Parsa-perunasalaatti maistuu erityisen herkulliselta alkukesästä, kun tarjolla on varhaisperunoita. Kuva: Sami Repo
Parsa-perunasalaatti maistuu erityisen herkulliselta alkukesästä, kun tarjolla on varhaisperunoita. Kuva: Sami Repo

Maistuisiko vaikka ylellinen parsahodari, ilmakuivattuun kinkkuun kääritty parsa tai parsapizza?

Miten kypsentää parsa?

Aika moni meistä on joskus keittänyt parsaa liian kauan, jolloin tuloksena on löllöjä ja karmean makuisia pötköjä. Pomminvarma tapa onkin kypsentää parsa uunissa.

Jos haluat kokata parsan perinteisesti keittämällä, löydät ohjeen täältä.

Katso videolta myös kokki Henri Alénin vinkit, kuten miten valita parsa kaupassa ja milloin parsa pitää kuoria. Henrin salainen ase parsan keittämisessä on taittaa karvaus lisäämällä keitinveteen hunajaa.

Parsan voi kypsentää myös pannulla. Tässä ohjeessa mukaan sujahtavat salottisipuli ja tuore timjami.

Parsa-perunasalaatti

Parsalla höystetty perunasalaatti on ruokaisa ja ihanan kesäinen tarjottava. Kastikkeen raikastavat sitruunan mehu ja kuori.

Jos olet aurajuuston ystävä, kokeile tätä parsa-perunasalaattia.

Dipattu parsa

Rennoin tapa herkutella parsalla on dippailla sitä erilaisiin kastikkeisiin. Kokeile esimerkiksi Soppa365:n parmesaanimajoneesia, yrttidippiä tai vispattua voita.

Ilmakuivattuun kinkkuun kääritty parsa

Kuva: Maija Koski
Kuva: Maija Koski

Myös grillattu parsa on tietenkin herkullinen vaihtoehto. Jos haluat tuunata sitä, kokeile tätä kalifornialaista parsaherkkua. Tuore parsa, ilmakuivattu kinkku ja balsamicosiirappi muodostavat täydellisen kolmikon. Helppoa ja herkullista!

Parsaa hollandaisekastikkeella

Hollandaisekastike ja tuore parsa ovat klassikkoyhdistelmä. Hollandaisella on vaikean kastikkeen maine, mutta Soppa365:n ohjeella teet helpon pikahollandaisen. Jos haluat, valmista kylkeen vielä uppomuna, ja ylellinen aamiainen on valmis!

Pinaatti-parsapasta

Herkullinen kasvispasta kruunataan pinjansiemenillä ja parmesaanilastuilla.

Luksushodarit

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Katuruokakin voi olla eleganttia! Herkulliset kasvishodarit kätkevät sisäänsä vihreää tankoparsaa, parmesaanijuustoa ja pinaattikokkelia.

Parsapizza

Vihreä tankoparsa tekee tästä kasvispizzasta astetta juhlavamman. Mozzarella ja parmesaanijuusto varmistavat herkullisuuden.

Sheivattu parsa

Olet ehkä kuullut sosiaalisen median villinneestä sheivatusta avokadosta. Myös vihreää parsaa voi sheivata eli leikata ohuiksi suikaleiksi. Raa'at suikaleet sopivat esimerkiksi salaatteihin, pastakastikkeen kanssa kesäkurpitsaspagetin tapaan tai pizzan päälle. Lue vinkit sheivatun parsan käyttöön ja katso suikalointivideo Soppa 365:n jutusta.

Parsaa muna-voisulalla

Parsa ja kananmuna, erottamaton kaksikko. Muna-voisula on helppo valmistaa ja sopii täydellisesti yhteen parsan kanssa.

Parsa-salaattipiirakka

Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Soppa365:n parsa-salaattipiirakka on kaunis ja superraikas tarjottava. Jos haluat kasvispiirakasta vielä ruokaisamman, lisää siihen lohta.

 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan