Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Katso teeleivän, irlantisen soodaleivän ja hiivaleivän reseptit.

Teeleipä

Yhdistä kulhossa kuivat ainekset. Lisää joukkoon nopeasti sekoittaen neste ja rasva. Älä vaivaa tai sekoita liikkaa, jotteivät teeleivät sitkisty. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Vinkki: ripottele teeleipien päälle siemeniä tai hiutaleita ennen paistamista.

Irlantilainen soodaleipä

Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi tai kippaa taikina kulhosta sellaisenaan muotoilematta suoraan uunipellille. Viillä terävällä veitsellä ristiviilto leivän pintaan. Paista 200 asteisessa uunissa 3040 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee koputettaessa. Nosta ritilälle ja anna jäähtyä.

Hiivaleipä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy (ja hunaja). Sekoita jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa kunnolla! Valmis taikina tuntuu kimmoisalta ja pehmeältä, kuin rehevä rinta. (Tee sitkotesti.) Anna taikinan levätä liinan alla, lämpimässä paikassa noin tunti. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa ilmakuplat taikinasta. Muotoile leiviksi tai sämpylöiksi. Nosta pellille ja kohota liinan noin puoli tuntia. Paista 225 asteissa uunissa leipomuksen koosta riippuen 1540 minuuttia.

Hapanjuuri

Päivä: Sekoita jauhot ja vesi, peitä kelmulla, anna seistä huoneenlämmössä.

1. Päivä: Lisää juureen (ruoki) 60 g sekä vettä että jauhoja. Sekoita, peitä kelmulla ja seisota huoneenlämmössä

2. Päivä: Ruoki juurta kuten edellisenä päivänä. Jos käyminen on alkanut, siirrä juuri jääkappiin. Jos käyminen ei ala, lisää pala omenaa, lusikallinen piimää tai hunajaa. Jätä tekohengitetty juuri vielä huoneenlämpöön.

3. Päivä: Ruoki juurta ja huoneenlämmössä seisonut juuri viimeistään nyt jääkaappin.

4. Päivä: Juuri on valmista. Säilytä tölkissä jääkaapissa ja ruoki pari kertaa viikossa.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Teeleipä

2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
suolaa
2
dl
nestettä
2
rkl
öljyä/ sulatettua margariinia

Irlantilainen soodaleipä

3
dl
vehnäjauhoja
3
dl
grahamjauhoja
1
tl
suolaa
1 tl ruokasoodaa/2 tl leivinjauhetta
2 dl piimää/ jogurttia
1
dl
maitoa

Hiivaleipä

5
dl
vettä/nestettä
25
g
hiivaa
8-12 dl jauhoja
1
tl
suolaa
1
rkl
öljyä
(1 rkl hunajaa)

Hapanjuuri

120 g vehnäjauhoja/ 60 g ruisjauhoja/ 60 g grahamjauhoja
120
g
vettä
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.