Mausteisen ja täyteläisen kanaliemen kanssa sopivat raikkaat ja rapeat vihreät kasvikset sekä yrtit. Jos et saa käsiisi paksoita, korvaa se kiinankaalilla.
Mausteisen ja täyteläisen kanaliemen kanssa sopivat raikkaat ja rapeat vihreät kasvikset sekä yrtit. Jos et saa käsiisi paksoita, korvaa se kiinankaalilla.

Pitkään hautuva pho-keitto on helpompi tehdä kuin luulitkaan. Trendikkään sopan avain on huumaavan ihana liemi, joka tarjotaan vapaavalintaisten lisukkeiden kera.

Vietnamilainen pho-keitto on yhdistelmä Aasian mausteita ja siirtomaa-ajan ranskalaista keittotaitoa.

Ranskalaisen keittiön pot-au-feu, tulella valmistettu lihapata, muistuttaakin paljon tätä ihanaa soppaa: molemmissa ruuissa liemi valmistetaan luisesta lihasta ja mausteista huolellisesti hauduttamalla. Molemmat myös tarjoillaan lisukevalikoiman kera.

Phon idea ja maku ovat liemessä, ruokaisuuden siihen tuovat nuudelit.

Phon idea ja maku ovat liemessä, ruokaisuuden siihen tuovat nuudelit. Muut lisukkeet kukin syöjä voi valita makunsa mukaan. Keittokulhon viimeistelevät yrtit, chili ja limetti.

Perinteinen pho valmistuu keittämällä pitkään häränhäntäpaloja ja mausteita. Näillä resepteillä keitto syntyy perinteistä ketterämmin. Liemen syvän maun ja vahvan värin taika on siinä, että paahdat sipulit, inkiväärit ja mausteet kunnolla ennen keittämistä. Jos keität lientä tuplamäärän, voit jemmata loput pakastimeen seuraavaa herkuttelua varten.

Kana-pho-liemi (Phõ Ga)

4 annosta

valmistusaika 2 tuntia

2 1/2 l vettä

1 pkt (800 g) broilerinkoipia

2 keltasipulia

50 g inkivääriä

5 neilikkaa

4 kardemumman kotaa

1 kanelitanko

1 tl kokonaisia mustapippureita

4 tähtianista

1 rkl sokeria

1 rkl suolaa

3 rkl kalakastiketta

1. Mittaa vesi kattilaan ja laita broilerinkoivet veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Halkaise sipulit kuorineen, viipaloi inkivääri isoiksi paloiksi ja lisää veteen.

2. Paahda mausteita kuivalla kuumalla kannulla 2–3 minuutin ajan ja lisää ne liemeen. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Keitä lientä pienellä lämmöllä 30–40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luista. Kuori vaahto pois tarpeen mukaan.

3. Nosta koivet liemestä. Anna jäähtyä hetki ja riivi liha irti luista. Laita lihat sivuun odottamaan annosten kokoamista ja laita luut takaisin liemeen porisemaan vielä tunniksi.

4. Kun liemi on kiehunut ja keittynyt kasaan, siivilöi se ja laita takaisin kattilaan kananlihan kanssa. Mausta kalakastikkeella ja kuumenna.

Lisukkeet kana-pho-kulhoihin

4 annosta

valmistusaika 15 min

lihat liemeen käytetyistä broilerinkoivista

1 pkt (250 g) riisinuudelia (esim: Santa Maria)

2 kevätsipulinvartta

1 iso tai 4 pientä paksoita

1 ps (150 g) sokeriherneitä

1 ruukku korianteria

1 ruukku minttua

1 ruukku herneenversoja

1 limetti

+ paahdettuja sipuleita

1. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kevätsipuli, paksoit ja sokeriherneet. Hienonna yrtit. Lohko lime neljään osaan.

2. Kasaa annokset: jaa nuudelit neljään kulhoon. Ripottele päälle kevätsipuleita, paksoita, reilusti yrttejä ja herneenversoja. Kaada päälle kiehuvan kuumaa lientä ja jaa kananlihapalat kulhoihin.

3. Koristele keitto muutamilla yrttilehdillä, limetinlohkolla ja paahdetuilla sipuleilla. Tarjoile heti höyryävän kuumana.

Kasvis-pho-liemi

4 annosta

valmistusaika 1 tunti

2 punasipulia

50 g inkivääriä

1 rasia siitakesieniä

1 sitruunaruoho

4 tähtianista

2 kanelitankoa

4 fenkolinsiemeniä

1/2 tl rouhittua kardemummaa

1 rkl korianterinsiemeniä

2 rkl öljyä

2 l kasvislientä

4 limetinlehteä

2 rkl hoi sin -kastiketta tai soijaa

1. Halkaise sipulit ja inkivääri. Viipaloi sienet muutamaan palaan. Halkaise sitruunaruoho.

2. Kuumenna keittolevy kuumaksi. Laita kuuman levyn päälle pala alumiinifoliota ja asettele sipuli- ja inkivääripalat sen päälle leikkauspinta alaspäin. Paahda niitä folion päällä muutama minuutin ajan kunnes pinta on tummunut. Nosta sivuun hetkeksi. Voit tehdä paahtamisen myös kuivalla paistinpannulla tai kuumassa uunissa – pääasia on, että sipulit ja inkiväärit paahtuvat kunnolla.

3. Nosta kattila liedelle. Sekoittele mausteita kattilassa muutama minuutti, että niiden maut aukeavat. Lisää öljy kattilaan. Ruskista sieniä kuumassa öljyssä oikein kunnolla 5–8 minuutin ajan. Lisää sitruunaruoho, paahdetut sipulit ja inkivääri. Kaada kasvisliemi kattilaan, lisää limetinlehdet ja hoi sin -kastike tai soija. Kuumenna kiehuvaksi.

4. Keitä lientä hiljaisella lämmöllä 30–40 minuuttia. Mitä pidempään keität, sen syvemmiksi liemen maut hautuvat. Siivilöi liemi ja kaada se takaisin kattilaan.


Pitkään uunissa paahdetut herkkusienet ovat kuin kasvissyöjän lihaa. Niissä on intensiivisen umaminen maku. Keitto kevenee, jos korvaat osan nuudeleista kesäkurpitsalla.
Pitkään uunissa paahdetut herkkusienet ovat kuin kasvissyöjän lihaa. Niissä on intensiivisen umaminen maku. Keitto kevenee, jos korvaat osan nuudeleista kesäkurpitsalla.

 


Lisukkeet kasvis-pho-kulhoihin

4 annosta

valmistusaika 15 min

½ pkt riisinuudelia

(esim. Santa Maria)

1 kesäkurpitsa

2 porkkanaa

noin 200 g punakaalia

1 nippu retiisejä

2 kevätsipulinvartta

2 dl mungpavun ituja

1 ruukku thaibasilikaa

1 ruukku korianteria

+ paahdettuja herkkusieniä ja sriracha-kastiketta

1. Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Suikaloi kesäkurpitsat pitkiksi ohuiksi suikaleiksi esim. julienneraudalla tai kuorimaveitsellä. Suikaloi porkkanat ja kaali ohuiksi siivuiksi. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipulinvarret.

3. Huuhtele mungpavut juoksevan veden alalla ja valuta.

4. Annostele kulhojen pohjalle nuudelit ja reilusti kesäkurpitsasuikaleita. Lisää muita vihanneksia maun mukaan.

5. Kaada kulhoon kiehuvan kuuma kasvis-pho-liemi ja koristele reilulla määrällä tuoreita yrttejä. Nosta pinnalle muutamia paahdettuja sieniä.

Hitaasti paahdetut herkkusienet

valmistusaika 2 tuntia

2 rasiaa herkkusieniä

2 dl öljyä

½ tl suolaa

1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.

2. Kumoa herkkusienet kulhoon. Kaada päälle öljyä, mausta suolalla ja sekoita hyvin.

3. Levitä sienet uunipellille. Kypsennä uunissa 1 tunti. Sekoita ja kypsennä lisää vielä noin tunti sienien koosta riippuen, kunnes sienet ovat kutistuneet ja tiivistyneet.

4. Anna sienien jäähtyä kokonaan ennen käyttöä. Ne säilyvät jääkaapissa tiiviisti kannella peitettynä jopa kaksi viikkoa.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.