Leipä on hyvää. Nakit ovat hyviä. Yhdessä ne vasta hyviä ovatkin.

Kuvat Pia Ingberg

Härmän hodari

4 kpl
Valmistusaika: 20 minuuttia

4 kaurasämpylää
4 nakkia

Kurkkulisuke:
1/2 kurkku
1 rkl väkiviinaetikkaa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl tilliä hienonnettuna

Sipulilisuke:
1 sipuli
2 tl öljyä
1 tl sokeria

Kastike:
1/2 dl kermaviiliä
1 tl sinappia
1/4 tl suolaa

Tee ensin kurkkulisuke. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet purkkiin etikan, suolan ja sokerin kanssa. Sulje kansi ja ravista. Anna kurkkujen odottaa muiden valmistelujen ajan.
Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna öljy pannulla ja hauduta siinä sipuleita 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta lämpöä, lisää sokeri ja paista vielä pari minuuttia, kunnes sipulit saavat väriä.

Sekoita kastike yhdistämällä kermaviili, sinappi ja suola.
Lämmitä sämpylät ja nakit. Pane nakit sämpylöiden sisään. Hienonna tilli ja ripottele se kurkuille. Lado kurkut ja sipulit hodareiden väliin. Valele päälle kermaviilikastiketta.

American hot dog

4 kpl
Valmistusaika: 20 minuuttia

4 hot dog -sämpylää
4 nakkia
100 g Kippari-savujuustoa
1 dl ruokakermaa
4 viipaletta pekonia
4 rkl amerikan kurkkusalaattia (valmista kaupasta)
3 rkl jalapenoja
2 rkl paahdettua sipulirouhetta (valmista kaupasta)

Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kermaa ja juustokuutioita kattilassa, kunnes juusto sulaa.

Paista tai grillaa pekonit rapeiksi. Leikkaa ne pieniksi paloiksi.
Kuumenna sämpylät ja nakit. Täytä sämpylät nakeilla, pekonilla ja kurkkusalaatilla. Valuta päälle juustokastike ja ripottele pinnalle jalapenot ja sipulirouhe.

Bremenin kuuma koira

4 kpl
Valmistusaika: 10 minuuttia

4 bratwurstia
4 kokojyväsämpylää
2 dl hapankaalia
1/2 dl sinappimajoneesia (dijonnaise)

Paista makkarat pannulla vähässä rasvassa tai grillaa ne kypsiksi. Halkaise sämpylät ja lämmitä puoliskot höyryttämällä tai mikrossa.

Sivele sinappimajoneesi leiville. Täytä sämpylät makkaralla ja hapankaalilla.

Perro caliente

4 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 hot dog -sämpylää
4 (tulisesti maustettua) nakkia
1/2–1 avokado
1 tomaatti
1/2 dl valmista taco-kastiketta
1/2 dl tuoretta korianteria

Leikkaa avokado ja tomaatti pieniksi kuutioiksi. Lämmitä sämpylät ja kuumenna nakit. Pane nakit sämpylöiden sisään, lusikoi avokado- ja tomaattikuutiot mausteeksi. Lusikoi päälle taco-kastiketta. Hienonna korianteri ja jaa se hodareihin mausteeksi.

Ammattilaisen neuvot

Meri-Tuuli Lindström pyörittää Helsingissä Nakki Tehtaanmyymälä -kahvilaa, jossa tarjotaan lauantaisin hodareita.

  • Sämpylän pitää olla kuuma ja pehmeä. Lämmittäminen onnistuu kiehuvan vesikattilan päällä lävikössä. Muista pitää kansi päällä.
  • Nakin lihapitoisuuden on hyvä olla yli 80 prosenttia, joten unohda tusinanakit. Myös tuoremakkarat, bratwurstit ja soijanakit sopivat hot dogeihin.
  • Ketsuppi ei saa olla liian makea eikä neilikkainen. Heinz toimii aina.
  • Sinapiksi kannattaa valita vähän tulinen ja makea. Suomalainen on parasta.
  • Lisukkeiksi sopivat myös tuoreet ainekset, kuten mummon kurkut, pinaatti ja tomaatti.
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.