloi paprikat.

Kuori ja viipaloi sipuli. Kokoa raaka-aineet kerroksittain tarjoiluvadille tai suoraan annoslautasille.

Valmista kastike sekoittamalla öljyn joukkoon mausteet. Kätevästi ja astioita likaamatta valmistat kastikkeen ravistamalla ainekset sekaisin pienessä lasipurkissa, esimerkiksi tyhjentyneessä oliivipurkissa.

Kaada kastike ohuena nauhana salaatin päälle ja sekoita varovasti.

 
 

Uunilohta ja kurkkujogurttikastiketta

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

noin 700 g kirjolohifileetä

suolaa

rouhittua musta- tai valkopippuria

currya

ripaus chilijauhetta

kurkku-jogurttikastike: puolikas kurkku

2 dl maustamatonta jogurttia

1/2 tl suolaa

1/2 tl sokeria

ripaus kuivattua minttua

tarjoiluun:

noin 250 g basmatiriisiä

(1/2 –1 tl kurkumaa)

Leikkaa kirjolohifilee parin sentin paksuisiksi palasiksi. Laita lohipalat uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele päälle suolaa, pippuria, currya ja chilijauhetta.

Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää.

Valmista riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää keitinveteen halutessasi kurkumaa, se värjää riisin keltaiseksi.

Valmista kastike. Kuori ja raasta kurkku ja valuta siivilässä ylimääräinen neste pois. Sekoita raaste ja mausteet jogurttiin. Anna maustua hetki.

 

 

Possu-nuudeliwokki

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g porsaan ulkofileesuikaleita

150 g nuudeleita (esim. munanuudeleita)

1/2 kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

1 punainen paprika

1 punasipuli

2–3 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

kastike:

2 dl vettä

2 tl maissitärkkelystä

puolikas lihaliemikuutio tai 3/4 rkl

vasikanfondia

1–2 rkl makeaa chilikastiketta

1 rkl soijakastiketta

3/4 tl jauhettua inkivääriä

2 rkl tummaa sokeria

Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta siivilässä.

Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin neljään osaan ja viipaloi. Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Halkaise paprika, poista siemenkota ja suikaloi paprika. Kuori ja viipaloi punasipuli.

Hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna puolet öljystä pannulla ja ruskista lihasuikaleet siinä, pannun koosta riippuen yhdessä tai kahdessa erässä. Siirrä ruskistetut lihasuikaleet pois pannulta. Lisää loput öljystä ja porkkanaviipaleet pannuun.

Paista niitä ensin hetken käännellen, lisää joukkoon muut kasvikset ja jatka paistamista, kunnes ne hieman pehmennevät, mutta ovat rakenteeltaan napakoita.

Sekoita veden joukkoon maissitärkkelys ja mausteet. Jos käytät lihaliemikuutiota, murenna se suoraan pannulle. Lisää kastike kasvisten joukkoon ja anna kiehahtaa.

Lisää pannulle lopuksi nuudelit ja ruskistetut lihasuikaleet. Kuumenna ja tarjoa.

 

 

Sitruunainen kana-kookoskeitto

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

1 punainen paprika

6 dl vettä

1 kanaliemikuutio tai

1 1/2 rkl kanafondia

400 g broilerin rintafileesuikaleita

1/2 pss (100 g) vihreitä pakastepapuja

1 pss (200 g) pakastemaissia

4 dl kookosmaitoa

2–3 rkl kalakastiketta

1 rkl sokeria

1/2–1 tl jauhettua inkivääriä

1/2 dl sitruunamehua

tarjoiluun:

noin 200 g jasmiiniriisiä

Kypsennä lisäkkeenä tarjottava jasmiiniriisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Halkaise paprika, poista siemenkota ja suikaloi tai kuutioi paprika.

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon kanaliemikuutio sekä broileri- ja paprikasuikaleet.

Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes broileri on kypsää.

Lisää joukkoon pavut ja maissit sekä kookosmaito ja mausteet. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia. Tarjoa keittokulhoista jasmiiniriisin kera.

 

 

Tomaattipasta

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

noin 350 g pennepastaa

kastike:

1–2 porkkanaa

pieni pala selleriä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 prk (500 g) paseerattua

tomaattia

1 dl vettä

1 tl oreganoa ja basilikaa tai 2 tl

pizzamaustetta

1 rkl hunajaa

3 rkl tomaattipyreetä

1/2 tl mustapippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja raasta porkkanat ja sellerinpala.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Kuullota kattilassa öljyssä ensin sipulit. Lisää raastetut juurekset, paseerattu tomaatti, vesi ja mausteet ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.

Valuta keitetty pasta ja sekoita kastikkeen joukkoon.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?