Intialaiset pikkupiiraat eli samosat syntyvät helposti, kun kieputat taikinan oikein paikoilleen. Katso ohjeet videolta!

Broileri-kasvissamosat syntyvät valmiista filotaikinasta kieputtelemalla. Filotaikina kuivuu nopeasti, joten säilytä sulaneita arkkeja täyttämisen ajan puhtaan, kostean keittiöpyyhkeen alla.

Lempeän makuiset samosat ovat mainiota tarjottavaa tulisen jogurttikastikkeen kanssa. Soosin tulisuutta voit säädellä itse.

Broileri-kasvissamosat

25–30 kpl

valmistusaika 45 minuuttia

1 pkt valmista filotaikinaa

täyte

2 broilerin rintafileetä

1 bataatti (n. 600g)

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rkl öljyä

1 tl juustokuminaa

1 tl kurkumaa

1 tl suolaa

½ limetin mehu

½ dl lehtipersiljaa

hienonnettuna

kastike

3 dl turkkilaista jogurttia

1 rkl srirachaa

1 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ limetin mehu

voiteluun

munaa

uppopaistoon

1 l rypsiöljyä

1. Ota filotaikina huoneen­lämpöön sulamaan.

2. Leikkaa broileri pieniksi kuutioiksi. Kuori ja raasta bataatti karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipulit.

3. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään ja siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

4. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista broilerikuutiot. Lisää kasvikset ja jatka paistamista noin 5 minuuttia. Mausta juustokuminalla, kurkumalla ja suolalla ja anna hautua kannen alla vielä noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi limetin mehu ja lehtipersilja

ja siirrä syrjään liedeltä.

5. Leikkaa filotaikinasta pitkiä, noin 10 senttiä leveitä soiroja.

Laita lusikallinen täytettä soiron alaosaan ja lähde kääntelemään kolmiona: alaoikea kulma kohti vasempaa, jatkaen aina soiron loppuun. Voitele sauma munalla ja painele samosa kiinni.

6. Uppopaista noin 175-asteisessa rypsiöljyssä puoli minuuttia per puoli tai kunnes samosat ovat kauniin ruskeita. Nosta samosat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

7. Dippaa valmiita samosoja srirachalla maustettuun jogurttikastikkeeseen.

Lisää huippuja piirakkaohjeita Me Naisten numerossa 46/2015!

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.