Talvisissa cocktaileissa maistuvat inkivääri, tee ja puolukat.

Kaiken ei tarvitse olla niin vahvaa. Myös viinistä tai kuohuvasta sekoitetut juomat maistuvat drinkki-intoilijoille.

GT ja julep ovat cocktaileista kuumimmat. Klassikkococktaileja on helppo muunnella sesongin mukaan.

Tee maistuu cocktaileissa ja kiinnostaa juomapuolella muutenkin. Vuosikerta-Blossa sai makunsa perinteisestä earl greystä, mutta cocktaileihin käyvät myös vihreä tee ja rooibos.

Inkiväärijulep

2 juomaa, valmistusaika 15 min

2 cm:n pala

inkivääriä

1 sitruuna

½ ruukkua tuoretta minttua

2 rkl sokeria

¾ dl viskiä

lisäksi

jääpaloja

1. Leikkaa inkivääri siivuiksi. Huuhdo sitruuna ja lohko se kuuteen osaan. Säästä halutessasi sitruunaa myös koristeeksi. Irrota mintusta kourallinen lehtiä.

2. Laita inkiväärisiivut, sitruunalohkot, mintunlehdet ja sokeri korkeareunaiseen kulhoon. Murskaa puukauhalla tai cocktailmurskaimella sitruunasta, inkivääristä ja mintusta maut esiin. Mittaa viski ja muutama jääpala astiaan ja sekoita hyvin pitkävartisella lusikalla.

3. Täytä kaksi lasia väljästi jääpaloilla. Kaada juoma laseihin siivilän läpi. Koristele mintunlehdillä ja sitruunasiivulla.

  

Valkoviinitee

2 juomaa, valmistusaika 15 min

2 dl vettä

2 kanelitankoa

2 teepussia, esimerkiksi earl grey

2 rkl hunajaa

½ sitruunaa

2 dl valkoviiniä

1. Mittaa vesi ja kanelitangot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, nosta pois hellalta ja uuta tee. Sekoita joukkoon hunaja. Leikkaa sitruuna kahteen osaan.

2. Kaada valkoviini laseihin, purista sitruunalohkosta mehu ja täytä lasi kuumalla teellä. Koristele kanelitangolla.

  

Kuohuva mustaherukkacocktail

2 juomaa, valmistusaika 5 min

½ dl mustaherukoita

1 dl glögiä

4 jääpalaa

kuohuviiniä

koristeluun

mustaherukoita

1. Laita mustaherukat, glögi ja jääpalat cocktailravistimeen tai kannelliseen lasipurkkiin. Ravista ne hyvin sekaisin niin, että mustaherukat rikkoutuvat kunnolla.

2. Valuta ravistimesta tai lasipurkista juoma laseihin niin, että jääpalat eivät humpsahda laseihin. Täytä lasit loppuun kuohuviinillä. Koristele mustaherukoilla.

Talvinen gin tonic

2 juomaa, valmistusaika 5 min

3 dl jääpaloja

½ limetti

¾ dl giniä

1 ½ dl tonic-vettä

2 rkl puolukoita

2 oksaa rosmariinia

1. Laita jääpalat kahteen lasiin. Sekoita lusikalla niin, että lasin reunat huurtuvat. Leikkaa limetin puolikas kahteen osaan.

2. Jos lasin pohjalle on muodostunut vettä, kaada se pois. Purista limetin mehu laseihin ja mittaa gini heti perään. Kaada tonic-vesi laseihin lasin reunaa pitkin lasia kallistaen. Ripottele puolukat koristeeksi. Lyö rosmariininoksaa kerran kämmentä vasten, jotta saat tuoksun esiin. Koristele juoma oksalla.

 

Granaattiomenamojito

2 juomaa, valmistusaika 15 min

¼ granaattiomena

2 limettiä

½ ruukku minttua

2 rkl ruokosokeria

¾ dl vaaleaa rommia

1 ½ dl granaattiomenamehua

hiilihapotettua kivennäisvettä

lisäksi

jääpaloja

1. Irrota granaattiomenasta siemenet ja laita ne odottamaan koristelua.

2. Leikkaa limetit kahdeksaan osaan. Irrotta mintusta pari kourallista lehtiä.

3. Laita puolet limettipaloista ja mintusta toiseen lasiin ja puolet toiseen. Mittaa molempiin ruokalusikallinen sokeria. Murskaa limettejä ja minttuja puukauhalla tai cocktailmurskaimella muutaman kerran.

4. Lisää rommi, jääpalat, granaattiomenamehu ja sekoita. Viimeistele tilkalla kivennäisvettä ja granaattiomenan siemenillä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?