Raparperipiirakka kuuluu alkukesän hittiruokiin. Kuva: Colourbox
Raparperipiirakka kuuluu alkukesän hittiruokiin. Kuva: Colourbox

Suosituimmat Google-hakusanat paljastavat, mitä kesäherkkuja suomalaiset hamuavat.

Grillissä paistuu lohi ja parsa. Leivonnaiset täytetään mansikoilla ja raparperilla. Näin suomalaiset herkuttelevat kesän kynnyksellä – ainakin jos Google-hakuja on uskominen.

Hakukonejätti Google selvitti, mitä ruokia suomalaiset hakivat netistä toukokuussa. Listalle ovat päässeet sanat, joita googlattiin toukokuussa tavallista enemmän eli jotka nousivat ruokahakujen trendikkäimmiksi.

Tässä on seitsemän eniten nousukiidossa olevaa ruokaa resepteineen.

 

1. Grillattu lohi

Lohi ei petä. Me Naisten klassikkoreseptissä se saa makua timjamista ja sitruunasta.

Lue myös: 6 herkkua grillistä

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

 

2. Coleslaw – amerikkalainen kaalisalaatti

Grilliruuan lisukkeena coleslaw on vailla vertaa!

Kokeile erikoisempaa punakaali-savukalkkuna-coleslaw'ta tai katso perinteisen coleslaw'n resepti tämän jutun lopusta.

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

 

3. Grillattu parsa

Parsa maistuu erityisen herkulliselta alkukesästä, suoraan grillistä otettuna.  Jos haluat tuunata sitä, kokeile tätä kalifornialaista parsaherkkua. Tuore parsa, ilmakuivattu kinkku ja balsamicosiirappi muodostavat täydellisen kolmikon. Helppoa ja herkullista!

Suosittelemme: Näin kypsennät täydellistä parsaa ja 10 suussasulavaa parsareseptiä

Kuva: Maija Koski
Kuva: Maija Koski

 

4. Keitetyt uudet perunat

Uudet perunat maistuvat sellaisenaan, mutta jos kaipaat klassikkoherkkuun jotain uutta, kannattaa kokeilla herkullista pussikikkaa.

Entäpä: joko tunnet tämän reseptin? Kokkaa uudet perunat kiinalaisittain

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

 

5. Maitohorsma

”Maitohorsman verso kasvaa maasta parsan näköisenä pötkylänä ja sitä voi käyttää samaan tapaan: ryöppää, valuta ja paista pannulla. Kerää vain alle 20-senttisiä versoja, sillä sitä pidemmät tuntuvat puumaisilta.”

Lähde: Villiyrttiasiantuntija Toini Kumpulainen Menaiset.fissä.

Lue koko juttu: Keitä ja friteeraa – kokkaa rikkaruohoista herkkuja

 

6. Mansikkakakku

Jokaisella on mielessään oma versio tästä herkusta, jossa pitää olla ainakin mansikoita ja kermaa. Miltä kuulostavat minikakut, jotka syntyvät kätevästi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa?

Klassisen mansikkakakun ohjeen löydät täältä.

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

 

7. Raparperipiirakka

Raparperipiirakka on alkukesän varma leivonnainen, joka sopii niin juhlaan kuin arkeen. Google-hauissa nousivat toukokuussa kärkeen myös raparperimehu ja -hillo.

Kokeile mummin mieletöntä raparperipiirasta – reseptin löydät tästä.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Resepti

Coleslaw-kaalisalaatti

Valmistusaika: 15 minuuttia

  • 600 g kaalia
  • 1 porkkana
  • 1 omena

Kastike:

  • 1 dl ranskankermaa
  • ½ dl majoneesia
  • 2 tl viinietikkaa
  • ½ rkl dijon-sinappia
  • 1 tl sokeria
  • ¼ tl suolaa

1. Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja omena ja raasta ne karkeaksi raasteeksi.
2. Sekoita ranskankerman joukkoon majoneesi, etikka, sinappi, sokeri ja suola.
3. Nosta kasvikset isoon kulhoon. Kaada päälle kastike ja sekoita hyvin. Peitä kulho ja nosta viileään maustumaan vähintään tunniksi.
Lähde: Me Naiset

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.