Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Katso teeleivän, irlantisen soodaleivän ja hiivaleivän reseptit.

Teeleipä

Yhdistä kulhossa kuivat ainekset. Lisää joukkoon nopeasti sekoittaen neste ja rasva. Älä vaivaa tai sekoita liikkaa, jotteivät teeleivät sitkisty. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Vinkki: ripottele teeleipien päälle siemeniä tai hiutaleita ennen paistamista.

Irlantilainen soodaleipä

Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi tai kippaa taikina kulhosta sellaisenaan muotoilematta suoraan uunipellille. Viillä terävällä veitsellä ristiviilto leivän pintaan. Paista 200 asteisessa uunissa 3040 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee koputettaessa. Nosta ritilälle ja anna jäähtyä.

Hiivaleipä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy (ja hunaja). Sekoita jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa kunnolla! Valmis taikina tuntuu kimmoisalta ja pehmeältä, kuin rehevä rinta. (Tee sitkotesti.) Anna taikinan levätä liinan alla, lämpimässä paikassa noin tunti. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa ilmakuplat taikinasta. Muotoile leiviksi tai sämpylöiksi. Nosta pellille ja kohota liinan noin puoli tuntia. Paista 225 asteissa uunissa leipomuksen koosta riippuen 1540 minuuttia.

Hapanjuuri

Päivä: Sekoita jauhot ja vesi, peitä kelmulla, anna seistä huoneenlämmössä.

1. Päivä: Lisää juureen (ruoki) 60 g sekä vettä että jauhoja. Sekoita, peitä kelmulla ja seisota huoneenlämmössä

2. Päivä: Ruoki juurta kuten edellisenä päivänä. Jos käyminen on alkanut, siirrä juuri jääkappiin. Jos käyminen ei ala, lisää pala omenaa, lusikallinen piimää tai hunajaa. Jätä tekohengitetty juuri vielä huoneenlämpöön.

3. Päivä: Ruoki juurta ja huoneenlämmössä seisonut juuri viimeistään nyt jääkaappin.

4. Päivä: Juuri on valmista. Säilytä tölkissä jääkaapissa ja ruoki pari kertaa viikossa.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Teeleipä

2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
suolaa
2
dl
nestettä
2
rkl
öljyä/ sulatettua margariinia

Irlantilainen soodaleipä

3
dl
vehnäjauhoja
3
dl
grahamjauhoja
1
tl
suolaa
1 tl ruokasoodaa/2 tl leivinjauhetta
2 dl piimää/ jogurttia
1
dl
maitoa

Hiivaleipä

5
dl
vettä/nestettä
25
g
hiivaa
8-12 dl jauhoja
1
tl
suolaa
1
rkl
öljyä
(1 rkl hunajaa)

Hapanjuuri

120 g vehnäjauhoja/ 60 g ruisjauhoja/ 60 g grahamjauhoja
120
g
vettä

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.