Aprikoosista tulee grillissä makea ja mehevä. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Aprikoosista tulee grillissä makea ja mehevä. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Hedelmävartaat, pizza ja grillimunakkaat tuovat vaihtelua grillin peruseväisiin.

Maissi, makkara, halloumijuusto – niin nähty. Olet jo saattanut törmätä tämän kesän grillihittiin eli pekoniin käärittyyn raparperiin. Keräsimme muut omaperäiset grilliherkut:

1. Avokado

Lämpimän avokadon maku ei iske kaikkiin, sillä se on hieman maanläheisempi kuin kypsentämättömän hedelmän. Jos tykästyt, grillattu avokado on mahtava välipala tai lisuke.

Halkaise avokadot ja poista kivet. Mausta puolikkaat esimerkiksi sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Laske ne leikkuupinta alaspäin grillin parilalle. Grillaa minuutti tai pari, kunnes saat kauniin paistopinnan.

Lusikoi halutessasi grillatuille avokadoille täytettä. Kokeile esimerkiksi Soppa365:n tahnaa fetasta, saksanpähkinärouheesta, sitruunankuoresta ja hunajasta.

Lue myös: 6 yllättävää tapaa herkutella avokadolla

2. Nektariini tai persikka

Moni makeakin hedelmä sopii erinomaisesti grilliin. Hedelmä kannattaa grillata nopeasti, jotta sen raikkaus säilyy.

Grillattu nektariini tai persikka maistuu ihanalta esimerkiksi feta- tai halloumisalaatissa. Jos taas kaipaat helppoa jälkiruokaa, kokeile thaimaalaisia hedelmävartaita. Vartaat saavat makua limetistä ja sitruunaruohosta. Syö ne sellaisinaan tai tiputtele mehevät hedelmäpalat jäätelökulhoihin.

Värikkäät hedelmävartaat tuoksuvat Thaimaalta. Kuva: Sanoma-arkisto / Mikko Hannula
Värikkäät hedelmävartaat tuoksuvat Thaimaalta. Kuva: Sanoma-arkisto / Mikko Hannula

3. Aprikoosi

Me Naisten ruokatoimittajan Riikka Väliahteen brunssiherkussa aprikoosi saa kaverikseen manteleita, kanelia ja jogurttia. Tästä määrästä riittää neljälle.

Rouhi 1 dl kuorellisia manteleita karkeaksi veitsellä. Sekoita 8 dl maustamatonta jogurttia, 2 tl kanelia ja mantelit keskenään. Leikkaa 8 aprikoosia puoliksi ja grillaa leikkuupintoihin grilliraidat niin, että hedelmäliha pehmenee hieman. Lusikoi jogurttiseos kulhoihin, nostele aprikoosit päälle ja viimeistele valuttamalla päälle 2 rkl juoksevaa hunajaa.

4. Vesimeloni

Myös grillattu vesimeloni toimii sekä suolaisen että makean kanssa. Kokeile esimerkiksi Soppa365:n reseptiä, jossa grillatusta vesimelonista syntyy herkullinen salaatti. Se saa makua fetasta tai ricotasta, vaaleasta balsamicosta ja punasipulista.

Jos mielesi tekee raikasta jälkiruokaa, tarjoa grillatut vesimeloniviipaleet esimerkiksi tuoreen mintun ja vaahdotetun kookoskerman kera.

Lue myös: Ei enää pelkkiä viipaleita: 4 uutta herkkua vesimelonista

5. Banaani

Jos grillatun banaanin ja suklaan yhdistelmä ei taltuta makeanhimoa, niin ei sitten mikään.

Banaanin voi grillata kuorineen. Nosta se ritilälle ja grillaa, kunnes banaani on lähes musta. Tarjoa banaanit lämpiminä jäätelön ja suklaakastikeen tai vaahterasiirapin kera.

Voit myös tehdä kuorimattomaan banaaniin viillon ennen grillausta ja täyttää sen suklaapaloilla tai vaikka suklaa-pähkinälevitteellä (esimerkiksi Nutella).

6. Ananas

Grillaa ananaspaloja tai -viipaleita hetki, kunnes saat niihin kivat raidat. Nauti suolaisen ruoan lisukkeena tai esimerkiksi jäätelön kanssa. Kookosjäätelö ja ananas ovat ihanan eksoottinen pari.

Nopeakin grillissä kypsennys auttaa, jos suu menee rikki ananaksen syömisestä. Lue myös, miksi ananas saa suun kirvelemään ja miten muuten sen voi välttää.

7. Salaatti

Grillattu salaatti muistuttaa aasialaisista ruoista, joissa käytetään usein sitä myös kypsennettynä.

Esimerkiksi caesarsalaatista tuttu rapsakka romaine sopii loistavasti grilliin. Leikkaa salaatti pituussuunnassa puoliksi, voitele puolikkaat oliiviöljyllä ja grillaa leikkuupinta alaspäin pari minuuttia. Mausta grillattu salaatti esimerkiksi suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla ja tarjoile lisukkeena. Grillatun salaatin päälle voi myös kasata täytteitä tai kastiketta.

8. Munakas

Munakkaankin voi kypsentää grillissä, esimerkiksi metallisissa muffinivuoissa tai jättiherkkusienen tai paprikan sisällä. Tämän ohjeen makeaksi paahtuva paprika ja suolainen parmesaanijuustomunakas ovat valloittava kaksikko.

Grillatut paprikamunakkaat yllättävät vaikka brunssipöydässä. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Grillatut paprikamunakkaat yllättävät vaikka brunssipöydässä. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

9. Pizza

Grillissä pizzan pohjasta tulee rapea ja täytteestä mehevä. Tästä jutustamme löydät grillipitsapohjan, tomaattikastikkeen ja täytevaihtoehdot neljään erilaiseen pohjaan. Kokeile esimerkiksi trendikästä valkoista pizzaa ilman tomaattikastiketta tai katkarapu-vuohenjuustopizzaa.

10. Granola

Maistuisiko luksusaamupala tai terveellinen jälkkäri? Sekoita kulhossa 5 dl kaurahiutaleita, 1 dl kauraleseitä, 0,5 dl hunajaa, 2 rkl rypsiöljyä, 1 tl kanelia ja ripaus suolaa. Levitä foliolle reilusti rypsiöljyä ja lusikoi granola päälle. Öljy estää granolan takertumisen folioon. Paketoi nyytiksi ja grillaa välillä nyyttiä ravistellen noin 10 minuuttia, kunnes granola on saanut kauniin kullanruskean värin.

Kypsentämisen jälkeen voit lisätä mukaan esimerkiksi kuivattuja marjoja tai hedelmiä tai kookoshiutaleita, sillä ne palavat helposti grillissä. Nauti grillattu granola jäätelön tai jogurtin sekä marjojen kera.

Jos granolaa jää yli, säilytä sitä huoneenlämmössä ilmatiiviissä purkissa. Seos säilyy noin kuukauden.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.