Syksyn maku tiivistyy mehevään, kirpeään ja makeaan omenaan. Piiras syntyy vartissa, uuniomenat saavat myslihunnun ja paratiisikakku on syntisen hyvää.

Kuvat Pia Inberg

Omenajemmat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

3 pientä omenaa
3/4 dl sokeria
1 1/2 dl mysliä (ei hedelmäpaloja)
1 dl vehnäjauhoja
1 tl inkivääriä
75 g voita

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Poista omenista siemenkodat ja
leikkaa hedelmät noin sentin viipaleiksi. Sekoita viipaleisiin puolet sokerista. Jaa omenat neljään uuninkestävään annosvuokaan tai yhteen isompaan vuokaan.

Sekoita loput sokerista myslin ja vehnäjauhojen kanssa. Lisää inkivääri. Kuutioi voi ja hiero se kuivien aineiden sekaan. Jaa seos omenien päälle. Paista uunissa 12–15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön kanssa.

Paratiisikakku

12 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 dl jogurttia
2 munaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
3 omenaa
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl mantelirouhetta

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, kaneli ja kardemumma yhteen. Yhdistä toisessa astiassa jogurtti, munat ja rypsiöljy. Kaada kosteat aineet jauhoseokseen ja sekoita.
Älä vatkaa taikinaa, vaan sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.

Poista omenista siemenkota, leikkaa hedelmät noin puolen sentin viipaleiksi. Ota puolet omenista ja sekoita fariinisokeri niihin. Kaada puolet taikinasta vuokaan.

Levitä sokerissa pyöritellyt omenaviipaleet väliin ennen kuin kaadat loput taikinasta vuokaan. Asettele jäljelle jääneet omenat kakun päälle ja ripottele pinnalle mantelirouhe. Paista uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Tarjoa kakku vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Kiireisen omenapiiras

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

2 tortillaa (soft tortilla)
1 dl ranskankermaa
1 tl vaniljasokeria
2 pientä omenaa
2 rkl manteli- tai pähkinärouhetta
1 tl kanelia
4 rkl juoksevaa hunajaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita tortillat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sekoita vaniljasokeri ranskankermaan ja levitä seos tortilloille. Leikkaa omenista siemenkodat pois ja viipaloi hedelmät ohuesti. Asettele viipaleet tortilloille. Ripottele mantelirouhe ja kaneli piiraiden päälle. Paista uunin keskitasolla 8–10 minuuttia. Valuta hunaja lämpimien piiraiden päälle.

Vinkki! Saat kovettuneen hunajan juoksevaksi, kun laitat sen muutamaksi sekunniksi mikroon tai pidät purkkia hetken lämpimässä vedessä.

Pidä huolta

  • Kotimaiset omenat ovat herkkiä kolhuille, joten käsittele niitä yhtä varovasti kuin kananmunia. Älä ravistele omenia puusta.
  • Puusta pudonneet omenat, pudokkaat, eivät säily. Tee niistä heti sosetta tai mehua.
  • Varastoi omenat hyvin ilmastoidussa kellarissa. Kellariton jemmaa omppunsa jääkaappiin tai parvekkeelle viltin alle
    pakkaselta suojaan.
  • Talviomenat säilyvät lempeästi paperiin käärittyinä jouluun asti.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?