Etiopialainen keittiö on nyt maailmalla trendikäs. Injera-letut ja herkulliset padat ja paistokset onnistuvat kotikeittiössäkin.

Etiopialainen illallinen

INJERA-LETTUJA
PUNAINEN LINSSIPATA
PAISTETTUA TIBS-LIHAA
ALLICHA-KASVISPAISTOS

Annostele jokaista ruokalajia pieni keko injera-letulle ja syö suupala kerrallaan lettuun käärittynä.

Injera-letut

4 annosta (12 kpl)
Valmistusaika: taikina ja lettujen paisto 30 minuuttia + reilu vuorokausi taikinan tekeytymistä.

Ensimmäinen päivä:
1/4 pkt tuorehiivaa (12,5 g)
3 dl haaleaa vettä
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja

Toinen päivä:
2,5 dl kylmää vettä
2,5 dl kiehuvaa vettä
1/2 tl suolaa

Valmista taikina: Liuota hiiva haaleaan veteen isossa kulhossa. Lisää jauhot ja vaivaa taikina huolella kiinteäksi. Peitä taikinakulho tiiviisti kannella ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään 24 tuntia.

Seuraavana päivänä vaivaa taikinan joukkoon ensin 2 dl kylmää vettä. Lisää sen jälkeen 2 dl kiehuvan kuumaa vettä ja vispaa tasaiseksi. Peitä vielä tiiviisti ja anna seistä vähintään 2 tuntia huoneenlämmössä.

Paistaminen: Sekoita taikina vielä kerran ja lisää siihen vasta tässä vaiheessa suola. Kuumenna kuiva, puhdas teflonpaistinpannu ensin levyllä hohkaavan kuumaksi. Nosta se sitten toisella kädellä levyltä ja kaada sille toisella kädellä noin 1 dl taikinaa reunoilta sisään päin. Kääntele pannua ilmassa niin, että taikina leviää sille tasaisesti ohueksi kerrokseksi. Laske paistinpannu levylle ja odota, että lettu kuplii täyteen pieniä ”silmiä”. Siihen menee noin puoli minuuttia.

Injera paistetaan vain yhdeltä puolelta. Kun kaikki taikina on hyytynyt, nosta lettu paistinlastalla pyyheliinan päälle jäähtymään. Paista letut yksi kerrallaan samalla tavalla.

Pinoa letut tarjoiluastialle vasta, kun ne ovat jäähtyneet, jotteivät ne tartu toisiinsa.

Vinkki: Voit korvata osan tai kaikki reseptin jauhoista etiopialaisella teff-jauholla.

Punainen linssipata

Valmistusaika: 45 minuuttia

2 ½ dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1–2 rkl öljyä
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl paprikajauhetta
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
noin 8 dl vettä
noin 1/2 tl suolaa

Huuhtele linssit. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon juustokumina, korianteri, paprikajauhe ja inkivääri ja paista muutama minuutti. Lisää linssit ja paista vielä hetki.

Lisää vesi ja suola ja keittele miedolla lämmöllä ensin 15 minuuttia kannen alla ja sitten noin 15 minuuttia ilman kantta. Valmis pata on lusikoitavan notkeaa.

Paistettua tibs-lihaa

Valmistusaika: 30 minuuttia

400 g naudan tai lampaan paistia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
50 g voita
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl suolaa
1/4 tl kardemummaa
1 dl puna- tai valkoviiniä
tuoretta chiliä maun mukaan

Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi.

Kuori ja viipaloi sipuli pitkiksi suikaleiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista lihasuikaleet nopeasti pannulla voissa ja nosta ne vadille odottamaan. Lisää voihin sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki.

Lisää joukkoon inkivääri, suola ja kardemumma ja jatka paistamista 5 minuuttia. Lisää pannulle liha ja viini ja anna kypsyä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes neste on haihtunut ja liha on mureaa. Poista chilistä siemenet ja silppua se. Lisää lihan joukkoon tai tarjoa erikseen.

Allicha- kasvispaistos

Valmistusaika: 60 minuuttia

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
4 perunaa
400 g kaalia
3–4 rkl öljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä
raastettuna
1/2 tl kurkumaa
1 ½ tl suolaa
noin 3 dl vettä
2 vihreää chiliä

Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi. Kuori perunat ja pilko ne noin 1 ½ sentin kuutioiksi. Leikkaa kaali suikaleiksi.

Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä korkealaitaisessa paistokasarissa muutama minuutti.

Lisää joukkoon inkivääri ja kurkuma ja jatka paistamista hetki.
Lisää joukkoon kaali ja paista seosta, kunnes kaali vähän pehmenee. Lisää kasariin porkkanat, suola ja puolet vedestä, sekoita ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia. Lisää joukkoon perunat ja keitä vielä kannen alla 20 minuuttia. Lisää vettä kasariin tarpeen mukaan. Kun vihannekset ovat kypsiä, pannussa ei pitäisi olla enää ylimääräistä vettä. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se viipaleiksi. Sekoita valmiin vihannespadan joukkoon.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?