Mausteisen ja täyteläisen kanaliemen kanssa sopivat raikkaat ja rapeat vihreät kasvikset sekä yrtit. Jos et saa käsiisi paksoita, korvaa se kiinankaalilla.
Mausteisen ja täyteläisen kanaliemen kanssa sopivat raikkaat ja rapeat vihreät kasvikset sekä yrtit. Jos et saa käsiisi paksoita, korvaa se kiinankaalilla.

Pitkään hautuva pho-keitto on helpompi tehdä kuin luulitkaan. Trendikkään sopan avain on huumaavan ihana liemi, joka tarjotaan vapaavalintaisten lisukkeiden kera.

Vietnamilainen pho-keitto on yhdistelmä Aasian mausteita ja siirtomaa-ajan ranskalaista keittotaitoa.

Ranskalaisen keittiön pot-au-feu, tulella valmistettu lihapata, muistuttaakin paljon tätä ihanaa soppaa: molemmissa ruuissa liemi valmistetaan luisesta lihasta ja mausteista huolellisesti hauduttamalla. Molemmat myös tarjoillaan lisukevalikoiman kera.

Phon idea ja maku ovat liemessä, ruokaisuuden siihen tuovat nuudelit.

Phon idea ja maku ovat liemessä, ruokaisuuden siihen tuovat nuudelit. Muut lisukkeet kukin syöjä voi valita makunsa mukaan. Keittokulhon viimeistelevät yrtit, chili ja limetti.

Perinteinen pho valmistuu keittämällä pitkään häränhäntäpaloja ja mausteita. Näillä resepteillä keitto syntyy perinteistä ketterämmin. Liemen syvän maun ja vahvan värin taika on siinä, että paahdat sipulit, inkiväärit ja mausteet kunnolla ennen keittämistä. Jos keität lientä tuplamäärän, voit jemmata loput pakastimeen seuraavaa herkuttelua varten.

Kana-pho-liemi (Phõ Ga)

4 annosta

valmistusaika 2 tuntia

2 1/2 l vettä

1 pkt (800 g) broilerinkoipia

2 keltasipulia

50 g inkivääriä

5 neilikkaa

4 kardemumman kotaa

1 kanelitanko

1 tl kokonaisia mustapippureita

4 tähtianista

1 rkl sokeria

1 rkl suolaa

3 rkl kalakastiketta

1. Mittaa vesi kattilaan ja laita broilerinkoivet veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Halkaise sipulit kuorineen, viipaloi inkivääri isoiksi paloiksi ja lisää veteen.

2. Paahda mausteita kuivalla kuumalla kannulla 2–3 minuutin ajan ja lisää ne liemeen. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Keitä lientä pienellä lämmöllä 30–40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luista. Kuori vaahto pois tarpeen mukaan.

3. Nosta koivet liemestä. Anna jäähtyä hetki ja riivi liha irti luista. Laita lihat sivuun odottamaan annosten kokoamista ja laita luut takaisin liemeen porisemaan vielä tunniksi.

4. Kun liemi on kiehunut ja keittynyt kasaan, siivilöi se ja laita takaisin kattilaan kananlihan kanssa. Mausta kalakastikkeella ja kuumenna.

Lisukkeet kana-pho-kulhoihin

4 annosta

valmistusaika 15 min

lihat liemeen käytetyistä broilerinkoivista

1 pkt (250 g) riisinuudelia (esim: Santa Maria)

2 kevätsipulinvartta

1 iso tai 4 pientä paksoita

1 ps (150 g) sokeriherneitä

1 ruukku korianteria

1 ruukku minttua

1 ruukku herneenversoja

1 limetti

+ paahdettuja sipuleita

1. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kevätsipuli, paksoit ja sokeriherneet. Hienonna yrtit. Lohko lime neljään osaan.

2. Kasaa annokset: jaa nuudelit neljään kulhoon. Ripottele päälle kevätsipuleita, paksoita, reilusti yrttejä ja herneenversoja. Kaada päälle kiehuvan kuumaa lientä ja jaa kananlihapalat kulhoihin.

3. Koristele keitto muutamilla yrttilehdillä, limetinlohkolla ja paahdetuilla sipuleilla. Tarjoile heti höyryävän kuumana.

Kasvis-pho-liemi

4 annosta

valmistusaika 1 tunti

2 punasipulia

50 g inkivääriä

1 rasia siitakesieniä

1 sitruunaruoho

4 tähtianista

2 kanelitankoa

4 fenkolinsiemeniä

1/2 tl rouhittua kardemummaa

1 rkl korianterinsiemeniä

2 rkl öljyä

2 l kasvislientä

4 limetinlehteä

2 rkl hoi sin -kastiketta tai soijaa

1. Halkaise sipulit ja inkivääri. Viipaloi sienet muutamaan palaan. Halkaise sitruunaruoho.

2. Kuumenna keittolevy kuumaksi. Laita kuuman levyn päälle pala alumiinifoliota ja asettele sipuli- ja inkivääripalat sen päälle leikkauspinta alaspäin. Paahda niitä folion päällä muutama minuutin ajan kunnes pinta on tummunut. Nosta sivuun hetkeksi. Voit tehdä paahtamisen myös kuivalla paistinpannulla tai kuumassa uunissa – pääasia on, että sipulit ja inkiväärit paahtuvat kunnolla.

3. Nosta kattila liedelle. Sekoittele mausteita kattilassa muutama minuutti, että niiden maut aukeavat. Lisää öljy kattilaan. Ruskista sieniä kuumassa öljyssä oikein kunnolla 5–8 minuutin ajan. Lisää sitruunaruoho, paahdetut sipulit ja inkivääri. Kaada kasvisliemi kattilaan, lisää limetinlehdet ja hoi sin -kastike tai soija. Kuumenna kiehuvaksi.

4. Keitä lientä hiljaisella lämmöllä 30–40 minuuttia. Mitä pidempään keität, sen syvemmiksi liemen maut hautuvat. Siivilöi liemi ja kaada se takaisin kattilaan.


Pitkään uunissa paahdetut herkkusienet ovat kuin kasvissyöjän lihaa. Niissä on intensiivisen umaminen maku. Keitto kevenee, jos korvaat osan nuudeleista kesäkurpitsalla.
Pitkään uunissa paahdetut herkkusienet ovat kuin kasvissyöjän lihaa. Niissä on intensiivisen umaminen maku. Keitto kevenee, jos korvaat osan nuudeleista kesäkurpitsalla.

 


Lisukkeet kasvis-pho-kulhoihin

4 annosta

valmistusaika 15 min

½ pkt riisinuudelia

(esim. Santa Maria)

1 kesäkurpitsa

2 porkkanaa

noin 200 g punakaalia

1 nippu retiisejä

2 kevätsipulinvartta

2 dl mungpavun ituja

1 ruukku thaibasilikaa

1 ruukku korianteria

+ paahdettuja herkkusieniä ja sriracha-kastiketta

1. Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Suikaloi kesäkurpitsat pitkiksi ohuiksi suikaleiksi esim. julienneraudalla tai kuorimaveitsellä. Suikaloi porkkanat ja kaali ohuiksi siivuiksi. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipulinvarret.

3. Huuhtele mungpavut juoksevan veden alalla ja valuta.

4. Annostele kulhojen pohjalle nuudelit ja reilusti kesäkurpitsasuikaleita. Lisää muita vihanneksia maun mukaan.

5. Kaada kulhoon kiehuvan kuuma kasvis-pho-liemi ja koristele reilulla määrällä tuoreita yrttejä. Nosta pinnalle muutamia paahdettuja sieniä.

Hitaasti paahdetut herkkusienet

valmistusaika 2 tuntia

2 rasiaa herkkusieniä

2 dl öljyä

½ tl suolaa

1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.

2. Kumoa herkkusienet kulhoon. Kaada päälle öljyä, mausta suolalla ja sekoita hyvin.

3. Levitä sienet uunipellille. Kypsennä uunissa 1 tunti. Sekoita ja kypsennä lisää vielä noin tunti sienien koosta riippuen, kunnes sienet ovat kutistuneet ja tiivistyneet.

4. Anna sienien jäähtyä kokonaan ennen käyttöä. Ne säilyvät jääkaapissa tiiviisti kannella peitettynä jopa kaksi viikkoa.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.