Syksyn maku tiivistyy mehevään, kirpeään ja makeaan omenaan. Piiras syntyy vartissa, uuniomenat saavat myslihunnun ja paratiisikakku on syntisen hyvää.

Kuvat Pia Inberg

Omenajemmat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

3 pientä omenaa
3/4 dl sokeria
1 1/2 dl mysliä (ei hedelmäpaloja)
1 dl vehnäjauhoja
1 tl inkivääriä
75 g voita

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Poista omenista siemenkodat ja
leikkaa hedelmät noin sentin viipaleiksi. Sekoita viipaleisiin puolet sokerista. Jaa omenat neljään uuninkestävään annosvuokaan tai yhteen isompaan vuokaan.

Sekoita loput sokerista myslin ja vehnäjauhojen kanssa. Lisää inkivääri. Kuutioi voi ja hiero se kuivien aineiden sekaan. Jaa seos omenien päälle. Paista uunissa 12–15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön kanssa.

Paratiisikakku

12 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 dl jogurttia
2 munaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
3 omenaa
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl mantelirouhetta

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, kaneli ja kardemumma yhteen. Yhdistä toisessa astiassa jogurtti, munat ja rypsiöljy. Kaada kosteat aineet jauhoseokseen ja sekoita.
Älä vatkaa taikinaa, vaan sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.

Poista omenista siemenkota, leikkaa hedelmät noin puolen sentin viipaleiksi. Ota puolet omenista ja sekoita fariinisokeri niihin. Kaada puolet taikinasta vuokaan.

Levitä sokerissa pyöritellyt omenaviipaleet väliin ennen kuin kaadat loput taikinasta vuokaan. Asettele jäljelle jääneet omenat kakun päälle ja ripottele pinnalle mantelirouhe. Paista uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Tarjoa kakku vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Kiireisen omenapiiras

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

2 tortillaa (soft tortilla)
1 dl ranskankermaa
1 tl vaniljasokeria
2 pientä omenaa
2 rkl manteli- tai pähkinärouhetta
1 tl kanelia
4 rkl juoksevaa hunajaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita tortillat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sekoita vaniljasokeri ranskankermaan ja levitä seos tortilloille. Leikkaa omenista siemenkodat pois ja viipaloi hedelmät ohuesti. Asettele viipaleet tortilloille. Ripottele mantelirouhe ja kaneli piiraiden päälle. Paista uunin keskitasolla 8–10 minuuttia. Valuta hunaja lämpimien piiraiden päälle.

Vinkki! Saat kovettuneen hunajan juoksevaksi, kun laitat sen muutamaksi sekunniksi mikroon tai pidät purkkia hetken lämpimässä vedessä.

Pidä huolta

  • Kotimaiset omenat ovat herkkiä kolhuille, joten käsittele niitä yhtä varovasti kuin kananmunia. Älä ravistele omenia puusta.
  • Puusta pudonneet omenat, pudokkaat, eivät säily. Tee niistä heti sosetta tai mehua.
  • Varastoi omenat hyvin ilmastoidussa kellarissa. Kellariton jemmaa omppunsa jääkaappiin tai parvekkeelle viltin alle
    pakkaselta suojaan.
  • Talviomenat säilyvät lempeästi paperiin käärittyinä jouluun asti.