Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Katso teeleivän, irlantisen soodaleivän ja hiivaleivän reseptit.

Teeleipä

Yhdistä kulhossa kuivat ainekset. Lisää joukkoon nopeasti sekoittaen neste ja rasva. Älä vaivaa tai sekoita liikkaa, jotteivät teeleivät sitkisty. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Vinkki: ripottele teeleipien päälle siemeniä tai hiutaleita ennen paistamista.

Irlantilainen soodaleipä

Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi tai kippaa taikina kulhosta sellaisenaan muotoilematta suoraan uunipellille. Viillä terävällä veitsellä ristiviilto leivän pintaan. Paista 200 asteisessa uunissa 3040 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee koputettaessa. Nosta ritilälle ja anna jäähtyä.

Hiivaleipä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy (ja hunaja). Sekoita jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa kunnolla! Valmis taikina tuntuu kimmoisalta ja pehmeältä, kuin rehevä rinta. (Tee sitkotesti.) Anna taikinan levätä liinan alla, lämpimässä paikassa noin tunti. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa ilmakuplat taikinasta. Muotoile leiviksi tai sämpylöiksi. Nosta pellille ja kohota liinan noin puoli tuntia. Paista 225 asteissa uunissa leipomuksen koosta riippuen 1540 minuuttia.

Hapanjuuri

Päivä: Sekoita jauhot ja vesi, peitä kelmulla, anna seistä huoneenlämmössä.

1. Päivä: Lisää juureen (ruoki) 60 g sekä vettä että jauhoja. Sekoita, peitä kelmulla ja seisota huoneenlämmössä

2. Päivä: Ruoki juurta kuten edellisenä päivänä. Jos käyminen on alkanut, siirrä juuri jääkappiin. Jos käyminen ei ala, lisää pala omenaa, lusikallinen piimää tai hunajaa. Jätä tekohengitetty juuri vielä huoneenlämpöön.

3. Päivä: Ruoki juurta ja huoneenlämmössä seisonut juuri viimeistään nyt jääkaappin.

4. Päivä: Juuri on valmista. Säilytä tölkissä jääkaapissa ja ruoki pari kertaa viikossa.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Teeleipä

2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
suolaa
2
dl
nestettä
2
rkl
öljyä/ sulatettua margariinia

Irlantilainen soodaleipä

3
dl
vehnäjauhoja
3
dl
grahamjauhoja
1
tl
suolaa
1 tl ruokasoodaa/2 tl leivinjauhetta
2 dl piimää/ jogurttia
1
dl
maitoa

Hiivaleipä

5
dl
vettä/nestettä
25
g
hiivaa
8-12 dl jauhoja
1
tl
suolaa
1
rkl
öljyä
(1 rkl hunajaa)

Hapanjuuri

120 g vehnäjauhoja/ 60 g ruisjauhoja/ 60 g grahamjauhoja
120
g
vettä

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.