Ruokaisa leipä sopii myös evääksi.

Italialainen leipä

12 palaa
Valmistusaika: 1 tunti

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
noin 10 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
1 prk (190 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
20 kpl kivettömiä oliiveja
3 rkl tomaattien öljymarinadia
1 rkl rosmariinia
(hiutalesuolaa)

Täyte:
1 1/2 dl pestoa
500 g grillattuja kasviksia purkista (munakoisoa, paprikaa, artisokan sydämiä)
300 g fetajuustoa
koristeeksi rucolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen. Jätä taikina pehmeäksi. Taputtele taikina käsin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna taikinalevyn kohota liinan alla puoli tuntia.

Pilko tomaatit ja paina ne ja oliivit kohonneeseen taikinaan. Voitele tomaattipurkin öljyllä, ripottele pinnalle rosmariini (ja suola).

Paista leipää 225-asteisessa uunissa keskitasolla paksuudesta riippuen 15–20 minuuttia.

Leikkaa leipälevy 12 palaan. Halkaise palat ja sivele niille pestoa. Pilko kasviksia sopiviksi suupaloiksi ja lado ne leipien väliin. Leikkaa juusto viipaleiksi. Nosta juustopalat kasvisten päälle. Revi koristeeksi rucolaa.

Vietnamilaiset possuleivät

4 isoa leipää
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 pitkää patonkia

Täyte:
200 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 cm inkivääriä
1/2–1 tuore chili
2 dl kiinankaalia
2 rkl kalakastiketta
1/2 rkl seesamiöljyä
2 tl sokeria
2 rkl limettimehua
1 ruukku korianteria

Lisäksi väliin:
1/2 kurkku
1 porkkana
1 dl majoneesia

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna inkivääri ja chili. Leikkaa kiinankaali suikaleiksi.

Kuullota sipulit ja inkivääri pannulla. Lisää liha ja paista se melkein kypsäksi. Lisää chili, kaali, kalakastike, seesamiöljy, sokeri ja limetinmehu ja anna seoksen hautua 5–10 minuuttia. Hienonna korianteri joukkoon. Leikkaa kurkku ja porkkana ohuiksi tikuiksi.

Halkaise patongit ja jaa ne kahtia. Voitele leivät majoneesilla ja täytä lämpimällä tai haalealla lihaseoksella. Ripottele kurkku- ja porkkanatikut lihatäytteen päälle.
 

Vinkki! Voit tehdä täytteen pari päivää etukäteen ja lämmittää sen juuri ennen tarjoilua.

Ranskalaiset kinkkuleivät

12 kpl
Valmistusaika: 20 minuuttia

12 kerrosleipää (esim. kaurapalat)
voita
2 rkl sinappia
4 omenaa
12 viipaletta kinkkua
12 viipaletta emmentaljuustoa

Voitele puolet leivistä voilla ja puolet sinapilla. Kuori omenat ja leikkaa ne viipaleiksi. Nosta kinkku-, juusto ja omenaviipaleet leipien väliin. Grillaa leipägrillissä pari minuuttia. Voit kypsentää leivät myös paistinpannulla. Paina leipiä toisella pannulla tai kattilan pohjalla paistamisen aikana, jotta lämpö leviää leipään tehokkaasti.

Ruotsalaiset lohileivät

12 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

6 munaa
12 näkkileipää
300–400 g graavi- tai
kylmäsavulohta viipaleina
15 cm purjoa
150 g punajuuriviipaleita (säilyke)
voita

Kastike:
1/2 klementiini
2 rkl sinappia
3 rkl öljyä
2 rkl silputtua tilliä

Keitä munia vedessä noin 8 minuuttia. Jäähdytä ja kuori ne.
Tee kastike. Purista klementiinistä mehu ja vatkaa sinapin ja öljyn kanssa yhteen. Mausta tillillä.

Kuori munat ja leikkaa viipaleiksi. Pese purjo ja leikkaa se renkaiksi. Nosta leivät, kala ja munaviipaleet tarjoiluvadille. Pane purjorenkaat, punajuuret ja kastike – sekä voi – tarjolle eri astioihin. Anna ruokailijoiden itse rakentaa voileivät.