Jokainen suupala vie lähemmäksi Barcelonan ja Madridin rentoa ruokakulttuuria. Herkkupöytä syntyy helposti, sillä osan tapaksista voi ostaa valmiina.

Tapas on voimakkaasti kasvava ruokatrendi. Barcelonan ja Madridin suosio matkakohteina näkyy ympäri Euroopan. Lontoossa, Tukholmassa ja Suomenkin kaupungeissa avataan baareja, joissa kuulumisia vaihdetaan leppoisasti lasillisen ja pienten makupalojen äärellä.

Mikä onkaan miellyttävämpi tapa valloittaa espanjalainen keittiö kuin jakaa lautasellinen kinkkua, manchegojuustoa ja grillattuja paprikoita ystävien kanssa. Toisten ihmisten kohtaamisesta ja ruuan jakamisesta löytyy tapaskulttuurin ydin. Vaikka ruoka-annos olisi pieni, se maistuu parhaalta muiden kanssa jaettuna.

Tässä ohjeet, miten valmistat maukkaan tapaspöydän kuudelle hengelle.

Menu:
Barcelonan paprikat
Valkosipuliset katkaravut
Juusto-herneleivät
Tapenadelevite 

Menuta varten sinun pitää ostaa valmiina perunamunakkaan, oliivit, espanjalaisen kinkun, manchego-juuston ja chorizo-makkarat.

Valkosipulikatkaravut

Valmistusaika: 10 minuuttia

4 valkosipulin kynttä
4 rkl öljyä
1/4 tl cayennepippuria
400 g pakastettuja, sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
2 rkl lehtipersiljaa

Viipaloi valkosipulin kynnet ohuesti. Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä, lisää valkosipulit ja cayennepippuri. Sekoita, mutta älä anna valkosipulin ruskistua. Lisää katkaravut ja kuumenna ne nopeasti. Älä keitä, jotta katkaravut eivät sitkistyisi. Hienonna rapujen pinnalle persiljaa.

Barcelonan paprikat

Valmistusaika: 5 minuuttia
2 vihreää paprikaa
2 rkl öljyä
sormisuolaa

Leikkaa paprikat suikaleiksi.Kuumenna pannu tulikuumaksi. Lisää öljy ja paprikat. Pienennä lämpö keskiteholle ja paista 1–2 minuuttia. Lisää suola. Tarjoa paprikat heti.

Juustoherneleivät

Valmistusaika: 25 minuuttia

1 sipuli
4 rkl balsamicoa
1/2 rkl öljyä
200 g vuohenjuustoa
1 dl kanalientä
100 g pakasteherneitä
1 tl timjamia
patonkia

Kuori ja hienonna sipuli. Mittaa balsamico kattilaan tai pannulle ja keitä kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää öljy ja sipulit. Hauduta miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Anna sipulien jäähtyä hieman. Pehmennä juusto haarukalla, sekoita sipuli joukkoon. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi. Lisää herneet ja timjami ja kuumenna, kunnes herneet ovat läpikotaisin lämmenneet. Leikkaa leipä ohuiksi viipaleiksi ja paista molemmin puolin öljyssä. Sivele leiville juustotahnaa ja lusikoi päälle herneitä.

Nopea tapenade

Valmistusaika: 5 minuuttia

2 valkosipulinkynttä
3 dl mustia, kivettömiä
oliiveja
3–4 rkl oliiviöljyä
1/2 ruukku basilikaa

Viipaloi valkosipulinkynnet. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja anna koneen käydä kunnes massa on tasaista. Tarjoa tapenade leivän levitteenä.

Vinkki:  Tapenadea myydään myös valmiina.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?