Nopea leivonnainen pelastaa, kun vieraat ilmoittavat tulostaan vasta matkalta.

 Mustavalkoinen hihaton mekko, 289 €, Tara Jarmon. Kauluksettomassa jakussa on graafiset linjat, 60 €, Ellos. Kierteinen kaulakoru, 19,95 €, H&M. Kuvat Jouni Harala, Pia Inberg

Me Naisten appelsiinikuppikakku

150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 appelsiinin raastettu kuori
2 tl leivinjauhetta
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl appelsiinimehua

Kuorrutus:
50 g voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1–2 rkl sitruunamehua
appelsiinimehua
koristeluun nonparelleja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon appelsiinin raastettu kuori. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen appelsiinimehun kanssa taikinaan muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi. Annostele taikina paperisiin vuokiin. Paista kakkuja 200 asteessa noin 15 minuuttia kunnes ne ovat kypsiä.

Valmista kuorrute: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Siivilöi sekaan tomusokeri ja sekoita hyvin. Mausta vaniljasokerilla ja lisää sitruunamehu hyvin sekoittaen. Lisää appelsiinimehua kunnes seos on sopivan notkeaa ja vatkaa sileäksi.

Kuorruta ja koristele kakut täysin jäähtyneinä.

Resepti: Mormor Cupcakes -konditoria 


Banaani-toffee, valkosuklaa vai porkkana?

Lisää kuppikakkujen ohjeita täällä.

Pellavansiemenkakku

14 palaa
Valmistusaika: 45 minuuttia

150 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl pellavansiemenrouhetta

Kuorrute:
200 g appelsiininmakuista tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria
appelsiininkuorta koristeluun

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (20 cm). Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakasta vatkaamista jatkaen.

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja siemenet ja lisää seos voi-munavaahtoon.

Levitä taikina vuokaan. Paista uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa.

Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä viisi minuuttia, ennen kuin kaadat sen ulos vuoasta.

Tee kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto kuohkeaksi. Lisää sokerit ja vatkaa seos tasaiseksi. Levitä juustoseos jäähtyneen kakun päälle. Koristele kakku raastetulla appelsiininkuorella.

Tunti vai 20 minuuttia?

Kääretorttu valmistuu hädässäkin, suklaa-pähkinäkakkuun tarvitset tovin enemmän. Katso ohjeet täältä.

Aleksanterit ja prinsessaleivokset valmistuvat kumpikin alle tunnissa. Reseptit löytyvät täältä.

Helppoa ja nopeaa – tee leivonnaiset vuoassa. Täältä löydät browniesien, kaura-omenaruutujen sekä sitruuna- ja hillopalojen ohjeet. 

Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.

Yksinkertainen on kaunista, todistaa ruokakirjailija Emma Ivane. Hänen versiossaan kuuluisasta key lime pie -limepiirakasta on vain kolme ainesosaa.

Klassinen limepiirakka meni uusiksi, kun ruokakirjailija ja kakkutaiteilija Emma Ivane tarttui siihen tuoreessa leivontateoksessaan Vain 3 (Cozy Publishing, 2018). ”Raaka-aineiden määrästä on tingitty, mutta mausta ei ollenkaan”, Emma mainitsee reseptin yhteydessä.

Limepiirakka (key lime pie)

Määrä: 10 palaa

Valmistusaika: 45+45 min sekä 5 h jäähdytys

Ainekset:

  • 200g digestivekeksejä
  • 2 tlk (à 397 g) kondensoitua maitoa
  • 6 limettiä

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjapiirakkavuokaan pohjan muotoinen pala leivinpaperia. 
  2. Murskaa keksit ja sekoita 4 rkl kondensoitua maitoa keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 5 minuutin ajan. 
  3. Sekoita keskenään loput kondensoidusta maidosta, 3 tl limetin raastettua kuorta (varaa lisäksi pieni määrä koristeluun) ja 2 dl mehua. Kaada vuokaan.
  4. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Käännä sitten uuni pois päältä ja jätä piirakka jälkilämpöön 30 minuutiksi.
  5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. 
  6. Nosta piirakka vuoasta  ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele raastetulla limetinkuorella.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.