Etiopialainen keittiö on nyt maailmalla trendikäs. Injera-letut ja herkulliset padat ja paistokset onnistuvat kotikeittiössäkin.

Etiopialainen illallinen

INJERA-LETTUJA
PUNAINEN LINSSIPATA
PAISTETTUA TIBS-LIHAA
ALLICHA-KASVISPAISTOS

Annostele jokaista ruokalajia pieni keko injera-letulle ja syö suupala kerrallaan lettuun käärittynä.

Injera-letut

4 annosta (12 kpl)
Valmistusaika: taikina ja lettujen paisto 30 minuuttia + reilu vuorokausi taikinan tekeytymistä.

Ensimmäinen päivä:
1/4 pkt tuorehiivaa (12,5 g)
3 dl haaleaa vettä
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja

Toinen päivä:
2,5 dl kylmää vettä
2,5 dl kiehuvaa vettä
1/2 tl suolaa

Valmista taikina: Liuota hiiva haaleaan veteen isossa kulhossa. Lisää jauhot ja vaivaa taikina huolella kiinteäksi. Peitä taikinakulho tiiviisti kannella ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään 24 tuntia.

Seuraavana päivänä vaivaa taikinan joukkoon ensin 2 dl kylmää vettä. Lisää sen jälkeen 2 dl kiehuvan kuumaa vettä ja vispaa tasaiseksi. Peitä vielä tiiviisti ja anna seistä vähintään 2 tuntia huoneenlämmössä.

Paistaminen: Sekoita taikina vielä kerran ja lisää siihen vasta tässä vaiheessa suola. Kuumenna kuiva, puhdas teflonpaistinpannu ensin levyllä hohkaavan kuumaksi. Nosta se sitten toisella kädellä levyltä ja kaada sille toisella kädellä noin 1 dl taikinaa reunoilta sisään päin. Kääntele pannua ilmassa niin, että taikina leviää sille tasaisesti ohueksi kerrokseksi. Laske paistinpannu levylle ja odota, että lettu kuplii täyteen pieniä ”silmiä”. Siihen menee noin puoli minuuttia.

Injera paistetaan vain yhdeltä puolelta. Kun kaikki taikina on hyytynyt, nosta lettu paistinlastalla pyyheliinan päälle jäähtymään. Paista letut yksi kerrallaan samalla tavalla.

Pinoa letut tarjoiluastialle vasta, kun ne ovat jäähtyneet, jotteivät ne tartu toisiinsa.

Vinkki: Voit korvata osan tai kaikki reseptin jauhoista etiopialaisella teff-jauholla.

Punainen linssipata

Valmistusaika: 45 minuuttia

2 ½ dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1–2 rkl öljyä
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl paprikajauhetta
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
noin 8 dl vettä
noin 1/2 tl suolaa

Huuhtele linssit. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon juustokumina, korianteri, paprikajauhe ja inkivääri ja paista muutama minuutti. Lisää linssit ja paista vielä hetki.

Lisää vesi ja suola ja keittele miedolla lämmöllä ensin 15 minuuttia kannen alla ja sitten noin 15 minuuttia ilman kantta. Valmis pata on lusikoitavan notkeaa.

Paistettua tibs-lihaa

Valmistusaika: 30 minuuttia

400 g naudan tai lampaan paistia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
50 g voita
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl suolaa
1/4 tl kardemummaa
1 dl puna- tai valkoviiniä
tuoretta chiliä maun mukaan

Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi.

Kuori ja viipaloi sipuli pitkiksi suikaleiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista lihasuikaleet nopeasti pannulla voissa ja nosta ne vadille odottamaan. Lisää voihin sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki.

Lisää joukkoon inkivääri, suola ja kardemumma ja jatka paistamista 5 minuuttia. Lisää pannulle liha ja viini ja anna kypsyä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes neste on haihtunut ja liha on mureaa. Poista chilistä siemenet ja silppua se. Lisää lihan joukkoon tai tarjoa erikseen.

Allicha- kasvispaistos

Valmistusaika: 60 minuuttia

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
4 perunaa
400 g kaalia
3–4 rkl öljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä
raastettuna
1/2 tl kurkumaa
1 ½ tl suolaa
noin 3 dl vettä
2 vihreää chiliä

Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi. Kuori perunat ja pilko ne noin 1 ½ sentin kuutioiksi. Leikkaa kaali suikaleiksi.

Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä korkealaitaisessa paistokasarissa muutama minuutti.

Lisää joukkoon inkivääri ja kurkuma ja jatka paistamista hetki.
Lisää joukkoon kaali ja paista seosta, kunnes kaali vähän pehmenee. Lisää kasariin porkkanat, suola ja puolet vedestä, sekoita ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia. Lisää joukkoon perunat ja keitä vielä kannen alla 20 minuuttia. Lisää vettä kasariin tarpeen mukaan. Kun vihannekset ovat kypsiä, pannussa ei pitäisi olla enää ylimääräistä vettä. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se viipaleiksi. Sekoita valmiin vihannespadan joukkoon.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.