Parsa-perunasalaatti maistuu erityisen herkulliselta alkukesästä, kun tarjolla on varhaisperunoita. Kuva: Sami Repo
Parsa-perunasalaatti maistuu erityisen herkulliselta alkukesästä, kun tarjolla on varhaisperunoita. Kuva: Sami Repo

Maistuisiko vaikka ylellinen parsahodari, ilmakuivattuun kinkkuun kääritty parsa tai parsapizza?

Miten kypsentää parsa?

Aika moni meistä on joskus keittänyt parsaa liian kauan, jolloin tuloksena on löllöjä ja karmean makuisia pötköjä. Pomminvarma tapa onkin kypsentää parsa uunissa.

Jos haluat kokata parsan perinteisesti keittämällä, löydät ohjeen täältä.

Katso videolta myös kokki Henri Alénin vinkit, kuten miten valita parsa kaupassa ja milloin parsa pitää kuoria. Henrin salainen ase parsan keittämisessä on taittaa karvaus lisäämällä keitinveteen hunajaa.

Parsan voi kypsentää myös pannulla. Tässä ohjeessa mukaan sujahtavat salottisipuli ja tuore timjami.

Parsa-perunasalaatti

Parsalla höystetty perunasalaatti on ruokaisa ja ihanan kesäinen tarjottava. Kastikkeen raikastavat sitruunan mehu ja kuori.

Jos olet aurajuuston ystävä, kokeile tätä parsa-perunasalaattia.

Dipattu parsa

Rennoin tapa herkutella parsalla on dippailla sitä erilaisiin kastikkeisiin. Kokeile esimerkiksi Soppa365:n parmesaanimajoneesia, yrttidippiä tai vispattua voita.

Ilmakuivattuun kinkkuun kääritty parsa

Kuva: Maija Koski
Kuva: Maija Koski

Myös grillattu parsa on tietenkin herkullinen vaihtoehto. Jos haluat tuunata sitä, kokeile tätä kalifornialaista parsaherkkua. Tuore parsa, ilmakuivattu kinkku ja balsamicosiirappi muodostavat täydellisen kolmikon. Helppoa ja herkullista!

Parsaa hollandaisekastikkeella

Hollandaisekastike ja tuore parsa ovat klassikkoyhdistelmä. Hollandaisella on vaikean kastikkeen maine, mutta Soppa365:n ohjeella teet helpon pikahollandaisen. Jos haluat, valmista kylkeen vielä uppomuna, ja ylellinen aamiainen on valmis!

Pinaatti-parsapasta

Herkullinen kasvispasta kruunataan pinjansiemenillä ja parmesaanilastuilla.

Luksushodarit

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Katuruokakin voi olla eleganttia! Herkulliset kasvishodarit kätkevät sisäänsä vihreää tankoparsaa, parmesaanijuustoa ja pinaattikokkelia.

Parsapizza

Vihreä tankoparsa tekee tästä kasvispizzasta astetta juhlavamman. Mozzarella ja parmesaanijuusto varmistavat herkullisuuden.

Sheivattu parsa

Olet ehkä kuullut sosiaalisen median villinneestä sheivatusta avokadosta. Myös vihreää parsaa voi sheivata eli leikata ohuiksi suikaleiksi. Raa'at suikaleet sopivat esimerkiksi salaatteihin, pastakastikkeen kanssa kesäkurpitsaspagetin tapaan tai pizzan päälle. Lue vinkit sheivatun parsan käyttöön ja katso suikalointivideo Soppa 365:n jutusta.

Parsaa muna-voisulalla

Parsa ja kananmuna, erottamaton kaksikko. Muna-voisula on helppo valmistaa ja sopii täydellisesti yhteen parsan kanssa.

Parsa-salaattipiirakka

Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Soppa365:n parsa-salaattipiirakka on kaunis ja superraikas tarjottava. Jos haluat kasvispiirakasta vielä ruokaisamman, lisää siihen lohta.

 

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.